TOPOĽČIANKY. Viniče zatiaľ len pučia, v iných rokoch už mali v tomto čase výhonky až do ôsmich centimetrov. Každá fáza od pučania vinohradu až po dozretie hrozna si vyžaduje iné počasie. Podľa konateľa Vinárskych závodov Topoľčianky Karola Kríža sa počasie tento rok zatiaľ vyvíja veľmi pozitívne. „Posledný ročník bol výborný, počasie nám praje už niekoľko rokov. Sú tu vynikajúce podmienky najmä pre pestovanie modrých odrôd,“ povedal.
Globálnym otepľovaním sa podľa neho celkovo zlepšili podmienky pre pestovanie viniča na Slovensku. Kvalitné vína už dokážu vyrobiť aj v severnejších oblastiach. „Voľakedy tu boli vyššie kyseliny, otepľovaním idú kyseliny dole a zvyšuje sa cukornatosť,“ hovorí Kríž. Vinohrady nitrianskeho regiónu sa nachádzajú na svahoch Tríbečského pohoria až po juhovýchodné svahy Považského Inovca. Južná časť oblasti má veľmi teplé podnebie s miernou zimou, severná časť je menej teplá s chladnejšou zimou.
Najväčší záujem majú Slováci podľa Kríža o odrody Rizling vlašský, Veltlín zelený, Müller Thurgau, Frankovka a Svätovavrinecké. Čoraz väčšej popularite sa tešia ružové vína. Vinárske závody majú zhruba 400 hektárov vinohradov, z ktorých čerpajú 50 percent svojej spotreby hrozna. Ročne okrem toho nakupujú od zmluvných partnerov sedem miliónov kilogramov hrozna. Ročná produkcia závodov je šesť miliónov fliaš. Skladová kapacita v Topoľčiankach je päť miliónov fliaš vína, ďalšie tri milióny fliaš sa dajú uskladniť v prevádzke v Štúrove.