NITRA. Muzikanti Swingless jazz ensemble príjemne vyhrávali, slnko pripekalo a ľudia sa tlačili okolo stánku na Svätoplukovom námestí. Hlásili sa za účastníkov pokusu o svetový rekord – spolu sa ho zúčastnilo 543 ľudí.
Kultúra pitia vina
Pokus o rekord bol súčasťou 3. ročníka osláv Dňa sv. Urbana, ktoré v sobotu oživili námestie pred divadlom. „Podstatou nášho svetového rekordu bolo, aby sa čo najviac ľudí na jednom mieste učilo správnej degustácii vína – v tomto prípade rizlingu vlašského. Učíme sa a šírime kultúru pitia vína,“ hovorí Anton Živčic, vedúci oddelenia kultúrnych aktivít NSK, ktorý oslavy organizovali spolu s agentúrou EPS a Nitrianskou vínnou cestou. „Toto ešte na svete nebolo, mal by to byť náš svetový rekord. Všetko zaznamenáme na video, uvidíme, ako páni u Guinnessa rozhodnú. Držme si palce, aby nám to vyšlo.“
Predvádzal veľmajster
Správnu degustáciu na pódiu predvádzal Ján Kovács, veľmajster Rádu rytierov vín sv. Urbana. „Degustácia je akt hodnotenia vína ale aj jeho oslava. Zapájame pri nej svoje zmysly. Už správne uchopenie pohára má svoj význam. Aby mali pôžitok aj oči, oproti svetlu sledujeme farbu a čírosť vína. Aby sa uvoľnili aromatické látky, pokrútime pohárom, a potom privoniame,“ povedal Ján Kovács a spolu s Antonom Živčicom predvádzali jednotlivé kroky až po samotné ochutnanie s prevzdušnením v ústach. Účastníci rekordu, ktorí zdarma dostali degustačný pohár aj vzorku rizlingu vlašského, ich s nadšením nasledovali. Na záver všetci pridali jednohlasné „áno, rizling vlašský, mňam, mňam“.
„O rekorde sme sa dočítali z plagátov, je to zaujímavá akcia,“ povedali bratia Miloslav a Igor Brňovci. Nevynechali ani degustácie vín, ktoré ponúkala NVC. „Ja mám rád najmä červené vína, dopĺňam červené krvinky. Mojím obľúbeným je frankovka modrá,“ dodal Miloslav.
Poháre pre účastníkov sponzorsky zabezpečil Roman Bulla, asi 150 fliaš rizligu vlašského venovalo 24 vinárov a firiem z Nitrianskej vínnej cesty (NVC). Rizling vlašský bol súčasťou rekordu najmä preto, že si ho podľa Daniela Balka z EPS zatiaľ neprivlastnil žiadny štát a patrí k najrozšírenejším sortám v našom kraji.
Kvalita a odrodová rôznorodosť
Vínny festival v Nitre ponúkol vyše 40 vzoriek vín, ktoré prezentovali vinári NVC z desiatich vinohradníckych rajónov nášho kraja. „Nie je ich veľa, ale vybrali sme tie najlepšie, ktoré úspešne prešli súťažami Divinex či Národný salón vín. Salónom vín. Snažili sme sa o kvalitu a odrodovú rôznorodosť Tento rok sme mali prvýkrát aj ľadové a sladové vína, veľmi obľúbené sú v poslednom čase ružové vína,“ zdôraznil Balko.
Okrem kvalitných vín ste na na oslavách mohli ochutnať pukanské párance, údené varené koleno, pečené kuracie stehná, cigánsku, plnené lokše aj syrové špeciality.
Martin Baláž a Eliška Kolářová ponúkali tradičné jedlo našich dedov – podpecníky. Piekli ich v dobovej peci z hliny, šamotového prachu a slamy. „Zmestia sa do nej naraz dva plechy. Podpecníky sa pečú z kysnutého chlebového cesta, na ktoré ľudia dávali, čo dom dal – oškvarky, bryndzu, klobásky, slaninku, alebo na sladko – tvaroh, mak, orechy, lekvár a podobne,“ hovorí Eliška Kolářová.
Správnu degustáciu ľuďom predvádzali (zľava) veľmajster Rádu rytierov vín sv. Urbana Ján Kovács, primátor Jozef Dvonč a Anton Živčic z NSK.
Návštevníci si mohli vybrať zo 42 druhov vín z 10 vinohradníckych oblastí nášho kraja.
Martin Baláž vyberá z pece ďalšie podpecníky.