ŠAĽA. Novela zákona, ktorá platí od 1. septembra, prikázala všetkým prevádzkovateľom reštaurácií vyhradiť miestnosť pre nefajčiarov tak, aby jedlo neprechádzalo fajčiarskou časťou.
Zákon nevyhovuje ani jednej šalianskej reštaurácii, pretože stavebné úpravy sa v ich interiéroch nedali urobiť. Všetky reštaurácie v meste sú preto nefajčiarske.
Znížil sa počet klientov
Reštaurácia Cardinal má dve miestnosti, väčšia bola vždy určená pre fajčiarov. „Chceli sme teda z malej miestnosti urobiť fajčiarsku, ale nemôžeme, lebo priamy vstup z kuchyne musí byť do nefajčiarskej miestnosti," vysvetľuje čašník Adrián Bán.
Pre znížený počet klientov musia v reštaurácii skracovať aj prevádzkovú dobu. „Zatvárame skôr, aby sme zbytočne neplytvali energiami, už nám aj tak klesli tržby o 60 percent. Čo sa rozprávam aj so známymi, každý hovorí, že po večeroch je vo väčšine reštaurácií zhasnuté," hovorí čašník.
„Chodia k nám aj mladé páry na večeru a pýtajú si popolník. Keď som im povedal, že sa tu nefajčí, tak sa najedli a povedali, že kávu si dajú tam, kde sa fajčí. Teraz to vyzerá tak, že dobre na tom budú krčmy a kaviarne."
Ľudia si chodia zapáliť von
Novootvorená reštaurácia Macao už rátala so zmenou v zákone pred spustením prevádzky. Od začiatku je nefajčiarska. „Myslím si, že tam, kde ľudia jedia, by sa fajčiť nemalo. Kto si chce u nás zapáliť, môže ísť von na terasu," hovorí majiteľ Pavol Práznovský.
„Je možné, že si na to ľudia zvyknú ako v Taliansku. Tam si klienti chodia zapáliť do búdky, ktorá je pred reštauráciou. V zime, keď u nás bude vonku mínus 15, si pôjdu zákazníci zapáliť von aj viackrát," hovorí Karol Trešnák, majiteľ reštaurácie Lukas. Obáva sa, že otváraním dverí sa zvýšia aj náklady na kúrenie v prevádzke.
Radšej nech štípu oči
Zákaz fajčenia vyhovuje najmä niektorým čašníkom-nefajčiarom.
„Spolu s mojím kolegom sme proti fajčeniu v reštauráciách, preto nám to veľmi vyhovuje. Cigaretový dym k jedlu nepatrí, tiež je z toho nepríjemný zápach na oblečení," myslí si čašníčka Petronela Dovalovská.
„Keď sme mali plno a fajčilo sa, štípali nás oči. Nemohli sme ani poriadne vyvetrať, lebo zákazníci sa ozývali, že im je zima. Ale teraz zase nemáme ľudí, tak radšej nech nás oči štípu," dodáva Adrián Bán.