Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Pokus o rekord: správne degustovať sa učilo 543 ľudí

Kultúre pitia vína sa ľudia učili na Dni sv. Urbana v Nitre. Pokus o vytvorenie rekordu zakončili zvolaním „áno, rizling vlašský, mňam, mňam“.

NITRA. Muzikanti Swingless jazz ensemble príjemne vyhrávali, slnko pripekalo a ľudia sa tlačili okolo stánku na Svätoplukovom námestí. Hlásili sa za účastníkov pokusu o svetový rekord – spolu sa ho zúčastnilo 543 ľudí.

Kultúra pitia vina

Pokus o rekord bol súčasťou 3. ročníka osláv Dňa sv. Urbana, ktoré v sobotu oživili námestie pred divadlom. „Podstatou nášho svetového rekordu bolo, aby sa čo najviac ľudí na jednom mieste učilo správnej degustácii vína – v tomto prípade rizlingu vlašského. Učíme sa a šírime kultúru pitia vína,“ hovorí Anton Živčic, vedúci oddelenia kultúrnych aktivít NSK, ktorý oslavy organizovali spolu s agentúrou EPS a Nitrianskou vínnou cestou. „Toto ešte na svete nebolo, mal by to byť náš svetový rekord. Všetko zaznamenáme na video, uvidíme, ako páni u Guinnessa rozhodnú. Držme si palce, aby nám to vyšlo.“

Skryť Vypnúť reklamu

Predvádzal veľmajster

Správnu degustáciu na pódiu predvádzal Ján Kovács, veľmajster Rádu rytierov vín sv. Urbana. „Degustácia je akt hodnotenia vína ale aj jeho oslava. Zapájame pri nej svoje zmysly. Už správne uchopenie pohára má svoj význam. Aby mali pôžitok aj oči, oproti svetlu sledujeme farbu a čírosť vína. Aby sa uvoľnili aromatické látky, pokrútime pohárom, a potom privoniame,“ povedal Ján Kovács a spolu s Antonom Živčicom predvádzali jednotlivé kroky až po samotné ochutnanie s prevzdušnením v ústach. Účastníci rekordu, ktorí zdarma dostali degustačný pohár aj vzorku rizlingu vlašského, ich s nadšením nasledovali. Na záver všetci pridali jednohlasné „áno, rizling vlašský, mňam, mňam“.

„O rekorde sme sa dočítali z plagátov, je to zaujímavá akcia,“ povedali bratia Miloslav a Igor Brňovci. Nevynechali ani degustácie vín, ktoré ponúkala NVC. „Ja mám rád najmä červené vína, dopĺňam červené krvinky. Mojím obľúbeným je frankovka modrá,“ dodal Miloslav.

Skryť Vypnúť reklamu

Poháre pre účastníkov sponzorsky zabezpečil Roman Bulla, asi 150 fliaš rizligu vlašského venovalo 24 vinárov a firiem z Nitrianskej vínnej cesty (NVC). Rizling vlašský bol súčasťou rekordu najmä preto, že si ho podľa Daniela Balka z EPS zatiaľ neprivlastnil žiadny štát a patrí k najrozšírenejším sortám v našom kraji.

Kvalita a odrodová rôznorodosť

Vínny festival v Nitre ponúkol vyše 40 vzoriek vín, ktoré prezentovali vinári NVC z desiatich vinohradníckych rajónov nášho kraja. „Nie je ich veľa, ale vybrali sme tie najlepšie, ktoré úspešne prešli súťažami Divinex či Národný salón vín. Salónom vín. Snažili sme sa o kvalitu a odrodovú rôznorodosť Tento rok sme mali prvýkrát aj ľadové a sladové vína, veľmi obľúbené sú v poslednom čase ružové vína,“ zdôraznil Balko.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem kvalitných vín ste na na oslavách mohli ochutnať pukanské párance, údené varené koleno, pečené kuracie stehná, cigánsku, plnené lokše aj syrové špeciality.

Martin Baláž a Eliška Kolářová ponúkali tradičné jedlo našich dedov – podpecníky. Piekli ich v dobovej peci z hliny, šamotového prachu a slamy. „Zmestia sa do nej naraz dva plechy. Podpecníky sa pečú z kysnutého chlebového cesta, na ktoré ľudia dávali, čo dom dal – oškvarky, bryndzu, klobásky, slaninku, alebo na sladko – tvaroh, mak, orechy, lekvár a podobne,“ hovorí Eliška Kolářová.

Správnu degustáciu ľuďom predvádzali (zľava) veľmajster Rádu rytierov vín sv. Urbana Ján Kovács, primátor Jozef Dvonč a Anton Živčic z NSK.

Návštevníci si mohli vybrať zo 42 druhov vín z 10 vinohradníckych oblastí nášho kraja.

Martin Baláž vyberá z pece ďalšie podpecníky.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  4. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  5. Behind every successful business lies a set of skilled people
  6. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  7. Ako sa mení dynamika firiem?
  8. Hudbou proti holorubom.
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 993
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 488
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 342
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 729
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 603
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 695
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 310
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 259
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 629
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 370
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Kolektív Nového divadla.

Mali sme obavy, ale vidíme, že živé umenie ľuďom pomáha, vravia divadelníci po ťažkom období bez hrania.


11m
Veľký Cetín je pohárovým strašiakom Kolíňan, odkedy vyhrali Campri Cup (2019), dvakrát za sebou ich z neho vykopol vo štvrťfinále. Vľavo Straka a Grebáč, vpravo Tomiš a Višňovský.

Strelec postupového gólu chce double, po akom by ho týždeň nenašli.


42m

Pozrite si MY športujeme.


2 h
Filip Ondrušek má len 24 rokov, ale označujú ho za jedného z najtalentovanejšieho kuchárov Slovenska.

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


18 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


14. jún

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


14. jún

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?