Utorok, 26. september, 2017 | Meniny má Edita
Pridajte si svoje mesto

Martin Pyco Rausch: nejesť mäso neznamená chodiť sa pásť

Všetky jedlá v knihe sám navaril, nafotil a väčšinu aj zjedol. Svojou „kuchárkou“ bezmäsitých jedál moderátor ľuďom radí, ako variť odľahčene, zdravo ale s fantáziou.

Moderátor na autogramiáde v nitrianskom Martinuse.(Zdroj: (ČE))

Všetky jedlá v knihe sám navaril, nafotil a väčšinu aj zjedol. Svojou „kuchárkou“ bezmäsitých jedál moderátor ľuďom radí, ako variť odľahčene, zdravo ale s fantáziou.

NITRA. Pre niekoho v možno netypickej polohe sa predstavuje moderátor a hudobný dramaturg Martin Pyco Rausch. Napísal a vydal knihu svojich originálnych receptov s názvom Moje jedlo.

Varešku v ruke však nedržal kvôli knihe po prvýkrát. Je totiž absolventom hotelovej školy, takže varenie zvládne na jednotku. Svoje prvé pokusy mal za sebou ako 15-ročný.

Vlastné aj svetové

S Martinom Pycom Rauschom a jeho prvotinou sa ľudia mohli stretnúť na jeho autogramiáde v kníhkupectve Martinus v OC Centro. Trpezlivo svoj debut podpisoval, poprial príjemné čítanie i varenie a ochotne zapózoval aj na spoločné fotografie.

Varenie je moderátorovou veľkou záľubou. Kniha je už len vyústením jeho prvotného nápadu zviazať nejakých desať receptov a v podobe brožúrky ich dať ako darček svojej rodine a priateľom. „Potom som si povedal, že by nebolo zlé urobiť to v rámci mojich možností na profesionálnej úrovni a vyhradiť si na to nejaký polrok. Doteraz na to spomínam ako na moju najkrajšiu prácu, ktorú som si sám vymyslel,“ hovorí Martin.

„Všetko, čo je v knihe, som aj sám navaril, nafotil aj zjedol. Väčšinou som totiž robil menšie porcie, ktoré mi pre potreby fotografovania stačili. Ale občas niekedy niekto prišiel a ochutnal, napríklad niečo degustoval aj môj brat.“

Kuchárka je špeciálna v tom, že sú v nej všetko bezmäsité jedlá, asi len tri recepty sú z rýb. Mäso moderátor neje od roku 1994. Popri fotografiách ponúka okolo 80 receptov, väčšinou sú to Martinove vlastné. Doplnil ich o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich početných cestách po svete. Má pri nich pocit, že sa na Slovensku trochu menej varia, hoci v rámci surovín sú veľmi dostupné. Takto do knihy pribudli recepty z Talianska, Grécka i Španielska. Reprezentujú ich jedlá ako gazpacho, tzatziki či minestrone.

„Mňa vo svete vždy dostanú tieto stredomorsko-tavernové destinácie. Ľudia možno potrebujú trošku inšpirácie, aby si doma niečo podobné navarili, preto som do knihy tieto recepty zaradil,“ vysvetlil moderátor.

Má rád ryby, zeleninu a sladké

Moderátor aktívnejšie varí od 15 rokov. V hotelovej akadémii, ktorú vyštudoval, mali gastronómiu a varenie hneď od prvého ročníka. „Predtým som tak akurát pomáhal doma mame. Sám som začal s nejakým čajom a praženicou. Ako tínedžer som experimentoval so zemiakmi, z ktorých som vyrábal všeličo možné od placiek až po hranolky,“ prezradil Martin.

Vzťah k vareniu mal po kom získať - jeho mamina vraj varí výborne. Má rada tradičnú kuchyňu, je z generácie, keď varila pre štyri deti a manžela. Neprecestovala veľa krajín, takže niektoré Martinove kombinácie sú pre ňu priam až exotické. Ale v rámci tradičnej kuchyne je vraj otvorená všetkým možným pokusom a experimentom a paradoxne si dnes necháva poradiť aj od syna.

Martin nielen rád varí, ale aj je. Ako hovorí, všetko, čo má najradšej, je aj v jeho knižke. „Preto som sa ju aj rozhodol vydať – aby som ľuďom dokázal, že nejesť mäso neznamená chodiť sa pásť. Mám rád ryby, nespočetne veľa druhov zeleniny a strukoviny. Milujem sladké, nevyhýbam sa ani takým hutným dezertom, napríklad z mascarpone, ale v knihe som sa snažil ľuďom ukázať, aby varili tak trochu odľahčene, zdravo ale s fantáziou,“ zdôvodnil moderátor.

