Zabíjačky nie sú to, čo kedysi: už sa nevyplácajú

V Golianove mali tretí rok obecnú zabíjačku. Pripomínala zvyky, aké sa kedysi nosili na dedinách. Pritiahla stovky ľudí.

V Golianove napríklad prasa vešajú na trojnožku a na nej ho rozoberajú. Sú ale dediny, kde ho vypiplú na zemi.V Golianove napríklad prasa vešajú na trojnožku a na nej ho rozoberajú. Sú ale dediny, kde ho vypiplú na zemi. (Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)


GOLIANOVO. Domácu zabíjačku zažil hádam každý. Možno niekedy dávno, ako dieťa na dedine u starkých. Dnes už nie sú také časté ako kedysi. Môžu za to náklady na chov prasiat a finančná situácia ľudí. Dlhý a nákladný chov ošípanej, námaha, čas a počet ľudí, ktorí musia vypomáhať pri zabíjačke, nemajú ani zďaleka takú hodnotu ako produkty, ktoré sa na zabíjačke vyrobia. Mnohí si preto radšej mäsové výrobky z prasaťa kúpia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hypermarkety vytlačili zabíjačky

Napriek tomu zabíjačky stále patria k tradícii dedinského života. Zabíjačka sa robí spravidla v sobotu a stretáva sa na nej celá rodina. Sú soboty, keď v dedine zabíja aj niekoľko rodín naraz. A v miestnych obchodoch ide na dračku korenie a červená paprika. Ako to na domácej zabíjačke vyzerá? Na jednej „takmer" domácej sme boli.
Spravili ju v Golianove - už tretí rok po sebe. Tradíciu zabíjačiek obnovil starosta Ľuboš Kolárik. „Išlo nám hlavne o to, aby sa ľudia z dediny stretli, zabavili. A zároveň sme chceli obnoviť staré tradície, ktoré tu boli za našich starých rodičov," hovorí starosta.
Dnes mladí už zabíjačky veľmi nepoznajú. Nemajú odkiaľ, prasiatka dnes chová málokto. „V ére hypermarketov sa neoplácajú. Tí starší, ktorí to robievali, vymierajú a my mladší na to dnes nemáme čas. Obecné zabíjačky sme začali robiť, aby mladšie pokolenie malo aspoň predstavu, ako to kedysi vyzeralo. Lebo viete, niekedy bola zabíjačka rodinná udalosť. V dedine žili traja-štyria mäsiari, ktorí robili zabíjačku v jednom aj dvoch domoch každú sobotu, a niekedy dokonca aj v nedeľu. Gazdinky boli v strese týždeň predtým, nesmeli zabudnúť na žiadne potrebné prísady. A nervózni boli aj gazdovia - z toho, či zabíjačka dobre vyjde, či prasa dobre padne," spomína si na staré časy starosta Ľuboš Kolárik.

SkryťVypnúť reklamu

Pripiť si, to je zákon

Zabíjačky sa tradične začínajú skoro ráno. Prasa kvičí v chlieve, ženy sú v kuchyni a chlapi na „popravisku". Vypustí sa stotridsať kíl živej váhy. Niekde sa zabíja pištoľou. „Malo by sa to strieľať, ale elektrošoky sú bezpečnejšie. Prasa stuhne a potom sa už len zakole. Chytá sa krv, a už je po ňom," hovorí Stanislav Majerčík, ktorý bol jedným z hlavných majstrov pri obecnej zabíjačke v Golianove.
Krv zachytia do vandlíkov, používa sa do kaše, krvavničiek. A niekde sa z nej robí aj prvé zabíjačkové jedlo - smažená krv na cibuľke so zemiakmi.
Muži si potom pripijú. „Keď prasa padne, musí sa naliať. To je zákon. Viete, aby išla duša do neba," so smiechom povie Ivan Slovák.

