SLÁDKOVIČOVO. Barón Karl Kuffner de Dioszegh a diószegský cukrovar je publikácia, ktorej cieľom je pripomenúť osobnosť baróna a tiež obdobie, keď sa Sládkovičovo stalo známym v celej Európe práve vďaka nemu. Vydali ju za pomoci grantu od ministerstva kultúry. Pri krste ju posypali cukrom, aby mala sladký život.
Zmenil daňový systém
K vytvoreniu historickej knihy inšpirovala Evu Sudovú samotná rodina Kuffnerovcov.
„Barón je veľmi zaujímavá osobnosť, niekedy ma mrzí, že som na tom nezačala pracovať skôr. Chcela by som to v budúcnosti oživiť súkromným životom tohto nepochybne najvýznamnejšieho človeka, ktorý kedy zasiahol do života tohto mesta. Bol schopný zmeniť daňový systém Rakúsko-Uhorska, dokázal ovplyvniť ekonomické veci vo svoj prospech," hovorí Eva Sudová z Technologického inkubátora v Sládkovičove.
Knihu tvorí osem kapitol, ktoré rozoberajú Kuffnerovský kaštieľ a mauzóleum, cukrovar, poľnú úzkorozchodnú železničku ponvágli, Kuffnerovskú umeleckú zbierku či históriu slovenského cukrovarníctva do roku 1938.
Kapitoly pripravili jednotliví autori, Hildegarda Pokreis, Katalin Vadkerty, Juraj Pekarovič, Varga Ágota, Ľudovít Hallon.
„S Lórantom Talamonom sme do nich vkladali veci, ktoré sme tiež zistili. Ten napríklad chodil po starkých a nahrával hodiny a hodiny ich spomienky na život v cukrovare. Našli sme u nich aj veľa fotografií. Napravili sme aj zásadné chyby o založení cukrovaru," vysvetľuje editorka.
Získala ocenenie
Informácie o Kuffnerovskej rodine a cukrovare získavali cez archívy v Prahe, Viedni a Budapešti. Apelovali aj na Sládkovičovčanov cez miestne noviny.
„Vyzývali sme ich, aby nám požičali to, čo malo akúkoľvek súvislosť s cukrovarom. Pomerne ľahko sme sa cez internet dostali aj k historickým materiálom, ktoré boli v archívoch v minulosti neprístupné. Veľmi nám tiež pomohli mŕtve židovské kontá vo švajčiarskych bankách," uzatvára typografka, ktorá za publikáciu získala od českej typografickej spoločnosti ocenenie za najčistejší dizajn.
Autor: LAZ