Fašiangy v obci spojili s vystúpením gajdošov a zabíjačkou.
ZLATÉ MORAVCE/JEDĽOVÉ KOSTOĽANY. Jednou z mála dedín, kde ešte stále chodia fašiangovníci po domoch, sú aj Jedľové Kostoľany. Skupina zhruba 15 nadšencov tu tento zvyk udržiava už asi 20 rokov. Muzikanti, tanečníci, smrtka, vodník aj cigánka rozveseľovali ľudí v obci, ale aj vo vzdialenejších osadách. Vyslúžili si po poháriku tvrdého, vína, koláče, slaninu, šišky a iné fašiangové dobroty.
Najmladší má 14 rokov
„Túto tradíciu si uchovávame z generácie na generáciu. Prebrali sme ju po starších a dnes sa ju snažíme odovzdávať mladým. Najmladší fašiangovník v našej skupine má 14 rokov,“ povedal nám Maroš Hochreiter. „Sme výborná partia, sme taký folklórny súbor sám o sebe. Teší nás, že ľuďom do príbytkov prinášame radosť a dobrú zábavu. Neraz si s nami zaspievajú či zatancujú.“
Prijímali do cechu
Súčasťou fašiangových osláv bolo aj vystúpenie gajdošov zo Slovenska a Poľska. V neďalekej Malej Lehote sa konal 25. ročník medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošských hudieb a vo Veľkej Lehote sa zároveň zišiel Gajdošský cech, do ktorého prijímali nových mladých muzikantov. Fašiangová pochôdzka gajdošov sa teda okrem Žitavian, Machuliniec a Topoľčianok zastavila aj v Jedľových Kostoľanoch.
Gajdoši sa tu v KD predstavili programom pod názvom Fašiangové putovanie od obce k obci. V nedeľu hrali spolu s fašiangovníkmi pred kostolom aj na slávnostnej svätej omši, po ktorej sa ľudia mohli ponúknuť z rôznych fašiangových dobrôt. Spolu s gajdošmi v KD vystúpili aj žiaci tamojšej ZŠ a domáci súbor dôchodcov Turňa. Od deviatej až do štvrtej rána potom ľudia pri hudbe Kolarbandu tancovali na tzv. klčovnici (zábave).
Oslavy so zabíjačkou
„Gajdošskú tradíciu v Jedľových Kostoľanoch pred rokmi oživil bratislavský gajdoša a učiteľ Milan Rusko, ktorý so svojou skupinou chodili hrať po dedine. Neskôr sa k nim pridali aj naši domáci gajdoši. Teší nás to, lebo sa takto tradície našich predkoch zachovajú,“ povedal starosta Dušan Kazimír.
Fašiangy boli v obci spojené aj so zabíjačkou a predajom zabíjačkových špecialít. Dopoludnia spracovali asi 150 kg bravčového mäsa na jaternice, kašu, klobásky, tlačenku a pečené mäso, ktoré spolu s kapustnicou predávali pred kultúrnym domom. Pohostili nimi aj účinkujúcich hostí. ˇ
Generácie fašiangovníkov takto chodia po dedine už 20 rokov.
V obecnom KD sa zišli slovenskí i poľskí gajdoši.
Vystúpili aj deti z miestnej ZŠ. FOTKY: (ČE)