Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Keď vyrezáva zopár hodín, je zničená ako po rýľovaní

Jedným okom sleduje televízor, druhým vyrezáva. Najmä pre iných, ale manželovi na päťdesiatku radosť urobila.

Takto krásne vie ovocie vyrezávať Helena Hercová z Nitry.Takto krásne vie ovocie vyrezávať Helena Hercová z Nitry. (Zdroj: (ČE))

NITRA. Carving patrí na Slovensku k pomerne mladým druhom umenia, hoci má už niekoľkotisícročnú tradíciu. Jeho korene siahajú do Japonska, Číny a Thajska, pričom techniky práce sa v mnohom odlišujú.

S vyrezávaním ovocia a zeleniny, čo je vlastne spomínaný carving, sa mohli nedávno zoznámiť aj účastníčky kurzu v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre. Do tajov tohto nezvyčajného umenia ich zasvätila Helena Hercová, pre ktorú to bol jej prvý kurz pre verejnosť.

Carving objavila cestou vlakom

Spod rúk šikovnej Nitrianky vychádzajú nádherné umelecké diela – kvety, zvieratá, postavy, tváre, rôzne aranžmány, všetko z ovocia a zeleniny. Povolaním zdravotná sestra sa carvingu ako záľube venuje od roku 1997. „Mala som vtedy zdravotné problémy a hľadala som si zaujímavú ručnú prácu, ktorú by sa mohla robiť po sediačky. Idúc vo vlaku som objavila plagát o kurze vyrezávania ovocia a zeleniny,“ spomína Helena Hercová.

Skryť Vypnúť reklamu

„Moju mylnú predstavu, že je to ľahké a pre svaly málo namáhavé, som si neskôr poopravila. Prvé skúsenosti s carvingom som získala v základnom kurze u manželov Neumayerovcov v Rakúsku. Naučila som sa tu zaobchádzať s nožmi, dlátkami, surovinami, vyrezávať kvety a menšie útvary. Pracovala som s bielou reďkovkou, mrkvou, cukinou, uhorkou a inou zeleninou.“

V druhom kurze Neumayerovcov sa naučila vyrezávať žltý melón, papáju, jablko a rôzne druhy ovocia. V umení carvingu sa neskôr zdokonalila počas tretieho kurzu v Čechách u Luďka Procházku, kde vyrezávala červené melóny.

V začiatkoch pár vecí aj pokazila, ale vždy sa dalo nejako zakamuflovať - dorobiť či prilepiť, najmä pri takých druhoch, ktoré sa nekonzumujú.

Najradšej má ruže z melóna

Podľa Heleny Hercovej je pre začiatočníkov v carvingu najvhodnejšia tuhšia zelenina. Veľmi efektné ozdoby sa dajú vyrezať z reďkovky, kalerábu, cibuľky či mrkvy. Z reďkovky sa vraj dajú vyčariť nádherné šípové ružičky. Zvieratá, postavičky a tváre sú zložitejšie, pri nich treba mať talent na predstavivosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyrezávanie trvá podľa zložitosti námetu a druhu použitého ovocia či zeleniny. Náročné motívy napríklad v červenom melóne vyreže zhruba za tri hodiny. Sú veľmi efektné, keďže melón je v priereze trojfarebný.

„Hoci sa to nezdá, po práci s tvrdým melónom ma bolí ruka aj chrbát. Keď takto niekoľko hodín robím viac objektov, som zničená ako po rýľovaní záhrady,“ konštatuje Nitrianka, ktorá najradšej vyrezáva ruže v červenom melóne.

Vyrezáva pri Šeherezáde

Helena Hercová nasledovníkov doma zatiaľ nemá - dcéra vraj po carvingu poškuľuje, ale nerobí to.

Ako sa vraví, šustrove deti chodia bosé – rovnako na oslavách v rodine Hercovcov ozdobné kreácie z ovocia či zeleniny na stole nenájdete. „Mám vždy veľa inej roboty, ako vyrezávať melón či reďkovky. Robím radšej pre iných, ale na manželovu päťdesiatku som to stihla,“ usmieva sa pani Helena.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedným okom vraj večer sleduje Šeherezádu, druhým vyrezáva, ale sústredí sa, aby sa neporezala. Aby si uľahčila prácu, vyrezané suroviny si pripravuje aj vopred. Zavára ich v kyslom náleve bez použitia chemikálií, aby ovocie a zelenina nezožltli.

Má zlatú medailu

Na carvingu ju bavia konečné výsledky. Aj keď niečo napodobňuje, je to stále jej výtvor, jej šikovnosť a fantázia. „Rada si takto dokazujem, že niečo viem. Samozrejme, každého, kto niečo tvorí, poteší pochvala, a ja nie som iná,“ vraví pani Helena, ktorá svojou kreativitou prekvapila na mnohých súťažiach a výstavách.

Výtvory jej šikovných rúk mohli obdivovať napríklad návštevníci Gastry či Gardenie – Bonsaj Slovakia. Jej umenie ocenili v roku 2007 zlatou medailou na Slovakia Carvig cupe a zvláštnym ocenením na Farsang Kupe 2007 v Maďarsku. Jej umelecké práce sa stali ozdobou slávnostných tabúľ na mnohých svadbách či oslavách výročí u nás i v zahraničí. Jej krásne vyrezávaný melón potešil už nejedného jubilanta – svojou krásou aj chuťou, keďže takmer všetky umelecké diela sa dajú aj zjesť.

„Keď vyrezávané objekty skladujete v chladničke, dajú sa konzumovať 2-3 dni, niektoré aj týždeň. Ak sú vystavené, treba ich rosiť studenou vodou, aby na povrchu nevysychali. Niektoré druhy ovocia, napríklad jablko či hruška, je dobré predtým ošetriť kyslou vodou. V zahraničí sa dá takýto špeciálny roztok kúpiť, ja si ho robím z citrónovej a octovej vody. Účinkuje rovnako dobre,“ dodala Helena Hercová.

Helena Hercová je povolaním zdravotná sestra, carving je jej veľko záľubou. Na sníme pri práci počas kurzu v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre. FOTO: (ČE)

Krásna kytica zo zeleniny.

Ruže z melóna k päťdesiatke.

Jedlá kreácia z rastlín a živočíchov. FOTKY: ARCHÍV H. H.

Vyrezané jabĺčko a žltá dyňa.

Zavárané „kvety“ - sú zo zeleru, mrkvy, uhorky, reďkovky a kalerábu. FOTKY: (ČE)

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  3. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 091
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 016
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 341
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 599
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 387
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 663
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 844
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 130
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Zrušenie súvisí s rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva.


TASR 11 h
Nitrianska galéria.

Tvoriť vlastný originálny textilný šperk budú účastníci workshopu, ktorý sa dnes popoludní koná v Nitrianskej galérii.


TASR 15 h
Zrkadlisko dostalo pôvodnú podobu.

Zrkadlisko je národnou pamiatkou. Na vodnej hladine má zrkadliť priečelie budovy. Dodatočné prvky z neho preto odstránili. Univerzita dala vynoviť aj parčík.


18 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pre búrku padali aj stromy.


19 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


13 h

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 11 h

Už ste čítali?