NITRA, TOPOĽČIANKY. Automaty v nitrianskom regióne, ktoré predávajú surové kravské mlieko, sa zatiaľ osvedčili. Súčasní prevádzkovatelia ale zatiaľ ďalšie neplánujú.
Mlieko z národného žrebčína
Prvý mliečny automat spustil koncom novembra Národný žrebčín v Topoľčiankach. Žrebčín okrem teplokrvných plemien koní chová aj iné hospodárske zvieratá, napríklad hovädzí dobytok. Prevádzkovatelia chcú, aby sa predaj mlieka z automatu rozbehol až na úroveň 400 až 500 litrov mlieka. „Momentálne sme na úrovni 300 až 350 litrov denne. Mali sme však už aj dni, keď sme predali cez 700 litrov. Záujem o to nefalšované mlieko je veľký, sú ľudia, ktorí si už nevedia predstaviť deň bez neho," povedal Michal Horný, šéf národného žrebčína.
Krátko po žrebčíne spustili prvý automat v Nitre. Prevádzkuje ho Slovenská poľnohospodárska univerzita. Automat je zatiaľ jediným v Nitre. Osvedčil sa, k internátu A. Bernoláka v univerzitnom areáli si ho chodia čapovať vo veľkom napríklad aj dôchodcovia zo Zobora.
Klokočina automat mať nebude
Univerzita dováža čerstvé kravské mlieko z univerzitnej farmy v Oponiciach v Topoľčianskom okrese. Škola zvažovala, že otvorí ďalší automat na sídlisku Klokočina, zatiaľ od toho ale upustila. „Chceli sme spustiť aj druhý automat, keďže sme kúpili špeciálne vozidlo na dovážanie mlieka. Bolo by to pre nás aj výhodnejšie, ak by to vozidlo zásobovalo súčasne dva automaty. Zatiaľ s tým ale počkáme," povedal rektor SPU Mikuláš Látečka.
Univerzita v jedinom automate predá 500 litrov mlieka denne. Aj ona chce predaj zvýšiť, ideálne o dvesto litrov na deň. „To mlieko má úplne inú vôňu aj chuť ako mlieko z obchodov. Je čerstvé a hustejšie. Stádo, z ktorého pochádza, je výberové, kontroluje ho hygiena aj katedra," hovorí rektor.
Zo surového mlieka sa dá vyrobiť tvaroh aj smotana. Odborníci ale upozorňujú, že mlieko je potrebné prevariť.