VEĽKÉ ZÁLUŽIE, VEĽKÝ LAPÁŠ. Množstvá vzoriek vystavili vo Veľkom Záluží aj vo Veľkom Lapáši. Hodnotili ich odborné komisie.
Tóny chute
„Sú tu vystavovatelia od Levíc až po náš región," povedal starosta Veľkého Zálužia Jozef Moravčík. Hodnotili 320 vzoriek, z nich 243 bolo bielych a 77 červených vín. „Komisia posúdi čistotu vína, či má iskru, potom farebný tón - u bieleho vína by mal byť zeleno-žltý až zlatistý. Víno sa následne privoniava, či sú tam čisté tóny, či je cítiť ovocné. Nasleduje chuť - boduje sa napríklad to, či je intenzívna, aký máte pocit v ústach a dôležitá je aj perzistencia, to znamená, ako dlho doznieva chuť vínka v ústach," povedal Miloš Ševčík z organizačného výboru.
Ideálny rok
Vinohradníci sa zhodujú na tom, že uplynulý rok bol pre dozrievanie hrozna dobrý. „Patríme do slovenskej vinohradníckej oblasti. U nás je problém, aby boli hrozná dozreté do optimálnej zrelosti. Väčšinou sú dozreté menej, čo tento rok ale nebolo, pretože v júli bolo daždivo a jeseň bola suchá a teplá, vína mohli krásne dozrieť," povedal vystavovateľ Pavel Bíro na výstave vín vo Veľkom Záluží.
Pochádza z vinárskej rodiny, starí rodičia z otcovej aj maminej strany boli vinári. Hovorí, že v porovnaní s minulosťou sa pomenili aj technológie, o hrozno sa dokážu vinohradníci lepšie postarať. Bojovať vedia dokonca aj s ľadovcom. „Aj v prípade krúp sa dá hrozno zachrániť, keď sa postrieka špeciálnym prípravkom. Ale len v prípade, že ľadovec nie je veľmi silný. Čo je zasiahnuté, to odhnije, ale hniloba sa nerozšíri," vysvetľuje Pavel Bíro.
Kvalita sa výstavami zlepšuje
Vo Veľkom Lapáši hodnotili až 511 vzoriek vína. „Tri vzorky boli samorodé, čo znamená, že nie sú zapísané v listine povolených odrôd. Tie nehodnotíme s ostatnými," hovorí vinár Ján Medáček. „Medzi 511 vzorkami je zastúpených vyše 50 druhov vína od 245 vystavovateľov zo štyroch štátov - Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Rakúska," povedal Ján Medáček. Do 8. ročníka výstavy sa zapojilo až 60 obcí a miest.
Podobné podujatia pomáhajú zvyšovať kvalitu vín. „Vedú vinárov k tomu, aby sa učili dorábať čo najlepšie vína. Keď ide na výstavu, bojí sa dať také, ktoré by neobstálo," povedal Medáček. „Celkovo sme udelili 415 diplomov, to číslo svedčí o stúpajúcej kvalite," povedal Alfonz Šrank z Veľkého Lapáša.