Kúpou domácich overených výrobkov môžeme predísť nákaze.
REGIÓN. Po nedávno medializovanom prípade poľských mrazených kuracích pŕs so zistenými zárodkami salmonely sa poľnohospodári snažia ovplyvniť povedomie spotrebiteľa. Domáce komodity živočíšneho pôvodu, rovnako mäso či vajíčka sú prísne kontrolované, upozorňuje Odbytové združenie producentov vajec.
Všimnite si pozorne, čo kupujete
Slovenskí spotrebitelia idú po cene. Mnohí si preto ani nevšimnú, odkiaľ pochádza potravina, z ktorej si práve nakúpili. Riaditeľ Odbytového združenia producentov vajec radí, aby ľudia pri nákupe potravín uprednostňovali kvalitné a overené výrobky.
„Inšpektori potravinového dozoru zachytili počas celoštátnej kontroly hydinového mäsa v topoľčianskom hypermarkete kuracie prsia z Poľska nakazené salmonelou. Práve preto je potrebné všímať si, odkiaľ pochádza mäso, výrobky z neho, vajíčka či ďalšie komodity. Napríklad každé jedno vajce je označené kódom producenta i krajiny. Slovenské vajíčka sú podľa zákona testované na salmonelu i ďalšie reziduá. Kúpou domácich overených výrobkov môžeme predísť nákaze," hovorí Jozef Bajkai.
Aj v tomto prípade podľa neho platí, že lacné sa nemusí vyplácať. „Väčšia časť cenového rozdielu z hľadiska nákupu je v prospech obchodníka, na pulte predajní už nie je taký výrazný. V mnohých prípadoch však konzumenti nemajú na výber," pokračuje.
Spolu s ďalšími členmi združenia verí, že salmonelový škandál ovplyvní povedomie spotrebiteľov. „V iných krajinách uprednostňujú vlastné výrobky. Dúfam, že raz bude taká mentalita aj u nás," uzavrel.