V letných týždoch sa inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie zameriavajú na kontroly stravovacích a ubytovacích zariadení v turistických strediskách a centrách miest. Pod drobnohad si vzali aj kúpaliská, kempingy, autobusové a železniné stanice.
Ako nám povedala Hedviga Majeriaková z Inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie v Nitre, kontrolujú statonos predaja, množstvo a správnos útovania, podobne ako aj dodržiavanie doby spotreby. V kompetencii majú aj senzorické hodnotenie potravín a súasne dozerajú na správnos kategorizácie ubytovacích zariadení.
Poas uplynulého mesiaca navštívili 55 prevádzok. Prešli takmer všetky kúpaliská v Nitrianskom kraji, ako napríklad Margita – Ilona, v Podhájskej, v Nitre, rekreaný areál na Duchonke a podobne. V júli to bolo celkom 55 stravovacích a ubytovacích zariadení.
Na kúpalisku v Topoianskom okrese chýbal oznam, kto je jeho prevádzkovateom. Inšpektori tu vzápätí zistili aj to, že v oberstvovacích zariadeniach obsluhuje laická obsluha v civilnom obleení bez zdravotných preukazov a alšie nedostatky. Nebolo im umožnené vyhodnoti kontrolný nákup od predávajúceho brigádnika a dokonca ich zodpovedný pracovník z areálu kúpaliska jednoducho vyhodil. Maril tak výkon práce, ktorej cieom je ochrana spotrebitea.
Poda príslušného paragrafu hrozí prevádzkovateom za takéto správanie pokuta až do výšky 50-tisíc korún. Prípad je v štádiu šetrenia.
Pri nákupe v jednom z bufetov v Patinciach zistili inšpektori predraženie tovaru o 13 korún. Išlo o kúpu párkov, klobásy, kuracích stehien, piva a kofoly. Zárove odhalili aj nedostatky v hygiene skladovania. Zakázali používa niekokokrát premrazené mäso a syr v trojobale.
Pi kontrole v šalianskom hostinci na rieke Váh zistili chýbajúce cenovky u tridsiatich druhov nápojov a cigariet. Predávajúci sa navyše neunúval im vyda ani doklad o kúpe.
Silvia Struhárová