Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Nový vinársky ročník bude vďaka teplej jeseni výborný

Vo vinohradoch je ešte modré hrozno a hrozno určené na špeciality – ľadové víno, slamové víno a na bobuľové výbery.

TOPOĽČIANKY. Nový vinársky ročník 2011 bude vďaka priaznivému počasiu podľa vinárov výborný. Množstvo slnečných a teplých dní počas babieho leta prospieva dozrievaniu hrozna, bobule naberajú obsah cukru aj arómu. „Tento ročník by som dal na úroveň ročníka 2009, ktorý veľa vinárov označovalo termínom jedinečný. Budú to naozaj plné vína, vhodné aj na archiváciu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA marketingový manažér Vinárskych závodov Topoľčianky Samuel Waldner. Daždivý júl viniču neuškodil, pretože bobule boli ešte len vo fáze rastu. Vlani to bolo s počasím horšie. Počas dozrievania veľa pršalo a bobule sa naliali vodou, čím sa cukornatosť a stupeň vyzretia zredukovali. Vlaňajšie vína majú podľa Waldnera „dlhú pikantnú kyselinu v závere.“ „Na druhej strane je dobré, že každý rok nám tá príroda prinesie niečo iné, takže vína nie sú monotónne a fádne,“ zhodnotil Waldner.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri modrom hrozne tento rok vinári pozorujú na Slovensku ojedinelý jav - jablčno - mliečna fermentácia prebieha priamo v bobuľkách, čo poznajú zo Španielska alebo Talianska. Z červených vín sa tak odstránia zelené arómy a nie sú zbytočne kyslé. „Dá sa povedať, že vďaka tropickým horúčavám, ktoré tu v posledných týždňoch boli, budú tie vína naozaj znamenité s jedinečnou zamatovou štruktúrou,“ uviedol Waldner. Mladé vína sa dostanú na predajné pulty 7. novembra. Vinárske závody Topoľčianky ročne vyprodukujú šesť miliónov fliaš vína. Vlastnia 200 hektárov v Nitrianskej vinohradníckej oblasti a 220 hektárov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Polovicu hrozna majú z vlastnej produkcie a polovicu nakupujú od dodávateľov. „Všetky kvalitnejšie vína sú ale výlučne z našich viníc,“ podotkol Waldner. Aj choroby sa tento rok vinohradom vyhýbali, hubovité ochorenia neboli príliš rozšírené. Najväčšie problémy spôsobujú škorce.

Skryť Vypnúť reklamu

Oberačka je v plnom prúde už vyše mesiaca. „Začali sme skorými odrodami ako je Iršai Oliver, z ktorého je mimoriadne obľúbený burčiak. Tento rok sme burčiaku predali veľmi veľa,“ hovorí Walnder. Vo vinohradoch je ešte modré hrozno určené na červené vína, ktoré pomalšie dozrieva. Zostalo aj hrozno určené na špeciality – ľadové víno, slamové víno a na bobuľové výbery. Na zber hrozna na ľadové víno musí byť vonkajšia teplota minimálne mínus sedem stupňov Celzia. Väčšinou sa oberá v januári, minulý rok to bolo už v decembri. V Topoľčiankach tento rok chystajú oveľa väčšiu ponuku slamových vín, zmenili aj technológiu ich výroby. „Vyrábame ich stále tradične sušením na slame, ale postavili sme halu, kde je kontrolovaná atmosféra. Vieme tam regulovať vlhkosť a teplotu vzduchu, takže hrozno nie je tak napádané hubovými ochoreniami, arómy budú oveľa čistejšie,“ skonštatoval Waldner.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  10. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  1. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  4. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  5. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 776
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 186
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 737
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 006
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 978
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 418
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 098
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 683
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 431
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 586
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

V Topoľčiankach budú testovať podľa abecedy

Harmonogram bude platiť v sobotu aj v nedeľu.

Na koronavírus zomrel v galantskej nemocnici 43-ročný pacient

V domácej karanténe je šesť zamestnancov.

Galantská nemocnica.

Faško asi neostane, už sedel s Karom. Kde v zahraničí ho chcú?

Nechcel som ostať v Nitre, ale spravil som dobre, odfukuje si kométa Fortuna ligy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie v liptovských mestách.

Už ste čítali?