NITRA. Tento rok sa Nitrianska vínna cesta (NVC) môže pochváliť viacerými novinkami. Jednou z nich je nová vínna karta na rok 2011, ktorú ešte v polovici marca predstavili vo viacerých nitrianskych podnikoch. V porovnaní s vlaňajškom došlo k rozšíreniu počtu podnikov, ktoré sa stali zastávkami Nitrianskej vínnej cesty.
Nová vínna karta
„Nová vínna karta ponúka regionálne vína od 13 výrobcov z oboch vinohradníckych oblastí Nitrianskeho kraja. Spolu to predstavuje 23 odrôd kvalitných vín – biele, ružové, červené, ale aj exkluzívne prírodné sladké vína. Každý podnik ako zastávka NVC musí ponúkať minimálne 8 z nich,“ vysvetľuje Daniel Balko, riaditeľ Regionálneho združenia Váh-Dunaj-Ipeľ a agentúry EPS. „Milovníci nápoja bohov si prídu na svoje – s našou kartou ochutnajú slnečné vína z Podunajska ale aj podhorské vína spod Tribeča a Štiavnických hôr.“
Zárukou kvality kartou ponúkaných vín sú ocenenia ich výrobcov na medzinárodnej vinárskej súťaži Divinex 2010 v Nitre, ale aj úspešná účasť v nominačných súťažiach do Národného salónu vín.
Konzumenti vína už iste netrpezlivo očakávajú Deň sv. Urbana – patróna vinárov, ktorý v Nitre oslávime 4. júna na Svätoplukovom námestí. Akciu organizuje Nitriansky samosprávny kraj aj v spolupráci s Nitrianskou vínnou cestou. Návštevníci sa môžu tešiť nielen na ponuku vyše stovky odrôd regionálnych vín a gastronomických špecialít, ale môžu sa stať aj účastníkmi pokusu o svetový rekord - v počte ľudí degustujúcich rizling vlašský na jednom otvorenom priestranstve.
Pálenky podľa odrôd ovocia
Originálnou novinkou NVC je Stredoveká taverna, ktorú otvoria na začiatku Mlynskej ulice (oproti Tescu) v Nitre. Prví návštevníci sú očakávaní už počas osláv Dňa sv. Urbana. V pravej stredovekej atmosfére, ktorú počiarkne štylizovaný interiér aj zariadenie podniku, si ľudia budú môcť vychutnať tie najlepšie regionálne vína od výrobcov z nitrianskej oblasti.
„Stredoveká taverna ponúkne aj jedinečné 100-percentné ovocné destiláty z pálenice v Marcelovej. Sú vyrobené z kvalitného zdravého čerstvého ovocia, takže si zachovávajú nádhernú ovocnú arómu. Špecifické sú aj tým, že sa vyrábajú z konkrétnych odrôd jednotlivých druhov ovocia,“ približuje Daniel Balko ponuku nového podniku v Nitre.
Okrem vín a destilátov v Stredovekej taverne dostanete aj medovinu, výrobky z medu, ako chuťovky rôzne regionálne špeciality - pagáče, lokše, osúchy, oškvarky s chlebom, teda všetko, čo sa dá jesť rukami. Hoci v podniku nebude kuchyňa, na požiadanie zákazníkov sa budú dať zabezpečiť aj zabíjačkové špeciality, pečené mäso a podobne.
Krčma s nádychom stredoveku
Popri jedlách bude taverna časom predávať aj rôzne suveníry, historické veduty, kópie starých listín týkajúce sa nášho regiónu, repliky historických zbraní, mincí a podobne. Ako doplnkový tovar budú k dispozícii aj karafy, pohárové súpravy, súdky a pukanecká keramika. „Verím, že Stredoveká taverna vyplní istú medzeru na trhu. Ponúkne nielen kvalitné pohostenie, ale návštevník bude mať aj istotu, že keď bude chcieť niekomu venovať reprezentatívny dar z nášho regiónu, tak v taverne ho určite nájde,“ zdôrazňuje Daniel Balko.
Tú pravú atmosféru novému podniku podľa neho dodajú až samotní ľudia, ale o nádych stredoveku sa treba postarať. Obsluha bude preto oblečená v stredovekých odevoch, ochutnávky, posedenia a hostiny bude spríjemňovať dobová hudba. Interier taverny bude pripomínať historickú krčmu s drevenými trámami, rôznymi kresbami, nápismi, „starými“ lampami a podobne.
„Celú Mlynskú ulicu, kde sa taverna nachádza, plánujeme v lete aspoň dvakrát mesačne premeniť na vínnu uličku s ochutnávkou regionálnych vín. Našou snahou je zaviesť značku „Regionálny výrobok Nitra“,“ povedal Balko.
„Myslím si, že podpora domácich vín je dôležitá najmä teraz, v čase, keď sa plánuje zavedenie spotrebnej dane na tiché vína. Môže to negatívne ohroziť vinársku produkciu v našom kraji. Ani jeden z okolitých štátov takúto daň nemá, naopak, podpornými programami posilňujú výrobu a export svojich vín. Vďaka našej krátkozrakej politike sa dnes na Slovensku predávajú lacné dovozové vína – žiaľ, cena stále vyhráva nad kvalitou.“