Zabíjačky nie sú to, čo kedysi: už sa nevyplácajú

V Golianove mali tretí rok obecnú zabíjačku. Pripomínala zvyky, aké sa kedysi nosili na dedinách. Pritiahla stovky ľudí.

V Golianove napríklad prasa vešajú na trojnožku a na nej ho rozoberajú. Sú ale dediny, kde ho vypiplú na zemi.V Golianove napríklad prasa vešajú na trojnožku a na nej ho rozoberajú. Sú ale dediny, kde ho vypiplú na zemi. (Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)


GOLIANOVO. Domácu zabíjačku zažil hádam každý. Možno niekedy dávno, ako dieťa na dedine u starkých. Dnes už nie sú také časté ako kedysi. Môžu za to náklady na chov prasiat a finančná situácia ľudí. Dlhý a nákladný chov ošípanej, námaha, čas a počet ľudí, ktorí musia vypomáhať pri zabíjačke, nemajú ani zďaleka takú hodnotu ako produkty, ktoré sa na zabíjačke vyrobia. Mnohí si preto radšej mäsové výrobky z prasaťa kúpia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hypermarkety vytlačili zabíjačky

Napriek tomu zabíjačky stále patria k tradícii dedinského života. Zabíjačka sa robí spravidla v sobotu a stretáva sa na nej celá rodina. Sú soboty, keď v dedine zabíja aj niekoľko rodín naraz. A v miestnych obchodoch ide na dračku korenie a červená paprika. Ako to na domácej zabíjačke vyzerá? Na jednej „takmer" domácej sme boli.
Spravili ju v Golianove - už tretí rok po sebe. Tradíciu zabíjačiek obnovil starosta Ľuboš Kolárik. „Išlo nám hlavne o to, aby sa ľudia z dediny stretli, zabavili. A zároveň sme chceli obnoviť staré tradície, ktoré tu boli za našich starých rodičov," hovorí starosta.
Dnes mladí už zabíjačky veľmi nepoznajú. Nemajú odkiaľ, prasiatka dnes chová málokto. „V ére hypermarketov sa neoplácajú. Tí starší, ktorí to robievali, vymierajú a my mladší na to dnes nemáme čas. Obecné zabíjačky sme začali robiť, aby mladšie pokolenie malo aspoň predstavu, ako to kedysi vyzeralo. Lebo viete, niekedy bola zabíjačka rodinná udalosť. V dedine žili traja-štyria mäsiari, ktorí robili zabíjačku v jednom aj dvoch domoch každú sobotu, a niekedy dokonca aj v nedeľu. Gazdinky boli v strese týždeň predtým, nesmeli zabudnúť na žiadne potrebné prísady. A nervózni boli aj gazdovia - z toho, či zabíjačka dobre vyjde, či prasa dobre padne," spomína si na staré časy starosta Ľuboš Kolárik.

SkryťVypnúť reklamu

Pripiť si, to je zákon

Zabíjačky sa tradične začínajú skoro ráno. Prasa kvičí v chlieve, ženy sú v kuchyni a chlapi na „popravisku". Vypustí sa stotridsať kíl živej váhy. Niekde sa zabíja pištoľou. „Malo by sa to strieľať, ale elektrošoky sú bezpečnejšie. Prasa stuhne a potom sa už len zakole. Chytá sa krv, a už je po ňom," hovorí Stanislav Majerčík, ktorý bol jedným z hlavných majstrov pri obecnej zabíjačke v Golianove.
Krv zachytia do vandlíkov, používa sa do kaše, krvavničiek. A niekde sa z nej robí aj prvé zabíjačkové jedlo - smažená krv na cibuľke so zemiakmi.
Muži si potom pripijú. „Keď prasa padne, musí sa naliať. To je zákon. Viete, aby išla duša do neba," so smiechom povie Ivan Slovák.

Depilácia

Potom sa prasa čistí, zbavujú ho chlpov, aby ostalo hladučké. Niekde ho obárajú, inde opaľujú plameňom z propán-butánovej fľaše. V Golianove ho opaľujú. Prečo? „Na obáranie potrebujete veľké koryto, do ktorého dáte celé prasa a oblievate ho horúcou vodou. Také už pomaly ani nemáme, preto opaľujeme," vysvetľuje Stanislav Majerčík.
Úplne do hladka sa zviera „depiluje" nožom. Z nôh mu strhnú pazúry.
Keď je kompletne vyčistené, napichne sa za zadné nohy na háky a vytiahne sa na rám.
Aj ďalší postup sa líši od regiónu k regiónu. V Golianove napríklad prasa vešajú na trojnožku a na nej ho rozoberajú. Sú ale dediny, kde ho vypiplú na zemi. „Nám sa nechce ohýbať," lakonicky podotkne Stano Majerčík.
Zviera sa pomaly a presne prereže, prasati previaže konečník, aby sa „nevyšpinilo" na čisté mäso. Keď je otvorené, majstri vytiahnú vnútornosti. Vložia ich do lavóra a dvor sa naplní hnusným zápachom.

