Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Aj pekárov zasiahla kríza, klesol im odbyt

Obchodná politika nadnárodných organizácií podľa Szemesa tlačí pekárov, aby zjednodušovali výrobu.

(Zdroj: (laz))

Obchodná politika nadnárodných organizácií podľa Szemesa tlačí pekárov, aby zjednodušovali výrobu.

GALANTA. V 17.a 18. storočí bolo na našom území viac ako 10-tisíc mlynov. V súčasnosti máme asi 20 menších, približne 10 stredných a 5 veľkých mlynov v prevádzke. Tie denne melú od 240 do 320 ton obilnín. Podľa odborníkov je múka kvalitná, za bývalého režimu sme ju dokonca vyvážali až do Líbye.

Éčka sú v množstvách, ktoré prijímame neškodné a z chleba sa nepriberá. Aj toto odznelo na konferencii cukrárov a pekárov na Kaskádoch pri Galante. Konala sa v rámci projektu Spoločné zamúčené histórie- mlyny, obilie a miestne produkty v našich regiónoch mikroregiónu Termál, Dudváh a MAS Moravský kras.

Finančné problémy

Cieľom projektu bolo spropagovať mlyny, zabezpečiť rozvoj vidieckeho cestovného ruchu a rozvoj marketingu podnikateľov. Niektorí sa na konferencii tohto typu zúčastnili prvýkrát. „Boli pozvané aj reťazce, ale neprišli, debata by bola určite zaujímavejšia. Sú najväčšou konkurenciou pre malé obchody, do ktorých dodávam pekárenské výrobky, ale dávajú tvrdé podmienky aj samotným pekárom, kvôli ktorým niektorí už skrachovali,“ hovorí Zoltán Klaszta z pekárne v Jánovciach. Netajil, že kríza zasiahla aj jeho. Odbyty klesajú, nekupuje sa vraj toľko výrobkov ako pred piatimi rokmi. Finančné problémy sa podľa jeho slov snažia pekári prekonať úvermi.
„S cenou neviem ísť už nižšie, pretože stále máme náklady na rozvoz a náklady na mzdy sme neznížili. Dnes je problém zohnať dobrého pekára a keď je, musíme ho zaplatiť,“ vraví podnikateľ.
Denne vyrobí okrem jemného a sladkého pečiva aj 1500 až 2000 chlebov rôznej gramáže a druhu. Pekáreň začínala s tromi druhmi chleba, teraz ich ponúka šesť až sedem.
„Sú také gramáže, ktoré sme predtým nevyrábali, ale boli sme donútení. Čím ďalej, tým viac klesajú, ľudia radšej prídu do obchodu každý deň, hlavne na dedinách.“
Cechmajster Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska Vojtech Szemes považuje za najväčší problém pekárov v súčasnosti obchodnú politiku nadnárodných organizácií. Tie podľa neho tlačia pekárov svojimi cenami do toho, aby pri výrobe používali rôzne náhražky.
„Pekár môže ušetriť iba na surovinách, buď dá lacnejšie, alebo niektoré tam nedá vôbec. Neurobí trojhodinový kvas, ale len jedenapolhodinový, ktorý droždím „dofúkne“. Zjednodušuje sa technológia, čo nie je dobré, pretože potom sa stráca originálna chuť,“ vraví Szemes.
Dodal, že práve pre svoju náročnú technológiu zanikol výražkový chlieb. V šaliansko-galantskom regióne sa ho vraj kedysi veľa konzumovalo. „Zo sto kilogramov obilia sa dá urobiť len 15-20 kíl bielej výražkovej múky. Nemôžu natoľko zvýšiť jej cenu, lebo chlieb by bol nepredajný. Radšej robia obyčajnú ražnú múku, ktorej je zo sto kilogramov obilia až 50.“

Používajú tradičné suroviny

Cukrári podobne ako pekári zápasia tiež s konkurenciou. Napriek tomu, že majú vytvorenú svoju klientelu, musia zákusky v mnohých prípadoch rozvážať aj sami.
„V galantskom regióne a časti šalianskeho je podľa mňa najviac cukrárov v strednej Európe, sme nahusto,“ vraví Róbert Nagy, spolumajiteľ cukrárskej výroby v Kajale. Výrobky sa snažia robiť z tradičných základných surovín, novinky minimalizujú.
„Nepoužívame žiadne umeliny, krémy a pudingy poctivo varíme. Táto práca je ale u nás nedocenená.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 142
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 248
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 246
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 776
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 862
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 848
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 008
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 802
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 187
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Viliam Turan na archívnej fotografii.

V Nitre zohnali stany, testovať budú aj ľudí z auta

V piatok sa už testovať nebude, len cez víkend.

Primátor koordinuje rozhodnutia s armádou.

Galéria i múzeum sú zatvorené, niektoré aktivity presunuli na internet

Online budú k dispozícii aktuálne výstavy i projekt pre deti.

Nitrianska galéria.

Sú pozitívni a chodia na nákupy, tvrdia susedia

Primátor Zlatých Moraviec reaguje, že situácia je pod kontrolou.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?