Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Nový vinársky ročník bude vďaka teplej jeseni výborný

Vo vinohradoch je ešte modré hrozno a hrozno určené na špeciality – ľadové víno, slamové víno a na bobuľové výbery.

TOPOĽČIANKY. Nový vinársky ročník 2011 bude vďaka priaznivému počasiu podľa vinárov výborný. Množstvo slnečných a teplých dní počas babieho leta prospieva dozrievaniu hrozna, bobule naberajú obsah cukru aj arómu. „Tento ročník by som dal na úroveň ročníka 2009, ktorý veľa vinárov označovalo termínom jedinečný. Budú to naozaj plné vína, vhodné aj na archiváciu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA marketingový manažér Vinárskych závodov Topoľčianky Samuel Waldner. Daždivý júl viniču neuškodil, pretože bobule boli ešte len vo fáze rastu. Vlani to bolo s počasím horšie. Počas dozrievania veľa pršalo a bobule sa naliali vodou, čím sa cukornatosť a stupeň vyzretia zredukovali. Vlaňajšie vína majú podľa Waldnera „dlhú pikantnú kyselinu v závere.“ „Na druhej strane je dobré, že každý rok nám tá príroda prinesie niečo iné, takže vína nie sú monotónne a fádne,“ zhodnotil Waldner.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri modrom hrozne tento rok vinári pozorujú na Slovensku ojedinelý jav - jablčno - mliečna fermentácia prebieha priamo v bobuľkách, čo poznajú zo Španielska alebo Talianska. Z červených vín sa tak odstránia zelené arómy a nie sú zbytočne kyslé. „Dá sa povedať, že vďaka tropickým horúčavám, ktoré tu v posledných týždňoch boli, budú tie vína naozaj znamenité s jedinečnou zamatovou štruktúrou,“ uviedol Waldner. Mladé vína sa dostanú na predajné pulty 7. novembra. Vinárske závody Topoľčianky ročne vyprodukujú šesť miliónov fliaš vína. Vlastnia 200 hektárov v Nitrianskej vinohradníckej oblasti a 220 hektárov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Polovicu hrozna majú z vlastnej produkcie a polovicu nakupujú od dodávateľov. „Všetky kvalitnejšie vína sú ale výlučne z našich viníc,“ podotkol Waldner. Aj choroby sa tento rok vinohradom vyhýbali, hubovité ochorenia neboli príliš rozšírené. Najväčšie problémy spôsobujú škorce.

Skryť Vypnúť reklamu

Oberačka je v plnom prúde už vyše mesiaca. „Začali sme skorými odrodami ako je Iršai Oliver, z ktorého je mimoriadne obľúbený burčiak. Tento rok sme burčiaku predali veľmi veľa,“ hovorí Walnder. Vo vinohradoch je ešte modré hrozno určené na červené vína, ktoré pomalšie dozrieva. Zostalo aj hrozno určené na špeciality – ľadové víno, slamové víno a na bobuľové výbery. Na zber hrozna na ľadové víno musí byť vonkajšia teplota minimálne mínus sedem stupňov Celzia. Väčšinou sa oberá v januári, minulý rok to bolo už v decembri. V Topoľčiankach tento rok chystajú oveľa väčšiu ponuku slamových vín, zmenili aj technológiu ich výroby. „Vyrábame ich stále tradične sušením na slame, ale postavili sme halu, kde je kontrolovaná atmosféra. Vieme tam regulovať vlhkosť a teplotu vzduchu, takže hrozno nie je tak napádané hubovými ochoreniami, arómy budú oveľa čistejšie,“ skonštatoval Waldner.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Ako sa mení dynamika firiem?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 394
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 977
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 815
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 942
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 089
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 254
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 015
  9. Po Slovensku na motorke 5 293
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 106
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Sovíčatá vypadli z hniezda na strome v areáli školského parku.

Nečakane vypadli z hniezda na strome v areáli školského parku.


ZŠ J. V. Šimka Žitavany a 1 ďalší 8 h
Vedúci zásahového tímu Jaroslav Slašťan.

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


2 h
Ana Flávia Galvão je nová nahrávačka Volley projectu UKF Nitra.

Nie, táto správa nie je o futbale, ako by sa z nadpisu mohlo zdať.


5 h
Samuel Buček za Nitru dal už 55 gólov.

Čo prežíval, keď ho vlani v Nitre vypískali?


5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 15. jún

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 14. jún

Predškoláka musel previezť vrtuľník.


10 h

Už ste čítali?