SkryťVypnúť reklamu

Zbližuje susedov

Jednotlivé časti postupne spracováva niekoľko ľudí. V Golianove bolo prvé zabíjačkové jedlo varená pečienka. Okrem nej sa pripravujú napríklad aj hurky, klobásky, pečené mäso, kapustnicu, údenú šunku. A nemôže chýbať niečo, čo sa minie ako prvé - žobrácka kaša. Ide do nej krv a ryža, niekto zvykne pridávať krúpy a pomleté varené mäso.
„Niekedy bývali zabíjačky v každom dome. Dnes sa neoplácajú. Malé prasiatko stojí dvetisíc korún, už to je veľa. Potom sa o to treba starať, platiť za krmivo. Pre ľudí je teraz ľahšie ísť do hypermarketu a kúpiť presne to, čo potrebujú," povzdychne si nostalgicky Stanislav Majerčík.
Zabíjačky kedysi zbližovali rodiny aj susedov. Kto zabíjal, posielal výslužku známym aj vzdialenejšej rodine. Susedia si na zabíjačky navyše chodili pomáhať, vždy sa pri tom poriadne porozprávali, zabavili. Dnes sa ľudia pozatvárajú doma a susedia ich ani nezaujímajú. V Golianove sa ľudí snažili zblížiť aj tradičnou dedinskou zabíjačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Prasce po vojne škrtili

Stanislav Majerčík hovorí, že po vojne platilo niekoľko rokov nariadenie, že časť z domácej zabíjačky sa musela odovzdávať. Ľudia preto zabíjali potajme, často potme. Aby nikto nevedel, že majú zabíjačku, prasa muselo padnúť v tichosti. Spravidla najmladší člen rodiny mal za úlohu prasaťu vtlačiť do úst kus handry, aby nekvičalo. Potom prasa zapichli. Ak sa náhodou potme presne netrafili, prasaťu omotali okolo krku lano a krútili ho, až kým sa neudusilo.

(th)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Poisťovníctvo je plné predsudkov. Dá sa však robiť inteligentne
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 21 179
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 899
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 10 638
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 9 576
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 632
  6. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 560
  7. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 5 130
  8. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 4 960
  1. Milan Buno: V pekle koncentračného tábora vytvoril pre deti raj... | 7 knižných tipov
  2. Elena Antalová: Povedzte mi, Kefalín, čo to tak podľa vás znamená to slovo absurdní?
  3. Vladimír Bojničan: Klerikálna posadnutosť pohlavím a sexom, časť II. – Kuffa, Záborská, Orosch a spol.: Penisy a vagíny pod prísnou kontrolou svätého inkvizítora
  4. Irena Šimuneková: Štiavnické vrchy – Tanád, Kalvária Horná Roveň, Ottergrund
  5. Lukáš Majerčák: Pieniny X. : Szczawnica (POL) - z Lesnice cez Šafranovku (742 mnm) a Palenicu (722 mnm)
  6. Irena Šimuneková: Štiavnické vrchy – Červená studňa, Paradajs, Rosniarky, Tanád
  7. Linda Ágoštonová: Vyhasnutá iskra
  8. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 65 118
  2. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 16 490
  3. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 12 147
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 139
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 264
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 900
  7. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 5 868
  8. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 3 815
  1. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  3. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  4. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  5. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  6. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  7. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  8. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

FC Nitra pripravuje príchody skúsených borcov z prvej ligy.

Skončí minimálne osem hráčov.


1
Poštára Juraj z Nitry hrýzol pes do nohy aj ruky.

V prípade opakovaných incidentov zásielku nedoručia.


3
Adrián Grebáč (vpredu) na jar za siedmoligový Veľký Cetín v 18 zápasoch skóroval 33-krát.

Grebáč vystrelil Veľkému Cetínu postup i zlato v Campri Cupe.


Veľký Cetín zdolal Mojmírovce 2:0 a vyhral ôsmy ročník Campri Cupu.

Krutá finálová lekcia pre dlho lepšie Mojmírovce.


  1. Milan Buno: V pekle koncentračného tábora vytvoril pre deti raj... | 7 knižných tipov
  2. Elena Antalová: Povedzte mi, Kefalín, čo to tak podľa vás znamená to slovo absurdní?
  3. Vladimír Bojničan: Klerikálna posadnutosť pohlavím a sexom, časť II. – Kuffa, Záborská, Orosch a spol.: Penisy a vagíny pod prísnou kontrolou svätého inkvizítora
  4. Irena Šimuneková: Štiavnické vrchy – Tanád, Kalvária Horná Roveň, Ottergrund
  5. Lukáš Majerčák: Pieniny X. : Szczawnica (POL) - z Lesnice cez Šafranovku (742 mnm) a Palenicu (722 mnm)
  6. Irena Šimuneková: Štiavnické vrchy – Červená studňa, Paradajs, Rosniarky, Tanád
  7. Linda Ágoštonová: Vyhasnutá iskra
  8. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 65 118
  2. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 16 490
  3. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 12 147
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 139
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 264
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 900
  7. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 5 868
  8. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 3 815
  1. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  3. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  4. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  5. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  6. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  7. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  8. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu