NITRA. Sú šiesti, šéfujú kuchyni a spolu vyrazili na turné po Slovensku. Vo vybraných reštauráciách ponúkajú slovenskí top šéfkuchári šesťchodové menu. Propagujú slovenskú kuchyňu aj svoje remeslo.
Ako Jamie Oliver
Šestica sa zapojila do projektu Top Chefs Tour. Nápad zorganizovať ho dostal Jaroslav Žídek, šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave. Doteraz si volal len zahraničných kolegov ocenených Michelinskou hviezdou, do Top Chefs Tour sa však rozhodol prizvať slovenských kolegov.
Turné šiestich šéfkuchárov po krajine má v sebe niečo zo slávneho anglického kuchára bez čapice. „Jamieho Olivera poznajú všetci, ale málokto vie, že aj u nás máme šéfkuchárov podobných kvalít," povedala Katarína Medveďová Ovečková z organizačného štábu. Prezentujú svoju kuchyňu nevtieravo a nápadito.
Slovenské pochúťky
Okrem toho, že kuchári prezentujú rôzne regióny, malo turné ešte jednu zvláštnosť. Majstri kuchári dokazovali, že dobre navariť sa dá aj zo slovenských surovín. Každý z nich pripravil jeden chod. A tak si účastníci turné vychutnali grilovaného zubáča na bryndzových raviolkách s bylinkovou omáčkou, zľahka zaúdenú maslovú makrelu na paradajkovom rizote s chrenovou penou, biele kačacie pečienky v kačacej fáši s paprikovou omáčkou a špagetami, jahňací chrbát grilovaný na fazuľkovom frikasé a jelení chrbát v lístkovom ceste na hubovom ragú, plnený hydinovo-bylinkovým pudingom a podávaný so zemiakovo-slaninkovou roládou. Aj dezert bol rýdzo slovenský, hoci nie každodenný - domáca šiška plnená makom s čučoriedkovou omáčkou a k nej karamelizované gaštany a maková zmrzlina.
Po stopách otca
Nitru v turné reprezentoval šéfkuchár Mário Dani z hotela Zlatý kľúčik. Varil maslovú makrelu na paradajkovom rizote s chrenovou penou. Remeslo dostal do vienka od otca, ktorý je tiež kuchárom. Varí od svojej puberty. „Mám pocit hrdosti, keď ľuďom chutia moje jedlá. Ale nestačí len navariť, jedlo musí na tanieri aj dobre vyzerať," vraví nitriansky Jamie Oliver zo Zlatého kľúčika. Mário Dani sa pri varení nedrží otrocky receptu, suroviny dáva od oka a jedlo celkovo upravuje podľa seba.
V rodine šéfkuchára paradoxne varí manželka. „Nekafrem jej do toho," povedal skromne jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov.
Hosť Zlatého kľúčika Patrik Mareček povedal, že najviac bol zvedavý na to, ako kuchári pripravia dezert.
Jelení chrbát v lístkovom ceste na hubovom ragú, plnený hydinovo-bylinkovým pudingom a podávaný so zemiakovo-slaninkovou roládou.
Jahňací chrbát grilovaný na fazuľkovom frikasé.
Biele kačacie pečienky v kačacej fáši s paprikovou omáčkou a špagetami.