Slováci znášajú mlieko lepšie ako iné národy. Môže za to naša minulosť

Len na základe testu zo slín či vlasu dokážu odborníci poradiť, ako sa vyhnúť napríklad rakovine.

Odborník na genetiku Radoslav Židek hovorí, že isté potraviny niektorým ľuďom pomôžu, iným ublížia.Odborník na genetiku Radoslav Židek hovorí, že isté potraviny niektorým ľuďom pomôžu, iným ublížia. (Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)

NITRA. Ako sa má človek stravovať a ktoré potraviny mu môžu ublížiť, alebo naopak pomôcť, dokážu zistiť na Katedre hygieny a bezpečnosti potravín, ktorá je na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Nezaoberajú sa len chemickou a biologickou bezpečnosťou potravín, ale aj bezpečnosťou potravín zameranou na jednotlivca. Skúmajú gény, ktorých účinok sa dá ovplyvniť stravou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jednému isté potraviny škodia, inému pomáhajú

Stačí len vzorka slín, krvi či ľudský vlas. Odborníci z katedry bio-vzorku pomocou najmodernejších prístrojov analyzujú a stravovanie ľudí upravia tak, aby telu potraviny neškodili, ale pomáhali.

SkryťVypnúť reklamu

Všeobecné pravidlá pritom v stravovaní neexistujú. Potravina, ktorá niekomu škodí, je pre iného zdravá.

Mlieko robí dospelým problémy

Napríklad mlieko. Slováci v minulosti chovali kravy či ovce a mlieko sa stalo prirodzenou súčasťou obživy. Pre veľkú časť sveta je to ale niečo nepredstaviteľné. Ľudia z oblastí, kde konzumácia mlieka nehrala takú veľkú rolu ako u nás, ho nedokážu v dospelosti spracovať. „Osemdesiat percent svetovej populácie je laktózovo intolerantných. To znamená, že v dospelosti nevedia dobre spracovať mliečny cukor,“ hovorí Radoslav Židek z katedry. Telá Slovákov sa dokážu s mliekom popasovať o čosi lepšie ako je celosvetový priemer. Intolerantných ľudí v krajinách s tradíciou spracovania mlieka je len okolo 15 %. Môže za to adaptácia.

SkryťVypnúť reklamu

Napriek tomu má množstvo ľudí s mliekom v dospelosti problémy. Prejavujú sa však v rôznom veku. Kým jeden začne mať problémy s mliekom v tridsiatke, ďalší mlieko v pohode konzumuje až do päťdesiatky. „Nedávno sme tu mali pána, ktorý počas celého života vypil liter mlieka denne a zjedol k tomu päť rohlíkov. Teraz ale začal mať problémy. Len na základe vzorky DNA z jeho vlasu sme mu vedeli povedať, v čom nastal problém a ako by sa mal stravovať, aby sa vyhol zdravotným problémom,“ hovorí Radoslav Židek.

Radoslav Židek z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín na Slovenskej poľnohospodárskej univezite v Nitre.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Gén zabraňuje vzniku rakoviny

Ďalšie štúdie sú zamerané na gén, ktorý metabolizuje kyselinu listovú. Na Slovensku má až 30 % populácie mutáciu pre metabolizmus tejto kyseliny. Ich enzýmy teda nepracujú na sto percent. Gén spracujúci kyselinu listovú je pritom kľúčový. Zjednodušene povedané – blokuje gény, ktoré majú ostať navždy blokované. Keď sa odblokujú, môže vzniknúť rakovina. „Ak o takomto niečom človek vie, môže stravou napomôcť tomu, aby rakovina nevznikla. Dá do seba oveľa vyššie dávky kyseliny listovej ako bežní ľudia a problém mať nemusí. V praxi to znamená, že by mal konzumovať oveľa viac čerstvej zeleniny, hlavne zelenej, no kyselinu listovú môže prijať aj vo forme tabliet,“ povedal Radoslav Židek.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Hotoví z alkoholu

Sú však aj mnohé iné stravovacie návyky, ktoré by ľudia v jednotlivých regiónoch mali dodržiavať. V mnohom to prirodzene závisí aj od toho, čo je dobré alebo škodlivé pre jednotlivca.

V Ázii majú napríklad vysokú alkoholovú intoleranciu, pretože alkohol nedokážu metabolizovať. Stačí, že si dajú deci vína a sú celí červení a intoxikovaní. Alkoholu by sa preto Ázijci mali radšej vyhnúť.

Iný typ problémov zaznamenali na ostrovoch, kde miestni obyvatelia zvykli jesť veľké množstvá čerstvého ovocia a zeleniny. Keď na ostrovy dorazili fastfoody, takmer osemdesiat percent populácie začalo mať kardiovaskulárne problémy. A to len preto, že zmenili svoj životný štýl a telo sa naň nestihlo adaptovať.

„Telo je predurčené na to, aby dokázalo využiť to málo, čo mu dávame. Kým ešte pred päťdesiatimi rokmi boli na severe Slovenska základom stravy kapusta, mlieko a zemiaky, dnes pribudli rôzne cukríky a sladkosti. Takéto stravovanie je potom zodpovedné napríklad za obezitu či vysoký cholesterol. Populácia zmenila životný štýl prirýchlo a naše telá sa tomu nedokázali prispôsobiť,“ vysvetľuje odborník Radoslav Židek.

