TOPOĽČIANKY. Dobrá úroda hrozna, čisté arómy, plné a exktraaktívne vína. Tak hodnotia vinári z okolia Topoľčianok posledný vinársky ročník. Kvalite vín veľmi pomohlo počasie.
„Darilo sa najmä odrodám, ktoré potrebujú viac slnka, napríklad cabernetu sauvignon. Ročník 2011 bol celkovo výborný aj pre červené vína,“ povedal Samuel Waldner z Vinárskych závodov v Topoľčiankach.
Na svahoch nad dedinou prebehol aj ľadový zber, hoci ten tohtoročný patril k najneskorším v histórii závodov. Strapce oberali až koncom januára. Z frankovky modrej spravili štyritisíc 0,375-litrových fliaš ľadového vína a z rízlingu vlašského ďalších dvetisíc.
Samuel Waldner z Vinárskych závodov v Topoľčiankach hovorí, že darilo sa hlavne odrodám, čo potrebujú viac slnka.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK
Vinárske závody sa už v minulosti blysli tým, že sa im svoje vína podarilo na drzovku vyviezť do krajiny povestnej svojimi vínami – do Talianska. Pomohol tomu futbalový šampionát a fakt, že Taliani chceli mať zbierku vín z každej krajiny, ktorá sa majstrovstiev zúčastnila.
Tentokrát sa topoľčianske závody zamerali na Čínu. Štyri palety s troma tisíckami fliaš vyviezli do Hongkongu. Tam sa slovenské vína už distribuujú do miestnych reštaurácií.
A o aké vína majú v Ázii záujem? „Potrebujú niečo výrazné a skôr červené. Napríklad ružové vína považujú za nepodarené červené a ľahšie biele považujú za vodičku,“ povedal Samuel Waldner. Intenzívne vína súvisia aj s ázijskou kuchyňou. „Používajú napríklad dosť čili, takže chute majú trochu posunuté,“ dodal Waldner.
Vinohrady nad Topoľčiankami.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK