Mnohým pri názve Japonsko napadne veľkomesto Tokio, luxus, mrakodrapy a špičková technológia. My sme však dostali možnosť spoznať aj inú stránku tejto fascinujúcej krajiny. Ich neopísateľnú prírodu, plnú sopiek, japonských záhrad a predovšetkým príjemného oceánskeho vzduchu, ktorý je neporovnateľný s naším vnútrozemským podnebím,“ píšu pre Naše novosti žiačky 4. ročníka odboru hotelová akadémia Strednej odbornej školy na Zdravotníckej ulici v Nových Zámkoch. Sandra Riszdorferová, Anna Sógelová, Simona Cubínková a Terézia Szallaiová majú svoju „misiu“ ukončiť prvého mája.
„Sme v oblasti Kagoshima na ostrove Kjúšú, v malom mestečku Mizobe-cho. Táto oblasť ani zďaleka nepripomína veľkomestá ako Tokio, Osaka či najbližšie veľkomesto Kagoshima City. Napriek tomu sa tu cítime naozaj príjemne. Japonskí obyvatelia, ktorí nás tu denno-denne obklopujú, sú k nám už od prvej chvíle veľmi milí a ústretoví aj napriek obrovským rozdielom v našich kultúrach a aj dosť badateľnej jazykovej bariére. Sú však aj veľmi konzervatívni a tradicionalistickí, čo v nich dodnes zanecháva vlastnosti ich dávnych predkov.
Praha v Japonsku
Pracujeme v komplexe nazývanom Praha & Gen (alebo Barrell Valley). Zahŕňa turistické atrakcie v podobe tovární na výrobu piva Kódži a vína Shochu (obe sa vyrábajú z ryže), ďalej obchody pre turistov s českými suvenírmi, krištáľom, japonskými produktmi. Patria sem aj dve reštaurácie. Japonská sa orientuje na tradičný japonský štýl stravovania formou shabu-shabu, česká reštaurácia je zameraná na tradičný český spôsob obsluhy s niekoľkými typicky českými jedlami. Celý tento komplex spadá pod Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Japonsku, ktorý je tu situovaný. Vďaka veľmi ústretovému kolektívu pracovníkov aj našich nadriadených manželov Yamamotovcov sme sa dostali na niekoľko výletov do blízkeho okolia.
Netušené chute
Mohli sme bližšie spoznať nielen nádhernú krajinu ale aj kultúru a spôsob života ľudí, komunikáciu a ich jedinečnú gastronómiu. Už odkrytým tajomstvom je aj ich zvláštny a jedinečný zmysel. Sú nositeľmi u nás nepoznaného piateho druhu chuťových buniek, vďaka ktorým jedávajú pre nás veľmi atypické a nepredstaviteľné druhy pokrmov. Niektoré sme už ochutnali. Napriek prednostiam prekrásnej krajiny a kultúry je nám za našim domovom veľmi smutno a už sa tešíme na návrat domov. Potom nám zasa budú chýbať títo skvelí ľudia aj táto krajina. Ale dúfame, že v budúcnosti sa sem vrátime. Mnohým študentom zo Slovenska by sme dopriali zažiť tie neopakovateľné chvíle, ktoré sme tu zažili aj my. (Z JAPONSKA PÍSANÉ PRE NAŠE NOVOSTI)