Exponáty pochádzajú zo súkromnej zbierky Juraja Čiča a archívu spoločnosti B. M. Kávoviny, ktorá nadväzuje na tradície Franckovej výroby.
SEREĎ. Seredské Mestské múzeum pripravilo na február výstavu o tradícii výroby kávovín s názvom Továreň Franck a obchod v Seredi. Exponáty na nej dokumentujú históriu výroby melty a cigórie, ktoré sú známe najmä generáciám starých mám. Zároveň prináša exponáty, ktoré preukazujú silu reklamy obchodníkov v 19. a 20. storočí. Pochádzajú zo súkromnej zbierky Juraja Čiča a archívu spoločnosti B. M. Kávoviny, ktorá nadväzuje na tradície Franckovej výroby.
História dnešného závodu B. M. Kávoviny sa začala písať v roku 1845, keď bol v objektoch závodu situovaný prvý cukrovar v Uhorsku. Po viacerých zmenách majiteľov a výrobných programov v roku 1920 továreň odkúpila a. s. Heinrich Franck a synovia, ktorá ju prebudovala na závod na spracovanie koreňov čakanky sušením.
Sušenú čakanku Franck dodával do svojich výrobných závodov v takmer celej Európe ako základnú surovinu pre výrobu bezkofeínových náhrad praženej zrnkovej kávy. V roku 1949 bol podnik prevedený do vlastníctva štátu a v roku 1992 štátny podnik Kávoviny zakúpila spoločnosť B. M. Kávoviny, ktorá pokračuje v produkcii výrobkov zdravej výživy na báze obilnín, čakanky a ryže.