Odborník na genetiku Radoslav Židek s prístrojmi, ktoré skúmajú gény zo vzoriek vlasov či slín.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Odhalia aj problémy s trávením pečiva

Na katedre dokážu záujemcom nielen poradiť v stravovaní, ale spraviť aj testy, ktoré ukážu predispozície na rôzne ochorenia. Odborníci sledujú zhruba 25 mutácii génov. „Ak ich všetky komplexne zhodnotíme, vieme človeku poradiť napríklad to, či sa má viac hýbať, ako to vyzerá s jeho predispozíciou k obezite, či nemá problémy s trávením bieleho pečiva, ako metabolizuje vitamíny, ale aj to, ako by mal pristupovať k fajčeniu či pitiu kávy,“ vymenováva Radoslav Židek.

Káva je medzi potravinami xenobiotikum, teda látka, ktorá nie je bežnou súčasťou potravy. Musí sa preto detoxikovať. Teoreticky by sme mohli popíjať kávu v ľubovoľnom množstve a fajčiť cigariet, koľko sa nám uráči. To však len v prípade, že gény, ktoré telo detoxikujú, fungujú stopercentne. „Takýto stav je ale ideálny a skoro nikdy k nemu nedôjde. Vždy existuje nejaká variabilita – môže sa nájsť nejaká mutácia v dráhe enzýmu, ktorá zníži jeho aktivitu a zvýši aktivitu iného enzýmu. Tým sa dostaneme do nerovnovážneho stavu,“ povedal Židek.

Testy na katedre stoja rôzne – cena závisí od použitej metodiky. Najlacnejší vyjde na tridsať eur. Podobne rôzne je aj ich trvanie. Ten najrýchlejší vyhodí výsledky v priebehu štyroch hodín.

Radoslav Židek predvádzal merania aj počas nedávnych univerzitných dní v Nitre.

FOTO - LUJZA ZÁHORÁKOVÁ


Overujú pravosť bryndze

Bezpečnosť potravín sledujú odborníci z katedry aj priamo vo firmách. Potravinárska firma napríklad chcela vedieť, či nemá krížovú kontamináciu. Na jednej linke spracovávala sóju, ktorá je alergénom, a firma potrebovala odborníkmi overiť, či môže na tej istej linke po dôkladnom vyčistení spracovávať aj iné produkty bez toho, aby museli uviesť prítomnosť alergénu na obale. Odborníci po vykonaní testov dokázali určiť, či na linke ostali stopy sóje. „Vieme napríklad určiť aj to, či je bryndza a iné produkty z ovčieho mlieka skutočne z oviec, alebo či je v lososovom šaláte skutočne aj niečo z lososa,“ hovorí Radoslav Židek. Svoje zistenia posúvajú príslušným štátnym orgánom na ďalšie konanie.

Tomáš Holúbek

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  3. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 846
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 796
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 599
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 422
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 3 104
  6. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 100
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 150
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 1 957
  1. Martin Fronk: Tragédia človeka: Maďarský Faust, ktorý vznikol na Slovensku a my o ňom takmer nič nevieme
  2. Martin Turčan: O čom svedčí aféra Hacienda. O neutralite a zbrojení
  3. Erik Kriššák: Michael McDowell – Blackwater, kniha první
  4. Branislav Hláčik: Superpozícia 6
  5. Lukáš Jankovič: 5 grafov o Slovensku v roku 2025
  6. Jozef Huljak: V tieni rastúceho napätia: Prečo je Han Kuang dôležitejší než kedykoľvek predtým
  7. Tomáš Kiebel: Platba cez kľúčenku? Vitaj vo svete Bitcoinu a bleskových platieb!
  8. Štefan Šturdzík: S každej strany zlé správy do čerta !! Alebo zle počujem ??
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 18 226
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 15 310
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 12 772
  4. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 8 423
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 6 143
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 394
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 105
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 4 008
  1. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  2. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  3. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  5. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  6. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Sú ovocím či zeleninou? Ktovie. A záleží vôbec na tom? Zrejme nie, rovnako ako ani na veľkosti či farbe. Hlavne aby boli čerstvé, chutné a šťavnaté.


Je tu čas dovoleniek.


Marek Ryban (vpravo) zo spoločnosti Obnova budov

Čo treba vedieť, ak sa rozhodujete, či ísť do obnovy domu?


  1. Martin Fronk: Tragédia človeka: Maďarský Faust, ktorý vznikol na Slovensku a my o ňom takmer nič nevieme
  2. Martin Turčan: O čom svedčí aféra Hacienda. O neutralite a zbrojení
  3. Erik Kriššák: Michael McDowell – Blackwater, kniha první
  4. Branislav Hláčik: Superpozícia 6
  5. Lukáš Jankovič: 5 grafov o Slovensku v roku 2025
  6. Jozef Huljak: V tieni rastúceho napätia: Prečo je Han Kuang dôležitejší než kedykoľvek predtým
  7. Tomáš Kiebel: Platba cez kľúčenku? Vitaj vo svete Bitcoinu a bleskových platieb!
  8. Štefan Šturdzík: S každej strany zlé správy do čerta !! Alebo zle počujem ??
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 18 226
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 15 310
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 12 772
  4. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 8 423
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 6 143
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 394
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 105
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 4 008
  1. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  2. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  3. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  5. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  6. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu