TOPOĽČIANKY. Podzemné pivnice jedného z najväčších slovenských producentov vín si mohli prezrieť návštevníci počas dňa otvorených dverí. Vinárske závody v Topoľčiankach sprístupnili svoje priestory v čase, keď pre verejnosť otvorili aj národný žrebčín a zámok, kde kedysi chodieval prvý československý prezident Masaryk.
V historickej časti pivníc, ktoré vznikli v šesťdesiatych rokoch, sú hlavne staré dubové sudy. „Používame ich na vyzrievanie červeného vína,“ povedal Samuel Waldner zo závodov.
Niektoré nerezové sudy v novšej časti majú objem až 40-tisíc litrov. Dajú sa oddeliť, čiže teoreticky v nich môžu závody skladovať štyri rôzne druhy vína po desaťtisíc litrov.
Kapacita pivníc je päť miliónov litrov vína. Ďalších päť miliónov majú v pivniciach na južnom Slovensku. Celkovo závody obrábajú 420 hektárov vinohradov a vyprodukujú šesť miliónov fliaš vína ročne.
Vlaňajšia sezóna, o ktorej sa hovorilo, že pre počasie dopadne zle, ale takou katastrofou nebola. „Ružové vína, ktoré na Slovensku zažívajú boom, sa dokonca črtajú ešte lepšie ako rok predtým. Majú vyšší obsah kyselín. My ich robíme s takým jemným zvyškovým cukrom, sú viac ovocné,“ povedal Waldner.
Dobre dopadli aj biele vína. Na červené vína z vlaňajška sa ešte čaká – stále dozrievajú v pivniciach. „Určite ich ale nebude toľko, čo z roku 2009. To bol pamätný ročník. Niečo nám pobil aj ľadovec, veľa fúkalo práve keď kvitlo – ovplyvnilo to veľkosť úrody,“ hovorí Samuel Waldner. Odhadol, že vinárske závody majú pre vlaňajšie zlé počasie približne o 20 – 30 percent nižšiu vlastnú úrodu. Závody museli viac hrozna nakúpiť od vlastných dodávateľov.
Samuel Waldner hovorí, že časť úrody pobil ľadovec.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK