Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Akademik Ján Plesník sa dožíva 85 rokov

Krásnych 85 rokov sa dožil akademik Ján Plesník. Za dlhý život vďačí zdedenému odkazu, pozitívnemu mysleniu a práci, ktorú má rád.

Akademik Ján Plesník sa v piatok 23. apríla dožil 85 rokov.Akademik Ján Plesník sa v piatok 23. apríla dožil 85 rokov. (Zdroj: (ČE))

Krásnych 85 rokov sa dožil akademik Ján Plesník. Za dlhý život vďačí zdedenému odkazu, pozitívnemu mysleniu a práci, ktorú má rád.

Okrúhle jubileum si so svojimi bývalými spolupracovníkmi a priateľmi vo Výskumnom ústave živočíšnej výroby pripomenul akademik Ján Plesník. Je držiteľom čestných doktorátov z univerzít u nás aj v zahraničí a čestným občanom Nitry. Spolu s Emilom Špaldonom sú jedinými akademikmi Československej a Slovenskej akadémie vied v oblasti pôdohospodárstva.

Napriek tomu je skromný a na formality si príliš nepotrpí „V pozvánkach na oslavu som poprosil o osobnú účasť, žiadne vecné pozornosti neprijímam," zdôraznil s úsmevom Ján Plesník, ktorý sa narodil 23. apríla pred 85 rokmi. „V týchto dňoch sa narodili aj Shakespeare, Lenin, Hitler a kráľovná Alžbeta, „Betka" je o rok mladšia ako ja," zažartoval si.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčová masť aj slivovica

Ján Plesník v súčasnosti pôsobí v Agentúre Slovenskej akadémie poľnohospodárskych vied, kde sa podieľa na vypracovaní programu na podporu využívania domácich zdrojov, rozvoja vidieka a kultúrnych funkcií krajiny. Ako dôchodca má už právo na oddych, no on aj napriek požehnanému veku s manželkou rád pracuje v záhradke na svojej chalupe. Zdravie, vitalitu a pozitívne myslenie si udržiava celkom prozaicky. „Nie som disciplinovaný človek, ako biológ poznám zásady správnej výživy, ale prísne ich nedodržujem. Už som si svoje odžil a teraz jem, čo mi chutí. Mäso, vajcia, bravčová masť, mlieko, nevyhýbam sa ničomu. Každý deň vypijem aspoň pol litra mlieka," priznáva Ján Plesník. „Viem oceniť aj dobrú slivovicu, dedko aj otec robili v pálenici a ja som v nej mával cez prázdniny službu. Musím však pripomenúť, že veľmi dôležitý je zdedený genetický základ. V rodine extrémne dlhovekých nemáme, ale 85 rokov je bežný vek. Ja sa ho snažím prekonať, aby vnuci žili s vedomím, že máme dlhovekosť zapísanú v génoch."

Skryť Vypnúť reklamu

A čo by si oslávenec prial k 85. narodeninám? „Zdravie pre celú rodinu, lepšie ako primerané veku. Podľa štatistiky o priemernom veku, ktorého sa Slováci dožívajú, by som tu už nebol. A ešte by som si želal, aby sa vede, výskumu a jej pracovníkom ušla väčšia podpora a uznanie spoločnosti. Dnes má kadejaká celebrita väčšiu trhovú cenu ako laureát Nobelovej ceny."

Vyrastal bez rodičov, zarábali v Amerike

Ján Plesník sa narodil v roľníckej rodine, svoje detstvo si pamätá ako nie príliš radostné. „Mal som čosi vyše 2 rokoch, keď mi rodičia odišli do Ameriky sa zárobkom, do istej miery mi ich nahrádzal dedko. So súrodencami som vyrastal u príbuzných, ktorí ako maloroľníci poznali len robotu od rána do večera. Už odmala som musel byť užitočný - staral som sa o hydinu, nosil som na pole vodu či obedy," spomína jubilant. „Z tohto obdobia som si uchoval pekné spomienky najmä na prírodu - bývali sme na kopaniciach Podprehora pri Krajnom. Ako decká sme vedeli o každom vtáčom hniezde, tešili sme sa, keď sa vyliahli kuriatka či kačiatka, dávali sme im mená."

Skryť Vypnúť reklamu

Na meštianke prepadol

Keď chodil ma meštiansku školu v Krajnom, rodičia sa vrátili z Ameriky, prikúpili role a na kopaniciach pribudol nový dom. Ján však nemal na rodičov žiadne spomienky, boli mu cudzí, vzťah k nim si vytváral rokmi. „Na meštianke som sa neučil, bol som zlý žiak, aj som prepadol. Bol predpoklad, že ako najmladší súrodenec prevezmem gazdovstvo ja," spomína Plesník. No mama rozhodla inak. „Hoci to bola prostá žena, mala úctu k vzdelaniu, ktoré s otcom chceli dopriať mne aj bratovi Samuelovi a sestre Alžbete. Oni už boli gymnazisti, keď som nastúpil ma Roľnícku školu v Martine. Bol to obrovský zlom v mojom živote."

Patril k najlepším

Prišiel do kultúrneho prostredia, po prvýkrát cestoval vlakom, prvý raz bol v kine. Zatúžil po ďalšom vzdelaní, doma povedal, že sa už na „sedlačinu" nevráti. V štúdiách pokračoval na Vyššej hospodárskej škole v Martine a Košiciach, titul inžiniera získal v Brne na Vysokej škole poľnohospodárstva a lesného inžinierstva. Potom absolvoval aj veterinárnu nadstavbu. A všade už patril k najlepším žiakom.

„Škola mi dala do života veľmi veľa - do mojej budúcej práce aj pre všeobecný rozhľad. V Brne som bol medzi štipendistami, ktorí boli vzdelávaní špeciálne pre vedu a výskum. Keď sme po škole prišli do ústavu, boli sme už dobre pripravení na výskumnú činnosť," zdôrazňuje Plesník. Jeho prvým pôsobiskom bol Výskumný ústav živočíšnej výroby, ktorý pôvodne sídlil vo Vígľaši, neskôr sa presťahoval do Nitry. Istý čas externe prednášal na VŠP v Nitre (dnes SPU) a viedol Katedru špeciálnej zootechniky.

Belgičania ich chceli učiť prenos embryí

„Za svoj najväčší úspech v živote považujem fakt, že sme Výskumný ústav živočíšnej výroby v Nitre - Lužiankach vybudovali na zelenej lúke - ako špičkové pracovisko na poprednej medzinárodnej úrovni," povedal Plesník.V roku 1959 sa stal riaditeľom VÚŽV, ktorý presťahoval do Nitry. Viedol ho 32 rokov - do roku 1991. Ako milovník umenia sa zaslúžil o zriadenie výstavnej siene v jeho objekte, takisto stál pri zrode filmového festivalu Agrofilm. „Výskumný ústav sa stal hlavným koordinátorom výskumu živočíšnej výroby v Československu a medzinárodným koordinátorom v oblasti živočíšnej biotechnológie pre krajiny socialistického bloku. Bol veľmi dobre vybavený experimentálne, laboratórne aj kvalifikáciou pracovníkov. Pracovali u nás medzinárodné vedecké tímy, vyrástlo u nás 15 doktorov vied," vysvetľuje Ján Plesník. „Na tú dobu sme mali unikátne prístroje nielen v rámci republiky - používali sme jeden z prvých elektrónových mikroskopov, mali sme embryonálny mikromanipulátor na svetovej úrovni. Robili sme u nás experimenty, na aké nemali zariadenie ani mnohé „západné" krajiny."

Ján Plesník spomenul ako príklad, že v 90. rokoch sa im ohlásili Belgičania, ktorí im chceli pomôcť v oblasti výskumu živočíšnej výroby - vraj nás naučia robiť prenos embryí. „Povedal som im, že to pre nás nie je žiadny výskum, prenos embryí robíme už 15 rokov aj v praxi. Keď si napokon prezreli náš ústav, uznali, že takto vybavené pracovisko v Belgicku nemajú." Súčasnosť ústavu Jána Plesníka až tak neteší - podľa neho sa zmenšuje podpora vedy a výskumu, na experimentálne pracoviská nie sú peniaze, počty zamestnancov sa znižujú. „Z rozhodnutia predošlého ministra sa nezmyselne zmenil aj názov ústavu na Centrum výskumu živočíšnej výroby. Doteraz neviem prečo, VÚŽV bola doslova značka, ktorá nám robila vo svete dobré meno," myslí si niekdajší riaditeľ ústavu. Na druhej starne ho však teší, že tradícia kvality výskumu pokračuje a na ústave ďalej vyrastajú vedecké osobnosti.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 278
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 547
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 456
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 775
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 679
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 152
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 329
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 603
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 341
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Norbert Varga a jeho srdcovka - jahody.

Plantáž, z ktorej sa vám nechce odísť.


(KIJ) 14. jún
Kolektív Nového divadla.

Mali sme obavy, ale vidíme, že živé umenie ľuďom pomáha, vravia divadelníci po ťažkom období bez hrania.


2 h
Veľký Cetín je pohárovým strašiakom Kolíňan, odkedy vyhrali Campri Cup (2019), dvakrát za sebou ich z neho vykopol vo štvrťfinále. Vľavo Straka a Grebáč, vpravo Tomiš a Višňovský.

Strelec postupového gólu chce double, po akom by ho týždeň nenašli.


3 h

Pozrite si MY športujeme.


4 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


20 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


14. jún

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


14. jún

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?