Sobota, 6. marec, 2021 | Meniny má Radoslav, RadoslavaKrížovkyKrížovky

Mladí baristi nevysedávajú v bare, ale pripravujú špičkovú kávu

MLADÍ ĽUDIA DNES PIJÚ NAPRÍKLAD PIVO SO SPRITOM. Ale servírovať kávu so sirupom alebo dokonca s melónom sa zdá dosť netradičné. A vyrábať kapučínové ornamenty na saponátovej pene môže byť dokonca nebezpečné. Lebo od skutočnej kávy ju rozoznáte len podľa v

NOVÉ ZÁMKY. „Ak má niekto rád melón ako ja a je otvorený novým chutiam, môže ho skombinovať so všeličím: olivami, čilipapričkami či džúsom. Ak dominuje chuť kávy, ešte stále je to kávový nápoj,“ hovorí Martin Krupa, víťaz celoslovenskej súťaže stredoškolákov v príprave kávy Barista 2009.
Konala sa minulý týždeň na pôde Strednej odbornej školy (SOŠ) na Zdravotníckej ulici v Nových Zámkoch, zúčastnilo sa štrnásť žiakov z deviatich škôl prevažne hotelového zamerania od Prešova a Kežmarku až po Bratislavu.
Prvou disciplínou bol vedomostný test o pestovaní kávovníkov, druhoch kávay a spôsoboch jej prípravy. V praktickej časti mali súťažiaci počas pätnástich minút pripraviť a porotcom naservírovať štyri espressá, štyri kapučína a štyri miešané kávové nápoje bez alkoholu.
Na kurze s majstrom Slovenska
Martin už má za sebou kurz barmana a úspechy z viacerých stredoškolských súťaží. Káve sa venuje približne jeden a pol roka. „Predtým sme o nej takmer nič nevedeli,“ hovorí Alžbeta Borosová, vedúca krúžku a organizátorka súťaže Barista 2009.
„Požiadali sme o pomoc majstra Slovenska v príprave kávy Stanislava Cibuľu, vo Zvolene sme u neho absolvovali úvodný kurz. Dodnes s ním žiaci konzultujú niektoré otázky a technologické postupy. Posledný polrok sme sa pripravovali skutočne intenzívne. Záujem detí je ohromný, v kurze máme začiatočníkov aj pokročilých. Dnes sú z nás zanietení kávičkári a, dúfam, že aj baristi na profesionálnej úrovni,“ dodáva.
Baristi sa schádzajú ráno o siedmej alebo až po vyučovaní. Väčšina z nich na krúžok dochádza z okolitých obcí a na „nultú“ si musia skutočne privstať. „Prvý impulz bol v škole. Dôležitý bol kurz vo Zvolene, tam sme sa spojili ako partia a teraz už ťažko prestať. Každý študent sa venuje, čomu chce - my sme sa rozhodli tráviť podstatnú časť štúdia pri kávovare,“ zhodli sa žiaci hotelovej akadémie.
Kávový ornament na saponáte
Základné informácie a vzory nájdete aj na internete. Manžel A. Borosovej stiahol postupy kreslenia na kávu a vyrobil baristom vzorové inštruktážne dévédéčko, podľa ktorého skúšali na pene vytvárať srdiečka, lístočky a ďalšie vzory.
Zručnosť však treba natrénovať. Aby nemuseli vylievať litre kávy a mlieka, ornamenty skúšali na vode spenenej saponátom. Vizuálny dojem je úplne dokonalý. Ak postavia vedľa seba skutočné a saponátové kapučíno, pred konzumáciou radšej vopred ovoňajte. Lebo inak skončíte ako Čapkov rozprávkový psíček s penou okolo pusy. Ranný kurz baristov však vonia omnoho príjemnejšími arómami.
„Káva obsahuje antioxidanty, zabraňuje tvorbe voľných radikálov a pozitívne účinkuje na organizmus. Ak sa naučíte na správne espresso alebo ešte dokonalejšie ristreto, klasickú „kancelársku“ kávu si už nedáte,“ presviedča A. Borosová. „Naozajstná káva je maličká, je v nej minimum kofeínu a žiadne škodlivé látky - len aróma, vôňa a chuť.“
Mladí baristi nás poučili, že kávu treba piť horúcu a keďže má diuretické účinky, ku každej šálke treba vypiť dvojnásobné množstvo vody. Pena na kapučíne má vydržať štyri minúty. Keď na ňu nasypete cukor, musí ho chvíľu podržať a keď nakloníte šálku, pena má zostať na jej stene.
Teória v praxi
O kvalitách kávy mladí baristi vraj už presvedčili väčšinu príbuzenstva. V praxi sa skôr stretávajú so zabehaným spôsobom prípravy. Pred očami naslovovzatých odborníkov sa mohli predviesť v utorok 24. marca na celoslovenskej súťaži Barista 2009.
„Ani sme nečakali, že k nám prídu také hviezdy. V porote bol odborník na gurmánsku kávu Michal Šturc, traja majstri Slovenska v príprave kávy, z Prahy prišli manažéri kávových súťaží Roberto Trevisan a Štěpánka Havrlíková,“ pokračuje B. Borosová.
„V publiku sa vystriedali takmer všetci žiaci hotelovej akadémie a, ako som sa neskôr dozvedela, sedel tam aj zástupca prevádzky, kde pracuje a trénuje náš najlepší žiak – barista Martin Krupa. Celý čas ho povzbudzoval.“
Pätnásťminútový limit praktickej časti nestačil takmer žiadnemu z účastníkov a súťaž sa natiahla až do neskorého popoludnia. Usporiadateľská škola mala medzi najlepšími tromi účastníkmi dvoch zástupcov, Martina Krupu a Miriam Szabóovú, ďalšie dve domáce súťažiace skončili tiež na popredných miestach.
„Tú intenzívnu prípravu je vidieť. Naši žiaci okrem predpísanej praxe pracujú priamo v prevádzkach, niektorí majitelia si ich žiadajú opätovne. Nemali by mať problém nájsť si dobré miesto. Pred ostatnými školami možno máme náskok, ale každý nás môže dobehnúť. My sa zasa budeme snažiť neustrnúť na tomto stupni a ísť ďalej,“ dodáva A. Borosová.
Hneď na súťaži dostali novozámockí baristi pozvanie do Brna na súťaž v degustácii kávy. Jeden víkend je základné kolo, nasledujúci sa koná finále. Novozámčania by sa radi zúčastnili oboch. A nielen ako diváci.
MIROSLAV ANTONI

