Martin Pyco Rausch: nejesť mäso neznamená chodiť sa pásť

Všetky jedlá v knihe sám navaril, nafotil a väčšinu aj zjedol. Svojou „kuchárkou“ bezmäsitých jedál moderátor ľuďom radí, ako variť odľahčene, zdravo ale s fantáziou.

Moderátor na autogramiáde v nitrianskom Martinuse.Moderátor na autogramiáde v nitrianskom Martinuse. (Zdroj: (ČE))

Všetky jedlá v knihe sám navaril, nafotil a väčšinu aj zjedol. Svojou „kuchárkou“ bezmäsitých jedál moderátor ľuďom radí, ako variť odľahčene, zdravo ale s fantáziou.

NITRA. Pre niekoho v možno netypickej polohe sa predstavuje moderátor a hudobný dramaturg Martin Pyco Rausch. Napísal a vydal knihu svojich originálnych receptov s názvom Moje jedlo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Varešku v ruke však nedržal kvôli knihe po prvýkrát. Je totiž absolventom hotelovej školy, takže varenie zvládne na jednotku. Svoje prvé pokusy mal za sebou ako 15-ročný.

SkryťVypnúť reklamu

Vlastné aj svetové

S Martinom Pycom Rauschom a jeho prvotinou sa ľudia mohli stretnúť na jeho autogramiáde v kníhkupectve Martinus v OC Centro. Trpezlivo svoj debut podpisoval, poprial príjemné čítanie i varenie a ochotne zapózoval aj na spoločné fotografie.

Varenie je moderátorovou veľkou záľubou. Kniha je už len vyústením jeho prvotného nápadu zviazať nejakých desať receptov a v podobe brožúrky ich dať ako darček svojej rodine a priateľom. „Potom som si povedal, že by nebolo zlé urobiť to v rámci mojich možností na profesionálnej úrovni a vyhradiť si na to nejaký polrok. Doteraz na to spomínam ako na moju najkrajšiu prácu, ktorú som si sám vymyslel,“ hovorí Martin.

„Všetko, čo je v knihe, som aj sám navaril, nafotil aj zjedol. Väčšinou som totiž robil menšie porcie, ktoré mi pre potreby fotografovania stačili. Ale občas niekedy niekto prišiel a ochutnal, napríklad niečo degustoval aj môj brat.“

SkryťVypnúť reklamu

Kuchárka je špeciálna v tom, že sú v nej všetko bezmäsité jedlá, asi len tri recepty sú z rýb. Mäso moderátor neje od roku 1994. Popri fotografiách ponúka okolo 80 receptov, väčšinou sú to Martinove vlastné. Doplnil ich o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich početných cestách po svete. Má pri nich pocit, že sa na Slovensku trochu menej varia, hoci v rámci surovín sú veľmi dostupné. Takto do knihy pribudli recepty z Talianska, Grécka i Španielska. Reprezentujú ich jedlá ako gazpacho, tzatziki či minestrone.

„Mňa vo svete vždy dostanú tieto stredomorsko-tavernové destinácie. Ľudia možno potrebujú trošku inšpirácie, aby si doma niečo podobné navarili, preto som do knihy tieto recepty zaradil,“ vysvetlil moderátor.

Má rád ryby, zeleninu a sladké

Moderátor aktívnejšie varí od 15 rokov. V hotelovej akadémii, ktorú vyštudoval, mali gastronómiu a varenie hneď od prvého ročníka. „Predtým som tak akurát pomáhal doma mame. Sám som začal s nejakým čajom a praženicou. Ako tínedžer som experimentoval so zemiakmi, z ktorých som vyrábal všeličo možné od placiek až po hranolky,“ prezradil Martin.

SkryťVypnúť reklamu

Vzťah k vareniu mal po kom získať - jeho mamina vraj varí výborne. Má rada tradičnú kuchyňu, je z generácie, keď varila pre štyri deti a manžela. Neprecestovala veľa krajín, takže niektoré Martinove kombinácie sú pre ňu priam až exotické. Ale v rámci tradičnej kuchyne je vraj otvorená všetkým možným pokusom a experimentom a paradoxne si dnes necháva poradiť aj od syna.

Martin nielen rád varí, ale aj je. Ako hovorí, všetko, čo má najradšej, je aj v jeho knižke. „Preto som sa ju aj rozhodol vydať – aby som ľuďom dokázal, že nejesť mäso neznamená chodiť sa pásť. Mám rád ryby, nespočetne veľa druhov zeleniny a strukoviny. Milujem sladké, nevyhýbam sa ani takým hutným dezertom, napríklad z mascarpone, ale v knihe som sa snažil ľuďom ukázať, aby varili tak trochu odľahčene, zdravo ale s fantáziou,“ zdôvodnil moderátor.

Varí systémom „čo chladnička dá“

Najradšej varí z toho, čo je doma. Nejde s papierikom v ruke cielene do obchodu, ale otvorí chladničku a komoru a rozmýšľa, čo zaujímavé by sa z toho dalo urobiť. „V takýchto situáciách vznikajú najlepšie jedlá. Keď to stojí za to, postup si zapíšem, lebo keď improvizujem, väčšinou to zabudnem.“

Po úspechu svojej prvotiny by Martin rád vydal aj Moje jedlo II. Knihu, ktorá by obsahovala len jeho vlastné recepty, plánuje pripravovať budúci rok. „Mala by byť najmä pre tých, ktorých zaujala už moja prvá kuchárka. Opäť to budú bezmäsité jedlá, teda znovu pôjdem cestou toho, čo ja rád jedávam, čo mne chutí a pri troche šťastia môže aj niekomu inému,“ zdôvodnil Martin.

Momentálne sa moderátor ako ambasador Unicef pripravuje na cestu na misiu do Ugandy, kde začína trojročný projekt na výstavbu zariadení na pitnú vodu a sanity.

Martin Pyco Rausch by k prvotine Moje jedlo rád vydal aj "dvojku". FOTO: (ČE)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  3. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  4. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  5. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  6. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  7. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  8. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 996
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 009
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 975
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 985
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 466
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 222
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 776
  8. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 669
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Kanaďan Jayden Lawson je už druhú sezónu oporou tímu Nitra Knights.

Nitra je skvelé miesto pre americký futbal, hovorí Jayden Lawson, pilier Nitra Knights.


Drogy strážili päť rokov na tajnom mieste.


9

Rýchlotest odhalil dve drogy, lekárske vyšetrenie ďalšie tri.


Prístroj je automatický, preberá na seba rozhodovací proces.


  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  3. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  4. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  5. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  6. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  7. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  8. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 996
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 009
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 975
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 985
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 466
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 222
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 776
  8. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 669
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu