Zber hrozna na ľadové víno sa môže začať až vtedy, keď ortuť teplomera klesne na minimálne mínus sedem stupňov Celzia, pretože bobuľky musia byť poriadne premrznuté.
NITRA . Vo vinohradoch v Topoľčiankach a v Jelenci už obrali hrozno na ľadové víno. Z 3 900 kilogramov obraného hrozna bude 5 000 fliaš tejto vinárskej špeciality. Cez víkend sa ranná teplota v Topoľčiankach pohybovala od -7,2 do -8,2 stupňa Celzia, v Jelenci bolo mínus 9 stupňov. „Tento rok bol zber celkom skoro oproti vlaňajšku, keď bol až v januári,“ povedal Samuel Waldner z Vinárskych závodov Topoľčianky.
Zbieralo sa od 6:00 do 10:00, potom nasledovalo lisovanie. Lisovaním sa z bobúľ oddelí zamrznutá voda a na výrobu vína sa použije koncentrovaný mušt s vysokým obsahom cukrov, kyselín a ostatných aromatických a chuťových látok. Vysoká cukornatosť muštu znásobená vplyvom mrazu dodáva vínu charakteristickú sladkosť. Ľadové víno sa vyrába najmä z odrôd, ktoré majú hrubšiu šupku, napríklad z Frankovky modrej, ktorú oberali v Topoľčiankach alebo z Rizlingu vlašského, ktorý sa urodil vo vinohradoch v Jelenci.