NITRA. Ochutnávanie znamenitých odrôd vín, jedenie kulinárskych špecialít v sprievode kvalitnej jazzovej hudby. Tak vyzeral prvý dvojdňový medzinárodný vínny festival WinGastFest.
Francúzska modernizácia dožiniek
Vínny festival znamená pre vinárov novú cestu zviditeľnenia. „Inšpiráciu sme našli v meste Bordeaux vo Francúzsku, kde sme rozvíjali spoluprácu k prípravám projektu Nitra - mesto kultúry 2013. Navštívili sme podobný festival. Zistili sme, že by bolo skvelé zorganizovať podobné podujatie v Nitre. Bol by akousi modernizáciou známych nitrianskych dožiniek," vraví bývalý riaditeľ NRadia a terajší riaditeľ festivalu Jaroslav Dóczy. Návštevníci podujatia ochutnávali odrody vín 25tich slovenských aj zahraničných vinárov. „Ľudia už zistili, že víno nemá len rôzne farby, ale aj rôzne chute," dodáva Dóczy.
Iný človek, iná chuť
WinGastFest oslovil ľudí s citom pre chuť. Aký druh vína je najlepší? „Čo človek, to iná chuť. Trendy sú rôzne. Dámy obľubujú aromatické odrody, voňavé vínka aj populárne ružové. Ľudia, ktorí už poznajú špecifické odrody vín, vyhľadávajú napríklad náš Devín - prvý slovenský novošľachtenec," odpovedá vystavovateľ František Horka.
Vinice majú aj Orešanoch
Kvalitné víno sa rodí aj Topoľčianskom okrese, konkrétne v orešanských viniciach. „Naše vinohrady sa rozprestierajú východne od rieky Váh pod južnými svahmi Považského Inovca. Tento rajón má jedinečnú pôdu s vyšším obsahom vápnika. Kvalitné odrody pestujeme aj vo viniciach v Orešanoch," dodáva Horka.
Riaditeľ netradičného medzinárodného festivalu je gurmán a znalec vín. „Mám rád ľahké vína. Silné odrody, z ktorých bolí hlava, nemôžem veľa vypiť. Radšej si pochutnám na ľahších vínach, ktoré môžem piť, nepodľahnúť im a baviť sa s ľuďmi." Vstup na vínne ochutnávanie vyžadovalo kúpu vínneho pasu. Ľudia prichádzali najviac vo večerných hodinách, poslední návštevníci odchádzali až po polnoci. „Ja som odišiel až o druhej ráno," dodáva Dóczy.
Neboli sprievodným podujatím veľtrhu
Hoci mal byť vínny festival súčasťou Agrokomplexu, nestalo sa tak. Zostal osamote v priestoroch bývalého Hotela Nitra. Zmena nastala z finančných nezhôd. Aj napriek tomu ho vyhľadalo mnoho milovníkov kvalitného moku. „Určite usporiadame aj druhý ročník. S vychytaním všetkých múch bude v podobnom časovom období počas Agrokomplexu," dodal na záver Rastislav Dóczy.