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  3. Nové číslo Historickej revue
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 19 402
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 15 356
  3. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 12 153
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 9 505
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 9 327
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 372
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 427
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 255
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 594
  10. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 105
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Na snímke zo súboja vedúcich Kozároviec so Štúrovom sú dvaja kapitáni - vľavo hosťujúci Peter Molnár, vpravo domáci Miloš Ďurovič (chrbtom, č. 10).

V seriáli Futbalový bonzáčik sme nahliadli do kuchýň všetkých účastníkov IV. ligy Juhovýchod.

5 h
Vezičkový dom na pešej zóne.

Budova patrí medzi najhodnotnejšie domy v Dolnom meste. Už roky je však fasáda v havarijnom stave. Majitelia sa menia.

5 h
Socha z betónu.

Sochu umiestnili na námestie. V parku pri múzeu sú strašidielka.

8 h
Ilustračné foto.

Mesto opätovne zabezpečí testovanie aj počas tohto víkendu.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mal iba 46 rokov. Štátna opera v Banskej Bystrici stráca výraznú osobnosť.

13 h

Pribúda oveľa viac mladých pacientov.

4. mar

Majiteľa polícia obvinila z prečinu porušovania povinností za krízovej situácie.

14 h

Roman Podhradský bojoval o život.

4. mar

Už ste čítali?