Titul šampióna v bielych vínach získal rizling vlašský, v červených vínach zvíťazilo svätovavrinecké.
NITRA/VÝČAPY-OPATOVCE. Tradičnú dedinskú zabíjačku spojenú s ochutnávkou vín zorganizoval Vinohradnícky spolok vo Výčapoch-Opatovciach. Všetci priatelia vína a dobrého jedla sa stretli na prvom ročníku fašiangovej akcie, aby si užili kvalitu práce majstrov svojho odboru.
Návštevníci si mohli pochutnať na čerstvých domácich klobáskach, jaterniciach či pečenom mäse. Zo 160- kilogramového prasaťa, ktoré spracovali pred pred kultúrnym domom, nezostali žiadne zvyšky. Všetky výrobky sa podarilo predať ešte večer, kedy v kultúrnom dome pokračovala ochutnávka.
Vystavovatelia vína predložili 70 vzoriek nielen z Výčap–Opatoviec ale aj z celej Nitrianskej vinohradníckej oblasti, z ktorých sa určil „šampión“. Tento titul a zároveň cenu starostu obce získal v kategórii bielych vín vystavovateľ Štefan Petrík z Lehoty so svojím rizlingom vlašským a za červené Svätovavrinecké víno bolo ocenené Roľnícke družstvo Rumanová.
Autor: Gabriella Búšová