TOPOĽČANY. Michal Fajín je špecialista na prípravu kávy, najmä espressa a nápojov na ňom založených. Barista podľahol aromatickej pochúťke a ako medzinárodný komisár pre určovanie kvality kávy si ju vychutnáva plnými dúškami.
Na prípravu mali iba 15 minút
Na začiatku roka bol Topoľčanec jedným z 80 súťažiacich na medzinárodnej súťaži baristov v Prahe. Stretli sa na nej pestovatelia všetkých značiek kávy na svete. Súťaž prebiehala v príprave štyroch espriess, kapučín a voľných drinkov, hodnotila sa aj technika a zručnosť.
Na prípravu mal barista pätnásť minút. Po prekročení časového limitu bol diskvalifikovaný. Víťaz postúpil na majstrovstvá sveta, ktoré sa každý rok konajú v inom meste. Vďaka rokom skúseností sa ním tentoraz stal Michal Fajín, viceprezident slovenskej kávovej asociácie. Okrem toho spolu s ostatnými prekonal svetový rekord baristu Ettore Diana z roku 2002 v príprave 1250 litrového kapučína.
„Pokorili sme ho o 759 litrov, čím sme sa zapísali do Guinnessovej a svetovej knihy rekordov. Dvanásť družstiev použilo 10 tisíc espress a 1709 litrov našľahaného mlieka. Za 105 minút sme nachodili 60 km. Neuveriteľné," rozpráva barista Michal Fajín.
Každé ráno začína espressom
Podmienka splnenia svetového rekordu bolo dodržanie správneho a celého postupu prípravy kávy. "Správne mletie kávy, jej dávkovanie, utlačenie, utretie páky, zasunutie na presso. Veľké kapučíno v 2009 litrovej šálke muselo mať 55 stupňov, inak by rekord neplatil. Bol to úžasný zážitok," hovorí Michal, ktorý je aj medzinárodným technickým a chuťovým komisárom. Určuje kvalitu kávy v Európe na kávových súťažiach.
„Za správnu kávu sa vo svete považuje espresso, presso, kapučíno a latté machiatto. Mala by mať hustú a orieškovo sfarbenú krému, nie penu. Dobrá kréma má mať 1 až 1,5 cm peny bez bubliniek," vysvetľuje odborník, ktorý si sám veľmi rád oddýchne pri káve. Každé ráno začína espressom. „Moja práca je zároveň môj koníček, musíte sa do nej zamilovať a otvoriť všetky chuťové bunky. Každá káva pripravená s nechuťou je v káve cítiť," upozorňuje Michal.
Jeho kávu pili významné osobnosti
Kávu, či miešaný drink od Michala Fajína ochutnal okrem Georga Busha a Vladimíra Putina už asi každý štátnik.
„Obsluhoval som Pápeža Jána Pavla II. ,Jásira arafata, Angelu Merkelovú, prezidenta Slovenskej a Českej republiky a rôzne slovenské a medzinárodné osobnosti filmového plátna," hovorí skromne 24-ročný čerstvý otecko. Veľmi rád by videl svoju dcéru Zaru ísť v jeho šľapajach.
„Ale, keď sa bude chcieť venovať niečomu inému, nebudem jej samozrejme brániť. Iba ju nasmerujem."