Depilácia

Potom sa prasa čistí, zbavujú ho chlpov, aby ostalo hladučké. Niekde ho obárajú, inde opaľujú plameňom z propán-butánovej fľaše. V Golianove ho opaľujú. Prečo? „Na obáranie potrebujete veľké koryto, do ktorého dáte celé prasa a oblievate ho horúcou vodou. Také už pomaly ani nemáme, preto opaľujeme," vysvetľuje Stanislav Majerčík.
Úplne do hladka sa zviera „depiluje" nožom. Z nôh mu strhnú pazúry.
Keď je kompletne vyčistené, napichne sa za zadné nohy na háky a vytiahne sa na rám.
Aj ďalší postup sa líši od regiónu k regiónu. V Golianove napríklad prasa vešajú na trojnožku a na nej ho rozoberajú. Sú ale dediny, kde ho vypiplú na zemi. „Nám sa nechce ohýbať," lakonicky podotkne Stano Majerčík.
Zviera sa pomaly a presne prereže, prasati previaže konečník, aby sa „nevyšpinilo" na čisté mäso. Keď je otvorené, majstri vytiahnú vnútornosti. Vložia ich do lavóra a dvor sa naplní hnusným zápachom.

SkryťVypnúť reklamu

Zbližuje susedov

Jednotlivé časti postupne spracováva niekoľko ľudí. V Golianove bolo prvé zabíjačkové jedlo varená pečienka. Okrem nej sa pripravujú napríklad aj hurky, klobásky, pečené mäso, kapustnicu, údenú šunku. A nemôže chýbať niečo, čo sa minie ako prvé - žobrácka kaša. Ide do nej krv a ryža, niekto zvykne pridávať krúpy a pomleté varené mäso.
„Niekedy bývali zabíjačky v každom dome. Dnes sa neoplácajú. Malé prasiatko stojí dvetisíc korún, už to je veľa. Potom sa o to treba starať, platiť za krmivo. Pre ľudí je teraz ľahšie ísť do hypermarketu a kúpiť presne to, čo potrebujú," povzdychne si nostalgicky Stanislav Majerčík.
Zabíjačky kedysi zbližovali rodiny aj susedov. Kto zabíjal, posielal výslužku známym aj vzdialenejšej rodine. Susedia si na zabíjačky navyše chodili pomáhať, vždy sa pri tom poriadne porozprávali, zabavili. Dnes sa ľudia pozatvárajú doma a susedia ich ani nezaujímajú. V Golianove sa ľudí snažili zblížiť aj tradičnou dedinskou zabíjačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Prasce po vojne škrtili

Stanislav Majerčík hovorí, že po vojne platilo niekoľko rokov nariadenie, že časť z domácej zabíjačky sa musela odovzdávať. Ľudia preto zabíjali potajme, často potme. Aby nikto nevedel, že majú zabíjačku, prasa muselo padnúť v tichosti. Spravidla najmladší člen rodiny mal za úlohu prasaťu vtlačiť do úst kus handry, aby nekvičalo. Potom prasa zapichli. Ak sa náhodou potme presne netrafili, prasaťu omotali okolo krku lano a krútili ho, až kým sa neudusilo.

(th)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 306
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 393
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 029
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 785
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 615
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 559
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 045
  1. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  2. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  3. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  4. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  5. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  6. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  7. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  8. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 40 053
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 680
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 364
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 803
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 312
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 075
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 464
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 497
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Líder Nitry Samuel Buček v 44. minúte nešťastne spadol na ľad po súboji s Košičanom Matúšom Havrilom a odstúpil z druhého zápasu finále.

Košice vyhrali 5:1 a vyrovnali finále.


Ultras FC Nitra sa v druhom polčase prezentovali červeným "pyrom".

Nitrania šiestimi gólmi „vyšibali“ Levičanov.


Samuel Škultéty
Breh jazera sa stráca. Kedysi tu bol svah. Pod vodou zmizli aj ostrovčeky, už z nich vytŕčajú len stromy.

Vodný systém po oprave umožní regulovať hladinu.


Hokejisti Nitry skvelým celoplošným výkonom vyhrali 2:0 v Košiciach a poďakovali sa vyše tristo fanúšikom na výjazde. Finálovú sériu vedú 1:0, druhý duel je na programe v sobotu o 18.00 h v Steel Aréne.

Kašík vygumoval Košice.


1
  1. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  2. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  3. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  4. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  5. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  6. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  7. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  8. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 40 053
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 680
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 364
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 803
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 312
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 075
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 464
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 497
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu