Problémom podľa Jána Keresteša nie sú „éčka,“, ale to, aké množstvá potravín ľuďom škodia. Slováci konzumujú veľa olejov a margarínov, čo je nevhodné, naopak, jedia málo ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.
NITRA. Unikátnu publikáciu predstavili minulý týždeň v Nitre. Autorom rozsiahlej 1040-stranovej knihy je Ján Keresteš s kolektívom spoluautorov. Reprezentatívna odborná publikácia sa volá Zdravie a výživa ľudí, jej prezentáciu pripravili Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov spolu s Fakultou biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Krstnými otcami knihy sa stali dekani SPU Daniel Bíro a Ján Tomáš.
Spolupracovalo sedem VŠ
„Kniha Zdravie a výživa ľudí je mojím šiestym komplexnejším dielom. Som zostavovateľom tejto novinky, spracoval ju kolektív 30 spoluautorov od nás, z Česka i z ďalších krajín. Kniha čerpá informácie z mnohých literárnych zdrojov, do jej tvorby sa zapojilo sedem našich i zahraničných vysokých škôl,“ predstavil Ján Keresteš novú knihu. „Snažili sme sa ňou odpovedať na zásadnú otázku, prečo na Slovensku zomiera 77 percent ľudí na dve ochorenia – kardiovaskulárne choroby a rakovinu a s tým spojené ďalšie symptómy, zhoršujúce zdravotnú kondíciu obyvateľstva.“
Pomôcka pre študentov
Kniha podľa Jána Keresteša nekritizuje, ale analyzuje súčasný stav a snaží sa nachádzať východiská, ktorými by sa mala uberať stratégia výživovej politiky Slovenska. Treba najprv naprogramovať, aké potraviny ľudia potrebujú pre zdravie – podľa toho, kde pracujú, aký výkon podávajú, v akom sú fyzickom i psychickom stave. „Poznáme asi 240 metód, podľa ktorých sa dá zistiť zdravotný stav človeka, a podľa toho sa dá stanoviť systém výživy. Kniha teda dáva kompletný pohľad na to, čo treba v oblasti stravovania robiť,“ pokračuje Ján Keresteš.
„Kniha je komplexná, výsostne odborná, neprezentuje názor jednotlivca. Je vedeckou analýzou súčasného stavu so závermi a východiskami pre zlepšenie v budúcom období. Je však veľkou pomôckou aj pre bežného človeka a tiež ako zdroj informácií pre študentov stredných a vysokých škôl, ktorí v knihe nájdu dostatok odborných odpovedí na svoje otázky alebo na svoj zdravotný stav.“
Nie sú probiotické
Jednu z najväčších chýb výživovej politiky SR vidí Ján Keresteš v tom, že vyše 70 percent potravín dovážame. Nevyužívame domáce zdroje a vlastné pracovné sily. „Veľkým nedostatkom je aj fakt, že, to, čo sa dnes predáva, je síce bezpečné, ale nie probiotické, život zlepšujúce. Problémom nie sú „éčka,“, ale to, aké množstvá potravín sa stávajú škodlivými a podieľajú sa na zhoršovaní zdravotného stavu. Dnes vieme, že sú to na napríklad oleje a margaríny – spotrebovávame ich 53 kg na obyvateľa ročne, čo je obrovské množstvo. Vysoká je aj spotreba cukrov a sladených a sýtených nápojov. Naopak, málo konzumujeme ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, toto sú základné problémy,“ dodal Ján Keresteš. JANA ČERNÁKOVÁ
Kto je Ján Keresteš
Ján Keresteš sa narodil v Ivanke pri Nitre, absolvoval VŠP v Nitre. Je vrcholovým manažérom v potravinárskom priemysle a externým pedagógom, vlastní mliekársko-syrársku spoločnosť. Je autorom odborných publikácií, kníh, článkov, noriem a patentov z oblasti poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. Svojimi aktivitami a odbornými znalosťami výrazne prispel k rozvoju poľnohospodárstva a mliekarenského priemyslu. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva. Dostal ju v súvislosti s vývojom výrobkov charakteru polyfenolických látok, ktorými možno modelovať zdravotný stav a predchádzať mnohým chorobám.
Jana Černáková