Zakladá si na zdravom jedle, ktoré si rada pripravuje sama. A nielen pripravuje, ale aj fotografuje.
NITRA. Výstavu fotografií vegetariánskych a vegánskych jedál autorky Kristiany Vavrekovej si môžete od 8. apríla pozrieť v reštaurácii Svetluška. Po prvýkrát sa ňou fotografka predstavila na komunitnom podujatí Trafovegabarter v polovici marca v Trafačke.
Kristiana Vavrekova sa narodila v roku 1990 v Košiciach. V rodnom meste absolvovala Strednú umeleckú školu filmovú, v súčasnosti je študentkou 1. ročníka magisterského stupňa na VŠMU – odbor fotografia a kamera. Jej vášňou je hudba, jedlo, fotografovanie, cestovanie, antigravity joga, knihy a čas strávený prírode.
Lásku k fotografii zdedila. V rodine bol prvým vášnivým fotografom Kristianin dedko, ktorý za svoju prácu získal mnoho ocenení doma i v zahraničí. Kristianina mama sa fotografii venuje profesionálne a v rodných Košiciach má vlastný ateliér. Často fotila svoju malú dcéru, skúšala prácu so svetlom, novými pozadiami a Kristiana jej rada pózovala.
„Vtedy mi vôbec nenapadlo, že by som fotografovanie mohla skúsiť tiež, vlastne mi to ani nikto nenavrhol. Až keď som mala asi 15 rokov, cestovali sme s mojím ockom v aute. Opýtal sa ma, či si niekedy nechcem skúsiť odfotiť nejakú kamarátku v ateliéri, tak ako fotí mamka mňa. Úplne prekvapene som sa len opýtala: „A to by som fakt mohla?"
Odvtedy fotografuje stále a získava rôzne fotografické ceny.
„Bývam na intráku v Mlynskej doline, a keďže si dosť zakladám na kvalitnom jedle, začala som si svoje jedlo pripravovať sama. Po čase ma to tak očarilo, že som svoju vášeň k fotografovaniu úplne vymenila za vášeň k príprave zdravých vegetariánskych a vegánskych jedál. Dokážem sa o jedle baviť celé hodiny. Tento úžasný životný štýl ma veľmi posilnil a motivoval, ukázal mi cestu, ako robiť veci, ktoré milujem. A tak som začiatkom tohto roku začala fotografovať svoje jedlá,“ dodala mladá fotografka.
Výstavu pripravilo OZ Zelená Zebra, v Svetluške potrvá do 8. mája.
Kristianino zdravé jedlo - rozmixovaná čerstvá mrkva, zeler, biele tofu, trocha vody, citrónovej šťavy, olej z pšeničných klíčkov a riasa nori. FOTO: KRISTIANA VAVREKOVÁ
Autor: Barbora Mlejová