Slováci znášajú mlieko lepšie ako iné národy. Môže za to naša minulosť

Len na základe testu zo slín či vlasu dokážu odborníci poradiť, ako sa vyhnúť napríklad rakovine.

Odborník na genetiku Radoslav Židek hovorí, že isté potraviny niektorým ľuďom pomôžu, iným ublížia.Odborník na genetiku Radoslav Židek hovorí, že isté potraviny niektorým ľuďom pomôžu, iným ublížia. (Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)

NITRA. Ako sa má človek stravovať a ktoré potraviny mu môžu ublížiť, alebo naopak pomôcť, dokážu zistiť na Katedre hygieny a bezpečnosti potravín, ktorá je na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Nezaoberajú sa len chemickou a biologickou bezpečnosťou potravín, ale aj bezpečnosťou potravín zameranou na jednotlivca. Skúmajú gény, ktorých účinok sa dá ovplyvniť stravou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jednému isté potraviny škodia, inému pomáhajú

Stačí len vzorka slín, krvi či ľudský vlas. Odborníci z katedry bio-vzorku pomocou najmodernejších prístrojov analyzujú a stravovanie ľudí upravia tak, aby telu potraviny neškodili, ale pomáhali.

SkryťVypnúť reklamu

Všeobecné pravidlá pritom v stravovaní neexistujú. Potravina, ktorá niekomu škodí, je pre iného zdravá.

Mlieko robí dospelým problémy

Napríklad mlieko. Slováci v minulosti chovali kravy či ovce a mlieko sa stalo prirodzenou súčasťou obživy. Pre veľkú časť sveta je to ale niečo nepredstaviteľné. Ľudia z oblastí, kde konzumácia mlieka nehrala takú veľkú rolu ako u nás, ho nedokážu v dospelosti spracovať. „Osemdesiat percent svetovej populácie je laktózovo intolerantných. To znamená, že v dospelosti nevedia dobre spracovať mliečny cukor,“ hovorí Radoslav Židek z katedry. Telá Slovákov sa dokážu s mliekom popasovať o čosi lepšie ako je celosvetový priemer. Intolerantných ľudí v krajinách s tradíciou spracovania mlieka je len okolo 15 %. Môže za to adaptácia.

SkryťVypnúť reklamu

Napriek tomu má množstvo ľudí s mliekom v dospelosti problémy. Prejavujú sa však v rôznom veku. Kým jeden začne mať problémy s mliekom v tridsiatke, ďalší mlieko v pohode konzumuje až do päťdesiatky. „Nedávno sme tu mali pána, ktorý počas celého života vypil liter mlieka denne a zjedol k tomu päť rohlíkov. Teraz ale začal mať problémy. Len na základe vzorky DNA z jeho vlasu sme mu vedeli povedať, v čom nastal problém a ako by sa mal stravovať, aby sa vyhol zdravotným problémom,“ hovorí Radoslav Židek.

Radoslav Židek z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín na Slovenskej poľnohospodárskej univezite v Nitre.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Gén zabraňuje vzniku rakoviny

Ďalšie štúdie sú zamerané na gén, ktorý metabolizuje kyselinu listovú. Na Slovensku má až 30 % populácie mutáciu pre metabolizmus tejto kyseliny. Ich enzýmy teda nepracujú na sto percent. Gén spracujúci kyselinu listovú je pritom kľúčový. Zjednodušene povedané – blokuje gény, ktoré majú ostať navždy blokované. Keď sa odblokujú, môže vzniknúť rakovina. „Ak o takomto niečom človek vie, môže stravou napomôcť tomu, aby rakovina nevznikla. Dá do seba oveľa vyššie dávky kyseliny listovej ako bežní ľudia a problém mať nemusí. V praxi to znamená, že by mal konzumovať oveľa viac čerstvej zeleniny, hlavne zelenej, no kyselinu listovú môže prijať aj vo forme tabliet,“ povedal Radoslav Židek.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Hotoví z alkoholu

Sú však aj mnohé iné stravovacie návyky, ktoré by ľudia v jednotlivých regiónoch mali dodržiavať. V mnohom to prirodzene závisí aj od toho, čo je dobré alebo škodlivé pre jednotlivca.

V Ázii majú napríklad vysokú alkoholovú intoleranciu, pretože alkohol nedokážu metabolizovať. Stačí, že si dajú deci vína a sú celí červení a intoxikovaní. Alkoholu by sa preto Ázijci mali radšej vyhnúť.

