Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Obchodný sládok kontroluje aj výčapníkov

Ján Píry prešiel všetkými procesmi výroby pivného moku. Pivu a pivnej problematike sa venuje už skoro 25 rokov. V súčasnosti zastáva funkciu obchodného sládka v spoločnosti Pivovary Topvar a na starosti má aj kontrolu piva za bránami podniku.

Ján si čapovanie aj občas vyskúšaJán si čapovanie aj občas vyskúša (Zdroj: JOŽO MALÝ)

Zažil aj kuriózne reklamácie.

TOPOĽČANY. Obchodný sládok Ján Píry je naslovovzatým odborníkom, na Chemicko-technologickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej absolvoval v roku 1989 potravinársko-biochemický odbor. Neskôr to bolo doktorandské štúdium vo vedeckom odbore Chémia a technológia požívatín.

Chodí koštovať pivo

V minulosti testovali sládkovia pivo v kožených nohaviciach. Zlatistý mok sa nalial na lavicu, potom si na ňu sadli, a keď sa sládok neodlepil, pivo bolo dobré. To je však už dávna história.

Skryť Vypnúť reklamu

„Dnes sa zúčastňujem degustačných analýz priamo vo výrobnom závode. Všetky naše produkty opúšťajú bránu pivovaru vo výbornej kondícii. Ide mi o to, aby sa v takom istom stave dostali aj do pohára v každej reštaurácii, či v pivárni. Počas cesty totiž číha na pivo mnoho nástrah, ako doprava, teplota pri skladovaní a napokon aj samotné výčapné zariadenie," vysvetľuje Píry.

Certifikáty

„Naša spoločnosť už takmer štyri roky realizuje projekt Čisté pivné potrubie," hovorí Píry. Naši zaškolení technici pravidelne navštevujú naše prevádzky, kde hodnotia kvalitu starostlivosti o pivo podľa určitého bodového systému. Hodnotí sa uskladnenie sudov, aký tlačný plyn sa používa vo výčapnom zariadení, ako sa ošetruje, ako sa sanituje a tiež ako sa umývajú poháre.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na základe týchto kritérií vyjde určitá úspešnosť. Ak ju prevádzka dosiahne, prepožičiame jej Certifikát kvality," prezradil nám Píry.

Certifikát sa prepožičiava na šesť mesiacov. Garantuje sa ním čistota a kvalita čapovaného piva a je to určité prestížne vyznamenanie pre prevádzkara. V prípade zistenia nedostatkov sa certifikát odoberá. V máji a v júni udelili Pivovary Topvar spolu 327 certifikátov.

Bežné saponáty škodia

Najčastejším nedostatkom vo výčapoch je nepravidelná sanitácia. Tá by sa mala robiť každé dva týždne, a mala by ju vykonávať odborná spoločnosť, ktorá ju pre pivovar zastrešuje. Prax ukazuje, že pravidelná sanitácia sa vypláca, a okrem toho je potrebné každý deň prepláchnuť celý systém vodou.

Dôležité je tiež umývanie pohárov, na ktoré sa však bežné saponáty nehodia," zdôrazňuje Píry. Saponáty škodia pivnej pene. A niektoré z nich sú aromatizované, čo sa odráža aj na chuti piva. „Z tohto dôvodu odporúčame používať špeciálne tabletky do zariadenia na umývanie pohárov, ktoré garantujú čistiace účinky a nemajú negatívny vplyv na kvalitu a penivosť piva."

Skryť Vypnúť reklamu

Kontrola fľaškového piva

Obchodný sládok má na starosti aj kontrolu fľaškového piva. „Uskutočňujeme aj námatkové nákupy v obchodných reťazcoch a predajniach, aby sme sa dozvedeli, v akom stave je pivo v regáli v obchode, po prechode cez dopravu, distribúciu a skladovanie," dozvedeli sme sa od Píryho.

Potom nakúpené pivo dovezieme do podniku, kde sa analyzuje v laboratóriu po fyzikálnej a chemickej stránke. Okrem toho sa zíde degustačná komisia, ktorá pivo ochutnáva tak ako v rámci výstupnej kontroly, pričom jeho kvalita sa porovnáva s tou, ako keď opúšťa brány závodu.