Varí systémom „čo chladnička dá“

Najradšej varí z toho, čo je doma. Nejde s papierikom v ruke cielene do obchodu, ale otvorí chladničku a komoru a rozmýšľa, čo zaujímavé by sa z toho dalo urobiť. „V takýchto situáciách vznikajú najlepšie jedlá. Keď to stojí za to, postup si zapíšem, lebo keď improvizujem, väčšinou to zabudnem.“

Po úspechu svojej prvotiny by Martin rád vydal aj Moje jedlo II. Knihu, ktorá by obsahovala len jeho vlastné recepty, plánuje pripravovať budúci rok. „Mala by byť najmä pre tých, ktorých zaujala už moja prvá kuchárka. Opäť to budú bezmäsité jedlá, teda znovu pôjdem cestou toho, čo ja rád jedávam, čo mne chutí a pri troche šťastia môže aj niekomu inému,“ zdôvodnil Martin.

Momentálne sa moderátor ako ambasador Unicef pripravuje na cestu na misiu do Ugandy, kde začína trojročný projekt na výstavbu zariadení na pitnú vodu a sanity.

Martin Pyco Rausch by k prvotine Moje jedlo rád vydal aj "dvojku". FOTO: (ČE)


  1. Neznesiteľný smrad. Starosta a občania sa nezhodnú, z čoho pochádza 1 373
  2. Autá čakajú v dlhých kolónach, meškanie majú aj autobusy 1 129
  3. Townhill v centre Nitry: Dve podlažia budú pod zemou Foto 516
  4. Hokejisti ako deň a noc 444
  5. Proti Macedóncom si trúfajú na postup 284
  6. Vrábľania v derby naplno 204
  7. Voľby do VÚC 2017 Nitra: Zoznam kandidátov na poslancov 202
  8. Kladivo 182
  9. Zsebi porazil Čeľadice 168
  10. Spadol z neba 157

Najčítanejšie správy

Nitra

Neznesiteľný smrad. Starosta a občania sa nezhodnú, z čoho pochádza

Malý Lapáš zažíva v poslednom období stavebný boom. Zápach sa podľa obyvateľov začal šíriť, keď napojili na starú čističku desiatky nových domov.

Autá čakajú v dlhých kolónach, meškanie majú aj autobusy

Dramatická situácia zrejme bude trvať až do polovice novembra. Vtedy majú otvoriť križovatku.

Townhill v centre Nitry: Dve podlažia budú pod zemou

Podmienky krajského pamiatkového úradu zrušil odvolací orgán. Výbor mestskej časti má proti zámeru námietky.

Hokejisti ako deň a noc

Proti Trenčínu si debut v drese Nitry odbil 17-ročný Andrej Kollár.

Proti Macedóncom si trúfajú na postup

Mladí Nitrania sa v stredu predstavia v mládežníckej obdobe Lige majstrov.

Blízke regióny

Z polikliniky miznú kľučky aj záchodové dosky + FOTO

Minulý rok išlo do opráv a údržby mestskej polikliniky na Družbe 270-tisíc eur. Hlavnou prioritou sú sociálne zariadenia, tie sú však aj najčastejším terčom vandalov.

Podvod v Topoľčanoch. Na zájazd nešli, aj keď zaplatili

Obvinená môže stráviť za mrežami až desať rokov.

Polícia hľadá hnedý Mercedes bez spätného zrkadla. Zachytil a ťažko zranil chodkyňu

Mladá žena ktorá kráčala v sobotu večer popri ceste z Pohronského Ruskova do Hronoviec.

Voľby do VÚC 2017 Trnava: Kandidáti na poslancov

Pozrite si kompletný zoznam kandidátov na poslancov vo voľbách do VÚC 2017 v obvode Trnava.

Výškovú budovu v Partizánskom uzatvorili. Pripravujú ju na zbúranie

Primátor mesta pripustil, že bytoviek, ktoré by sa mohli zbúrať, je v meste viac. Bývalí nájomníci nechali po sebe spúšť.

Všetky správy

Milióny na jeho plat? Prieskumy ukázali, že Sagan sa oplatí, tvrdí jeho šéf

Tím Bora-Hansgrohe má za sebou prvú sezónu v najvyššej lige. Očakávali sme viac, ale napokon to nebolo zlé, hovorí šéf tímu Ralph Denk.

Štvrtý titul? O rok naň Sagan môže zabudnúť

Trať majstrovstiev sveta v Innsbrucku v roku 2018 je samý kopec.

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní na Slovensku vyhýbať ťažšie

Ministerstvo financií vysvetľuje, že zmenou chce zakročiť proti agresívnemu daňovému plánovaniu a presunu ziskov mimo územia Slovenskej republiky.

Zánický: Sagan nepôjde do dôchodku tak neskoro ako iní pretekári

Petra Sagana musí cyklistika baviť. Nič iné ho v nej neudrží, vraví jeho mládežnícky tréner Peter Zánický.

Kam vyraziť