Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Greššo: Dabing nás naučil rohlíkom s črievkovým syrom

Hercovi Jánovi Greššovi pripomenulo festivalové menu gurmánske zážitky z detstva.

Ján Greššo degustuje hlavný chod.Ján Greššo degustuje hlavný chod. (Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)

NITRA. Viac ako tridsať reštaurácií z celého Slovenska sa zapojilo do Zimného festivalu jedla, ktorý podporuje kvalitnú slovenskú gastronómiu. Do festivalového výberu sa dostali šéfkuchári špičkových reštaurácií, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom gastronomickom bedekri Gurmán na Slovensku 2012.

Úlohou reštaurácií je pripraviť hosťom jedlá v kategóriách špecialita šéfkuchára, chute regiónov a jedlá starých materí.

Tradičné jedlá s 'vylepšovákmi'

Za Nitru sa do vybranej spoločnosti dostal hotel Zlatý kľúčik. Jeho šéfkuchár Mario Dani je na svojej pozícii už od roku 1994.

Pre Zimný festival jedla zostavil trojchodové menu. Ako predjedlo si vybral huspeninu z teľacieho karé zdobenú červenou cibuľkou a preliatu vínnym octom. Hlavné jedlo v Daniho podaní boli pečené prsia z divokej kačky s červenou kapustou na malinách a k tomu zemiaková knedľa s prošutom. Menu uzavrel dezert v podobe zapekaných domácich rezancov s tvarohom, jablkami a bielkovou penou.

Šéfkuchár Zlatého kľúčika vysvetľuje, že všetky jedlá sa snažil naviazať na región. Koncipoval ich navyše tak, aby pripomínali to, čo sa kedysi na Slovensku bežne jedávalo – samozrejme, s niekoľkými nenápadnými, no výraznými vylepšeniami. „Napríklad hlavné jedlo: dal som kačku, aby to bolo niečo slovenské, ale zvolil som divú kačku, čo je už možno menej obvyklé jedlo,“ hovorí Mario Dani.

Podobne to vymyslel s dezertom. „Rezance sa na Slovensku robili odjakživa, lebo Slováci boli chudobní. Ako dezert som si vybral práve rezance, no vylepšil som ich tým, že som ich zapiekol, pridal k nim ovčiu žinčicu a jabĺčka k nim boli robené na karameli s jabĺčkovým džúsom,“ opisuje nitrianske festivalové menu jeho zostavovateľ.

Podobné 'vylepšováky' Mario Dani často nachádza na internete alebo v kuchárskych knižkách, ktoré si neustále kupuje. Ako hovorí, dobrý šéfkuchár musí sledovať trendy a tie prispôsobovať lokálnym podmienkam.


Ján Greššo v rozhovore so šéfkuchárom Mariom Danim.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK


Ochutnávka divokej kačky.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK


Dezert z tradičných slovenských rezancov.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK


Majiteľ Zlatého kľúčika Róbert Rybár, šéfkuchár Mario Dani a herec Ján Greššo.


V kuchyni.

Východniari Greššovi: Načo vlastne žijete?

Daniho kuchyňu v rámci Zimného festivalu jedla okoštoval medzi prvými populárny herec a riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Ján Greššo. „Zjem hocičo, nemám problém zahnať hlad rohlíkom so syrom z črievka – to nás naučil dabing,“ vysvetľuje herec, že hoci gurmánom skutočne nie je, dokáže dobré jedlo oceniť.

Večera v Zlatom kľúčiku podľa neho ani nemohla byť zostavená lepšie, vyzeralo to, akoby Mario Dani chystal jedlo priamo na mieru Jánovi Greššovi. „Pri tejto slávnostnej večeri bola ako predjedlo huspenina, to ma vrátilo do detstva. Do huspeniny ide aj mäso, idú tam paprčky, mäso z hlavy, kolená, chvostíky, všetko veci, čo som mal nesmierne rád. Chvostíky som strašne rád obhrýzal,“ vyznáva sa herec, ktorý je v jedlách konzervatívny. Nevyhľadáva žiadnu zahraničnú kuchyňu – snáď s výnimkou talianskych cestovín a pizze. Z morských potvoriek mu na istom podujatí zachutili iba chobotničky – aj to len preto, že chuťovo aspoň trochu pripomínali chvostíky z huspeniny.

„Dobré jedlo je pre mňa kuchyňa mojej mamy – robila vynikajúce prívarky a cestoviny, aj dobré jedlá z mäsa, no na tie prívarkové a cestovinové jedlá neviem dodnes zabudnúť. Pečená kačica, kapusta, knedľa, to bola u nás veľmi sviatočná kombinácia, takže aj hlavný chod tu trafili presne do mojej chuti,“ povedal herec.

Horšie je to u Jána Grešša s pokusom ponúknuť mu akýkoľvek alkohol. Po zdravotných problémoch od istého času odmieta pohárik akéhokoľvek opojného moku. „Teraz som taký abstinent, že keď som bol na jednej východniarskej svadbe, ponúkli mi poldeci, no povedal som, že dlhšie nepijem. No tak ideme 'pokúriť', navrhli mi a ja som im povedal, že už tridsať rokov nefajčím. Tak dáme kávičku, aby sme dlhšie vydržali, núkali ma, ale ani to som nechcel, lebo na kávu som si nenavykol. Až sa ma nakoniec tí východniari opýtali, načo ja vlastne žijem...“

Zimný festival jedla

Prebieha vo viac ako troch desiatkach špičkových reštaurácií po celom Slovensku, potrvá až do polovice februára. Návštevníkom ponúka nielen potešenie z lahodného jedla za zvýhodnené festivalové ceny, ale aj zážitok v podobe špičkového servisu a ochotného personálu. Prihlásiť sa na festival môže ktokoľvek. Viac informácií je na stránke www.zimnyfestivaljedla.sk (TH)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 266
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 215
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 822
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 346
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 219
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 725
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 447
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 258
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 124
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Výsledky skríningu.

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

16 h
Ilustračné foto.

Na základe výsledkov pilotnej fázy rozhodne radnica o rozšírení zberu do ďalších častí mesta.

18 h
Ilustračné foto

Opisuje životné príbehy ľudí, ktorí boli väznení priamo v pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi.

19 h
Ilustračné foto.

Čitatelia si vybrané tituly budú musieť vopred objednať cez internet alebo telefonicky.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

27. jan

Poradia sa od včera zmenili.

18 h

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

16 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?