ŠAĽA. Do mliečneho programu Ministerstva pôdohospodárstva, ktorý sa spustil už pred piatimi rokmi, sú zapojené aj niektoré šalianske školy. Minuloročnú novinku - kúpu mlieka v špeciálnom školskom automate na kartu využívajú zatiaľ iba žiaci Základnej školy J.C. Hronského.
Najobľúbenejší je kakaový mliečny nápoj
Cieľom programu je podľa riaditeľky Jarmily Husárikovej v spolupráci s rodičmi zvrátiť negatívny trend nárastu nadváhy a obezity a celkovo zvýšiť spotrebu mliečnych výrobkov u detí. Je určený všetkým žiakom školy, nielen stravníkom.
„U žiakov je obľúbený, keďže si môžu samostatne z mliečneho automatu vybrať niektorý druh ochuteného mlieka vtedy, keď naň majú chuť. Na výber používajú kartičku, ktorá im slúži na 20 mliečnych nápojov. Počas školského roka majú nárok na toľko nápojov, koľko je vyučovacích dní. Automat sa dopĺňa dvakrát za týždeň. Medzi najobľúbenejší nápoj patrí kakao," povedala riaditeľka Jarmila Husáriková. Dodala, že škola je tiež zapojená do školskej mliečnej ligy, prostredníctvom ktorej dostávajú stravníci mliečne výrobky - jogurty a mliečne nápoje dvakrát mesačne.
„Mliečne programy vnímame ako výhodné, obľúbené sú nielen u mladších žiakov, ale využívajú ich aj žiaci vyšších ročníkov. Ovocný program ešte nevieme posúdiť, ale určite môže skvalitniť stravovacie návyky žiakov."
„Je to doplnok výživy, čo je pre deti určite len dobré. Vieme, že majú rady hamburgery a čipsy, ale myslím si, že nepohrdnú určite ani jabĺčkom," doplnila riaditeľka Jozefína Stredanská zo Základnej školy Bernolákova.
Ovocie ponúkajú k obedom
Na základnej škole J. Hollého sa zameriavajú na spotrebu mlieka najmä cez školské jedálne. Riaditeľ Ján Minár hovorí, že deti majú zabezpečenú mliečnu stravu a ovocie prostredníctvom obedov.
„K obedu ponúkneme jablko alebo cereálnu tyčinku. Vedúca školskej jedálne odoberá výrobky od firiem, ktoré ich ponúkajú lacnejšie. Predávali sme mlieko aj po triedach, ale nemalo to absolútny efekt. Skončilo rozliate po škole, alebo spláchnuté na toaletách," sťažuje sa riaditeľ. Obáva sa, že podobné skúsenosti prinesie aj nový ovocno-zeleninový program, spustený od septembra.
„Neviem si predstaviť, kto to bude organizovať a ponúkať triedam, kto to bude deťom fyzicky rozdávať cez prestávky. Ale uvidíme, či to pôjde na iných školách, potom sa prispôsobíme aj my. Ale ešte nie je zaručené ani to, že každý má rád jablká alebo rajčiny. Zapojíme sa vtedy, ak to bude finančne výhodné a bude o to záujem," dodal Ján Minár.
Zdravšiu stravu v podobe ovocia a zeleniny budú dostávať deti od troch do 15 rokov.
Škola by si mala zabezpečiť program cez jedáleň
Pokiaľ sa škola do programu zapojí, bude si môcť každý týždeň vybrať z viacerých druhov produktov.
„Školy si samé nemusia predkladať žiadosť na Pôdohospodársku platobnú agentúru, ak si nájdu dodávateľa, ktorý predloží žiadosť a ostatné požadované doklady a po schválení v agentúre zabezpečí dodávky. Evidencia škôl sa realizuje cez dodávateľov," informoval Stanislav Háber z ministerstva pôdohospodárstva. Väčšina ceny za ovocie a zeleninu, až 73 percent, bude hradená z peňazí Európskej únie, rodičia budú v prípade záujmu doplácať zvyšných 27 percent.
„Najprv urobíme na školách prieskum a do konca októbra budeme vedieť výsledok. Dodávatelia nám sľúbili, že nám pošlú produkty, ktoré môžu ponúknuť, vzhľadom na toto jesenné obdobie pripadajú do úvahy jablká a jablková šťava," referoval Michal Vrbovský, vedúci školského úradu v Šali. Podľa neho je nutné všetko zvážiť hlavne z technického a administratívneho hľadiska.
„Bol by som za to, aby si to škola zabezpečovala cez školskú jedáleň vo vlastnej réžii. Nie však každá škola ju má. Ale nová vyhláška o školskom stravovaní umožňuje prijať pracovníka navyše."
Bufety sa zriadili na žiadosť rodičov
Niektoré šalianske školy ponúkajú svojim žiakom mliečne výrobky a ovocie aj cez školské súkromné bufety. Michal Vrbovský ich nepovažuje za vhodné, školy ich prevádzkujú na žiadosť rodičov.
„Neďaleko sú potraviny, do ktorých chodili žiaci cez prestávky, pretože ráno nie vždy stíhali. Aby sme deti nemuseli púšťať z areálu von, zriadili sme bufet priamo v škole. Rodičom to vyhovuje. V bufete sú aj sladkosti, ale prevádzkovateľ má podmienku predávať aj mliečne výrobky a ovocie," vysvetlila Jozefína Stredanská zo ZŠ Bernolákova.
„Bufet máme zriadený niekoľko rokov, pretože nie každý rodič ráno stíha spraviť dieťaťu desiatu. Sortiment orientujeme na veci zdraviu prospešné, vylúčili sme čipsy a bublinkové sladké nápoje. Máme aj cukríky, ale väčšinou želatínové, ktoré podporujú tvorbu kostí," uzavrel riaditeľ Ján Minár zo ZŠ Hollého.