TOPOĽČIANKY. V Topoľčiankach otvorili úplne všetko - národný žrebčín, zámok aj vinárske závody.
Národ v Topoľčiankach
Tieto miesta pritiahli tisíce ľudí, Topoľčianky taký nápor ešte nezažili. Dedinou sa dalo prejsť len s ťažkosťami, zaparkované auta lemovali obe strany cesty. Dopravu usmerňovala polícia aj bezpečnostná služba.
Natrieskane boli aj priestory Vinárskych závodov Topoľčianky. Tie sa po prvý raz rozhodli ukázať svoje pivnice verejnosti, prehliadkami v pravidelných intervaloch sprevádzal odborník.
Milovníkov vína zaujali rozsiahle pivničné priestory, dubové megasudy, nový vínny archív, degustačná miestnosť aj nerezové tanky na mušt.
Megasudy
Miestne pivnice sú zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Dubové sudy v starej časti majú objem od 5000 do 11 600 litrov.
„Do pivníc by sme ich nemohli previezť, sú príliš veľké. Aby sem vošli, musíme ich priniesť po kúskoch a zmontovať až priamo v pivniciach," povedal someliér Róbert Moravčík.
„Červené víno dozrieva v drevených sudoch, získava tým úplne iný charakter," dodal. „Do dubových sudov dávame tie lepšie vína, hlavne prívlastkové a archívne," povedal obchodný riaditeľ závodov Milan Solár.
Megasudy sa čistia tak, že do nich vojde človek a čistí ich zvnútra.
Milióny litrov vína
Nerezové veľkoobjemové nádrže, do ktorých sa nalieva mušt, uskladnia naraz až 38-tisíc litrov vína. Dajú sa rozdeliť do ľubovoľných dvoch častí, takže v jednej môžu byť naraz dva druhy vín.
Pivnice s drevenými sudmi v Topoľčiankach sú najväčšie na Slovensku. Celkovo závody môžu uskladniť až 500-tisíc litrov vína. Ročná kapacita je pritom až šesť miliónov litrov vína. Závody majú štyristo hektárov vlastných viníc.
Megasudy.
Nový archív vín.
Róber Moravčík v novej časti pivníc.
Vína zaujali aj tých, ktorí si na ich konzumáciu budú musieť chvíľu počkať.
Vínne pivnice v Topoľčiankach.
Dubové sudy s objemom až 11 600 litrov.
Milan Solár, obchodný riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach.