NITRA. Hlavnou témou Dní hispánskej kultúry, ktoré sa konali v Univerzitnom tvorivom ateliéri na Ulici B. Slančíkovej v Nitre, bola multikulturalita a hľadanie identity v umeleckých reprezentáciách hispanofónnych krajín. „ Podujatie je zamerané hlavne na popularizáciu španielčiny a na to, aby študenti ukázali, čo vedia, čo sa naučili," povedala jedna z organizátoriek Petra Pappová.
Usporiadatelia sa snažili akciou prilákať ľudí, ktorí sa zaujímajú o španielsky jazyk a kultúru. Ako zaujímavý spôsob zvolili aj degustáciu tradičných španielskych predjedál. „ Tapas sú malé predjedlá, ktoré sú súčasťou kultúry Španielska. Podávajú sa v podnikoch k vínu alebo pivu. Španieli tomu hovoria tapear. Je to činnosť, ktorá spočíva práve v tom - ísť z baru do baru a v každom si dať niečo, v každom sa nechať prekvapiť, aký druh tapas vám prinesú. Súčasťou je spoznávanie nových ľudí, kultúry, návykov," dodala Pappová.
Prítomní mali možnosť ochutnať viac druhov tapas. Podávala sa aj tortilla, čo je vlastne slaná torta zo zemiakov, cibule a vajíčka, a tortilla montanesa - zmes zemiakov, klobásy a papriky. Chutili aj rôzne šaláty - picadillo zo zeleniny, olivového oleja, vínneho octu alebo papas, alinadas - zemiakový so zeleninou. V ponuke bola aj nátierka z plodov mora a olivami pod názvom paté de marisco con aceitunas a nápoj typický pre Španielsko - sangria.
Druhý ročník Dní hispánskej kultúry v rámci Nitrianskych univerzitných dní zorganizovala sekcia španielskeho jazyka katedry romanistiky Filozofickej fakulty UKF v spolupráci s Ústavom literárnej a umeleckej komunikácie FF UKF a bilingválnym slovensko-španielskym Gymnáziom na Párovská 1 v Nitre.
Návštevníci sa mohli naučiť tancovať tradičné španielske tance. FOTO: (MK)
Autor: Michaela Kovalčíková