TOPOĽČIANKY. „Pre každého Slováka jedna fľaška vína," hovorí Milan Solár, obchodný riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach. Toľko je ročná produkcia závodov v Topoľčiankach - šesť miliónov fliaš. Závody sú v produkcii akostného odrodového vína najväčšie v krajine.
Lahodný nápoj skladujú závody v rozsiahlej sieti podzemných vínnych pivníc. Vojde sa tam až päť miliónov litrov vína naraz. Na zákazníka čakajú v megasudoch. Nerezových je až 78, tie najväčšie dosahujú objem 40-tisíc litrov. „Niektoré sú delené na štyri časti, čiže vieme v jednom takomto sude mať po desaťtisíc litrov z štyroch rôznych druhov vína," povedal Solár.
Nerezový sud sa dá rozdeliť na štyri časti po 10-tisíc litrov. V každej sekcii sa môže skladovať iné víno.
FOTO PRE SME.SK - PATRIK MAREČEK
Krajšie a vinársky autentickejšie sú ale staré dubové sudy. V podzemí ich je 96 a majú kapacitu od 5-tisíc do takmer 12-tisíc litrov. Tie najväčšie dosahujú výšku dva a pol metra.
Sú také veľké, že do chladných útrob pivníc by sa normálne nemali šancu dostať. Keď ich tam nosili, museli ich najskôr rozobrať, a potom poskladať až v pivniciach. „Ich údržba je podstatne zložitejšia ako údržba nerezových sudov. Dubové sudy sú však veľmi vhodné pre červené vína, ktoré tam dozrie," hovorí Karol Kríž, konateľ spoločnosti.
Závody otvorili verejnosti svoje priestory len po druhý raz. Prehliadkami v pravidelných intervaloch sprevádzal odborník.
Milovníkov vína zaujal okrem megasudov aj vínny archív, degustačná miestnosť či nerezové tanky na mušt.
Závody majú štyristo hektárov vlastných viníc. Miestne pivnice sú zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Pivnice s drevenými sudmi v Topoľčiankach sú najväčšie na Slovensku.
Autor: Tomáš Holúbek | foto: Patrik Mareček