NITRA. Ten predmet by študentom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity závidel nejeden študent. Môžu sa pri ňom napiť piva priamo na prednáške či cvičení.
Sladovníctvo a pivovarníctvo je aj pre toto obľúbeným predmetom. Pedagóg, ktorý ho vyučuje ale tvrdí, že skúška z neho môže byť ľahká len na prvý dojem. V skutočnosti sa na nej dá aj vyletieť.
Žiaden študent sa ešte neopil
Študenti sa v naučia a aj si prakticky predvedú, ako sa varí pivo. Časť zo zlatistého moku vypijú, aby získali predstavu o jeho kvalite, časť skúmajú a analyzujú v laboratóriu.
Počas prípravy sa údajne ešte žiaden zo študentov neopil. „Dajú si maximálne dva-tri deci,“ hovorí Žigmund Tóth.
Uvariť pivo trvá dvanásť hodín. „Začíname ho variť ráno a prirodzene, tí študenti tu nie sú dvanásť hodín. Ale sú ochotní prísť aj na záver tohto procesu, keď už majú po škole. Ochutnajú tú horúcu mladinu – napokon, je to dobré na priedušky,“ hovorí Žigmund Tóth z katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov.
Dozrievanie
Pivo nechávajú v laboratóriu dozrieť tridsať až šesťdesiat dní, aby sa usadili kvasinky. Robia to kvôli dodržaniu starých zásad, že pivo musí nejaký čas dozrievať.
Maximálny objem vyprodukovaného piva je 85 litrov, no v skutočnosti je to asi o desať litrov menej. Počíta sa totiž s rezervou.
Chystajú ovocné pivá
Pollitrák univerzitného piva je SPU schopná vyrobiť za tridsať centov. Do toho sa ale neráta práca a napríklad ani cena sladu, ktorý dostávajú sponzorsky.
Univerzitný pivovar funguje od roku 2006. Technológia na jeho vybavenie stála zhruba 50-tisíc eur. Dokáže vyrobiť svetlé aj tmavé pivo, desiatku aj dvanástku. V budúcnosti by sa študenti mohli dopracovať aj k ovocným pivám, napríklad k čerešňovému či višňovému.