Iný typ problémov zaznamenali na ostrovoch, kde miestni obyvatelia zvykli jesť veľké množstvá čerstvého ovocia a zeleniny. Keď na ostrovy dorazili fastfoody, takmer osemdesiat percent populácie začalo mať kardiovaskulárne problémy. A to len preto, že zmenili svoj životný štýl a telo sa naň nestihlo adaptovať.

„Telo je predurčené na to, aby dokázalo využiť to málo, čo mu dávame. Kým ešte pred päťdesiatimi rokmi boli na severe Slovenska základom stravy kapusta, mlieko a zemiaky, dnes pribudli rôzne cukríky a sladkosti. Takéto stravovanie je potom zodpovedné napríklad za obezitu či vysoký cholesterol. Populácia zmenila životný štýl prirýchlo a naše telá sa tomu nedokázali prispôsobiť,“ vysvetľuje odborník Radoslav Židek.

Odborník na genetiku Radoslav Židek s prístrojmi, ktoré skúmajú gény zo vzoriek vlasov či slín.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Odhalia aj problémy s trávením pečiva

Na katedre dokážu záujemcom nielen poradiť v stravovaní, ale spraviť aj testy, ktoré ukážu predispozície na rôzne ochorenia. Odborníci sledujú zhruba 25 mutácii génov. „Ak ich všetky komplexne zhodnotíme, vieme človeku poradiť napríklad to, či sa má viac hýbať, ako to vyzerá s jeho predispozíciou k obezite, či nemá problémy s trávením bieleho pečiva, ako metabolizuje vitamíny, ale aj to, ako by mal pristupovať k fajčeniu či pitiu kávy,“ vymenováva Radoslav Židek.

Káva je medzi potravinami xenobiotikum, teda látka, ktorá nie je bežnou súčasťou potravy. Musí sa preto detoxikovať. Teoreticky by sme mohli popíjať kávu v ľubovoľnom množstve a fajčiť cigariet, koľko sa nám uráči. To však len v prípade, že gény, ktoré telo detoxikujú, fungujú stopercentne. „Takýto stav je ale ideálny a skoro nikdy k nemu nedôjde. Vždy existuje nejaká variabilita – môže sa nájsť nejaká mutácia v dráhe enzýmu, ktorá zníži jeho aktivitu a zvýši aktivitu iného enzýmu. Tým sa dostaneme do nerovnovážneho stavu,“ povedal Židek.

Testy na katedre stoja rôzne – cena závisí od použitej metodiky. Najlacnejší vyjde na tridsať eur. Podobne rôzne je aj ich trvanie. Ten najrýchlejší vyhodí výsledky v priebehu štyroch hodín.

Radoslav Židek predvádzal merania aj počas nedávnych univerzitných dní v Nitre.

FOTO - LUJZA ZÁHORÁKOVÁ


Overujú pravosť bryndze

Bezpečnosť potravín sledujú odborníci z katedry aj priamo vo firmách. Potravinárska firma napríklad chcela vedieť, či nemá krížovú kontamináciu. Na jednej linke spracovávala sóju, ktorá je alergénom, a firma potrebovala odborníkmi overiť, či môže na tej istej linke po dôkladnom vyčistení spracovávať aj iné produkty bez toho, aby museli uviesť prítomnosť alergénu na obale. Odborníci po vykonaní testov dokázali určiť, či na linke ostali stopy sóje. „Vieme napríklad určiť aj to, či je bryndza a iné produkty z ovčieho mlieka skutočne z oviec, alebo či je v lososovom šaláte skutočne aj niečo z lososa,“ hovorí Radoslav Židek. Svoje zistenia posúvajú príslušným štátnym orgánom na ďalšie konanie.

Tomáš Holúbek

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 222
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 244
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 063
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 083
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 780
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 199
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 569
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Vodné prvky v parku.

Žabia fontána a výletná kaviareň boli v parku od jeho vzniku.


1
Obranca Marko Stacha si v tejto sezóne zahral za slovenskú reprezentáciu, ale neskôr chýbal pre zranenie takmer 2,5 mesiaca.

Obranca Nitry sa nenechal vtiahnuť k záverečnej bitke.


Libor Kašík za potlesku celej šatne navŕtal ďalší víťazný puk, Nitre vychytal víťazstvo 6:2 a vedenie v sérii 3:1. Po zápase v Žiline hovoril aj o svojej budúcnosti.

Navrátilec do brány 39 zákrokmi vychytal mečbal.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu