Tranžírovanie pstruha bude jednou z disciplín na medzinárodnej súťaži, na ktorú sa chystajú žiaci Stredného odborného učilišťa na Vajanského ulici v Nitre. Nácvik prebiehal už týždeň pred súťažou v priestoroch Divadla Andreja Bagara a povzbudiť chlapcov prišiel aj primátor Ferdinand Vítek. „Keďže žiaci tejto školy praxujú u nás a zároveň to, čo robia, je istý druh umenia, rozhodli sme sa poskytnúť im priestor na túto generálku,“ povedal nám šéf Divadelnej reštaurácie František Vilček.
Na súťaži je potrebné tranžírovanie zvládnuť v určenom časovom limite, jeho prekročenie bude znamenať bodovú stratu. „Najskôr je treba odstrániť plutvy, narezať vrchnú časť pstruha. Dáme dole kožu a oddeľujeme horné filé od chrbtovej kosti, ktorú natáčame na vidličku. Oddelíme hlavu, pretáčame spodné filé a stiahneme kožu. Na záver sa vyberú líčka pri žiabroch, ktoré sú najväčšou delikatesou ryby. Po tomto rituáli už nasleduje servírovanie zákazníkovi,“ skomentoval súťažnú úlohu štvrták Milan Németi.
Žiaci nitrianskeho učilišťa budú na súťaži v Brne jediní zástupcovia Slovenska. Dostali sa tam na pozvanie družobnej školy. Ako nás informovala majsterka odbornej výchovy Marta Pilková, pri výbere súťažiacich sa hodnotila zručnosť, komunikácia, spoločenský imidž, vystupovanie aj odborné znalosti. Robert Vereš a Rastislav Štefánik budú v odboroch čašník a kuchár reprezentovať školu už na budúci týždeň. - r-