STREKOV. Ešte v predchádzajúcom storočí bol obľúbeným a často pripravovaným jedlom, v súčasnosti jeho prípravu neovládajú už ani staršie ženy, nieto ešte mládež. Príprava pôstneho jedla, ktoré je zároveň dôležitým zdrojom vitamínov, bola hlavnou úlohou súťaže.
Ochutnávka kalkýša
Kalkýšový festival má v Strekove už šesťročnú tradíciu. V tomto roku si svoje osvedčené recepty na prípravu porovnalo 32 súťažiacich zo širokého okolia. Okrem Strekovčaniek mali zastúpenie obyvateľky štúrovského, novozámockého či komárňanského regiónu. Každá si uchováva rodinný recept po starej mame či prababičke, na základe ktorého začala s prípravou kalkýša najmenej týždeň pred súťažou.
Tradícia v popredí
„Keďže kalkýš je známy iba v niektorých obciach Slovenska či Maďarska, rozhodli sme sa zorganizovať festival, ktorý by oživil spomienky na tento pokrm. Podstatou dnešného dňa nie je samotná súťaž, ale to, aby ľudia nezabudli na tradíciu prípravy kalkýša,“ povedala hlavná organizátorka podujatia Mónika Dancziová. „Kalkýš pripravuje každý trocha inak, no v podstate má byť lepkavý, podobný krupicovej kaši, sladkastej chuti a nesmie byť ochutený cukrom ani medom. To je zakázané,“ hovorí porotkyňa Ildikó Százová. Okrem chute však podľa jej slov zohráva dôležitú úlohu aj hustota a vzhľad tohto pokrmu.
Prababičkin recept
„Pšenica sa namočí do vody a nechá sa napučať. Potom ju rozprestriem na dosky a uložím na teplé miesto. Nechám ju 8-10 dní klíčiť. Malé zelené klíčky sa roztĺkajú mažiarom, až kým nepustia bielu šťavu. Hotová šťava sa zleje a primieša sa do nej toľko múky, aby vznikla redšia kaša.
Z nej sa formujú koláče alebo sa kalkýš pečie na vymastenom plechu v rúre,“ prezrádza tajný spôsob prípravy jedna zo súťažiacich.
Kalkýš sa v minulosti často konzumoval najmä v období štyridsaťdňového pôstu po vianočnom a fašiangovom hodovaní. Recept sa dedil z generácie na generáciu. Tradícia dodržiavania pôstu bola silná najmä na dedinách, kde ľudia verili, že im zabezpečí prosperitu a dlhý život.
Domáce víťazstvo
Podľa hodnotenia poroty sa najlepšími kuchárkami stali Zsuzsa Trenka z Radvane nad Dunajom, Strekovčanky Erzsébet Takács, Gizella Izák a Izabella Futó. Cenu poroty získali domáce súťažiace Melinda Kovács a Izabella Futó, putovné ocenenie Zlatý kalkýš patrí Rozálii Sütő.⋌
ANGELIKA PUKANECOVÁ