Pivné myši

Počas trinásťročnej práce v Topvare navštívil Ján Píry mnoho európskych krajín, kde riešil aj množstvo sťažností i kurióznych reklamácií.

Reklamovali nám napríklad nefungujúce výčapné a chladiace zariadenie. Nakoniec sa zistilo, že ho vôbec nezapojili do elektriny," s úsmevom hovorí Píry. „Inokedy zasa netieklo pivo, lebo myš prehryzla plastovú trubku."

Vrcholom bolo šľahačkové pivo, jeho pena bola hustá ako šľahačka, a vydržala tak aj hodinu. Problém bol v tom, že sudy boli počas zimy uskladnené v chladnej garáži a počas čapovania sa pivo výrazne presýtilo kysličníkom uhličitým.

Voda z Nemečiek sa už nepoužíva

Veľmi dôležitou surovinou pre výrobu piva je kvalitná voda. Tá sa donedávna dopravovala z vodnej nádrže Nemečky, to je však už minulosť.

„Nemečky sú vodný povrchový útvar, ktorý má nulové zabezpečenie ochrany vody. Navyše tam nie je povolené kúpanie, čo sa v lete nedodržiava. Okrem toho sa kaly a sedimenty na dne nádrže nečistili od roku 1980. Topvar bol jediný odberateľ, ktorý túto vodu upravoval na pitné účely. S úpravou tejto vody sme mali v poslednom období veľké problémy, hlavne počas leta," konštatuje Píry.

Teraz tečie do pivovaru voda z chránenej krajinnej oblasti Strážovských vrchov. V pivovare je pod kontrolou predovšetkým tvrdosť tejto vody, pretože pre výrobu piva v Topvare voda musí byť mäkká.

Suroviny a kyselinotvorné pivo

Sladovnícky jačmeň pre Topvar rastie do vzdialenosti 40 kilometrov od komína pivovaru. Dozrieva na poliach horného a stredného Ponitria, od Prievidze po Nitru.

Topvar používa vo výrobe tiež aj slovenský chmeľ, ktorý dodáva družstvo Slovchmeľ Horná Streda, no jeho množstvo celkom nedokáže zabezpečiť požiadavky pivovaru, a tak sa dováža aj z iných krajín, napríklad z Česka a z Nemecka. Pri výrobe piva Topvar sa používa najdrahšia a najkvalitnejšia odroda - Žatecký chmeľ .

Na záver sme Jánovi Pírymu položili otázku, ktorá nedá spávať mnohým pivárom. „Ako je to možné, že keď niektorí pivári vypijú viacej piva majú kyselinu, ale pri pive Pilsner Urquell to neplatí?"

„V podstate majú pravdu, pretože Plzeň obsahuje viacej zásadotvorných látok, a je aj silne chmelená. Nesmieme však zabúdať, že aj Topvar je v povedomí ľudí pre jeho kvalitu považovaný za Slovenskú Plzeň," dodal Píry.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  2. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  3. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  4. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  8. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  9. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  10. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 138
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 179
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 680
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 033
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 571
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 398
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 10 538
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 538
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 524
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 431
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Mestský úrad v Šali.

Divadlo Andreja Bagara obnovilo svoj online program

V rámci neho ponúka aj rozhovory s hereckými legendami.

V rámci online programu "spoluVYHRÁME" divadlo ponúka výber pútavých rozhovorov s hereckými legendami, ktoré boli piliermi nášho divadla, alebo sa výrazne podieľali na jeho formovaní, ako bol napríklad aj Jozef Dóczy.

Nitra zverejnila zoznam odberných miest, ľudia si môžu vybrať, ktoré chcú

Pozrite si zoznam odberných miest v Nitre. Slovensko čaká celoplošné testovanie na COVID-19.

Nitre chýbajú zdravotníci na víkendové testovanie

Ľudí, ktorí budú robiť administratívnu prácu, je dosť. Horšia je situácia so zdravotníckym personálom.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Už ste čítali?