Utorok, 20. február, 2018 | Meniny má Lívia
Pridajte si svoje mesto

Martin Pyco Rausch: nejesť mäso neznamená chodiť sa pásť

Všetky jedlá v knihe sám navaril, nafotil a väčšinu aj zjedol. Svojou „kuchárkou“ bezmäsitých jedál moderátor ľuďom radí, ako variť odľahčene, zdravo ale s fantáziou.

Moderátor na autogramiáde v nitrianskom Martinuse.(Zdroj: (ČE))

Všetky jedlá v knihe sám navaril, nafotil a väčšinu aj zjedol. Svojou „kuchárkou“ bezmäsitých jedál moderátor ľuďom radí, ako variť odľahčene, zdravo ale s fantáziou.

NITRA. Pre niekoho v možno netypickej polohe sa predstavuje moderátor a hudobný dramaturg Martin Pyco Rausch. Napísal a vydal knihu svojich originálnych receptov s názvom Moje jedlo.

Varešku v ruke však nedržal kvôli knihe po prvýkrát. Je totiž absolventom hotelovej školy, takže varenie zvládne na jednotku. Svoje prvé pokusy mal za sebou ako 15-ročný.

Vlastné aj svetové

S Martinom Pycom Rauschom a jeho prvotinou sa ľudia mohli stretnúť na jeho autogramiáde v kníhkupectve Martinus v OC Centro. Trpezlivo svoj debut podpisoval, poprial príjemné čítanie i varenie a ochotne zapózoval aj na spoločné fotografie.

Varenie je moderátorovou veľkou záľubou. Kniha je už len vyústením jeho prvotného nápadu zviazať nejakých desať receptov a v podobe brožúrky ich dať ako darček svojej rodine a priateľom. „Potom som si povedal, že by nebolo zlé urobiť to v rámci mojich možností na profesionálnej úrovni a vyhradiť si na to nejaký polrok. Doteraz na to spomínam ako na moju najkrajšiu prácu, ktorú som si sám vymyslel,“ hovorí Martin.

„Všetko, čo je v knihe, som aj sám navaril, nafotil aj zjedol. Väčšinou som totiž robil menšie porcie, ktoré mi pre potreby fotografovania stačili. Ale občas niekedy niekto prišiel a ochutnal, napríklad niečo degustoval aj môj brat.“

Kuchárka je špeciálna v tom, že sú v nej všetko bezmäsité jedlá, asi len tri recepty sú z rýb. Mäso moderátor neje od roku 1994. Popri fotografiách ponúka okolo 80 receptov, väčšinou sú to Martinove vlastné. Doplnil ich o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich početných cestách po svete. Má pri nich pocit, že sa na Slovensku trochu menej varia, hoci v rámci surovín sú veľmi dostupné. Takto do knihy pribudli recepty z Talianska, Grécka i Španielska. Reprezentujú ich jedlá ako gazpacho, tzatziki či minestrone.

„Mňa vo svete vždy dostanú tieto stredomorsko-tavernové destinácie. Ľudia možno potrebujú trošku inšpirácie, aby si doma niečo podobné navarili, preto som do knihy tieto recepty zaradil,“ vysvetlil moderátor.

Má rád ryby, zeleninu a sladké

Moderátor aktívnejšie varí od 15 rokov. V hotelovej akadémii, ktorú vyštudoval, mali gastronómiu a varenie hneď od prvého ročníka. „Predtým som tak akurát pomáhal doma mame. Sám som začal s nejakým čajom a praženicou. Ako tínedžer som experimentoval so zemiakmi, z ktorých som vyrábal všeličo možné od placiek až po hranolky,“ prezradil Martin.

Vzťah k vareniu mal po kom získať - jeho mamina vraj varí výborne. Má rada tradičnú kuchyňu, je z generácie, keď varila pre štyri deti a manžela. Neprecestovala veľa krajín, takže niektoré Martinove kombinácie sú pre ňu priam až exotické. Ale v rámci tradičnej kuchyne je vraj otvorená všetkým možným pokusom a experimentom a paradoxne si dnes necháva poradiť aj od syna.

Martin nielen rád varí, ale aj je. Ako hovorí, všetko, čo má najradšej, je aj v jeho knižke. „Preto som sa ju aj rozhodol vydať – aby som ľuďom dokázal, že nejesť mäso neznamená chodiť sa pásť. Mám rád ryby, nespočetne veľa druhov zeleniny a strukoviny. Milujem sladké, nevyhýbam sa ani takým hutným dezertom, napríklad z mascarpone, ale v knihe som sa snažil ľuďom ukázať, aby varili tak trochu odľahčene, zdravo ale s fantáziou,“ zdôvodnil moderátor.

Varí systémom „čo chladnička dá“

Najradšej varí z toho, čo je doma. Nejde s papierikom v ruke cielene do obchodu, ale otvorí chladničku a komoru a rozmýšľa, čo zaujímavé by sa z toho dalo urobiť. „V takýchto situáciách vznikajú najlepšie jedlá. Keď to stojí za to, postup si zapíšem, lebo keď improvizujem, väčšinou to zabudnem.“

Po úspechu svojej prvotiny by Martin rád vydal aj Moje jedlo II. Knihu, ktorá by obsahovala len jeho vlastné recepty, plánuje pripravovať budúci rok. „Mala by byť najmä pre tých, ktorých zaujala už moja prvá kuchárka. Opäť to budú bezmäsité jedlá, teda znovu pôjdem cestou toho, čo ja rád jedávam, čo mne chutí a pri troche šťastia môže aj niekomu inému,“ zdôvodnil Martin.

Momentálne sa moderátor ako ambasador Unicef pripravuje na cestu na misiu do Ugandy, kde začína trojročný projekt na výstavbu zariadení na pitnú vodu a sanity.

Martin Pyco Rausch by k prvotine Moje jedlo rád vydal aj "dvojku". FOTO: (ČE)


  1. Orbis v centre Nitry: Začínajú sa búracie práce Foto 778
  2. Len 18-ročný Nitran predbehol 47 hudobných fotografov sveta 542
  3. Cestu smrti už v kraji nemáme, kritické úseky áno 458
  4. Ovzdušie v meste je znečistené, okresný úrad vyzval na obmedzenie dopravy 307
  5. Mesto vypísalo súťaž na výstavbu 220 nájomných bytov na Tehelnej ulici 273
  6. Sereď si užila Turecko aj s tortami do tváre (+VIDEO) 271
  7. Chameleón Kotrík a jeho „poťa gól“ 241
  8. Futbal alebo zimná olympiáda? 233
  9. Obnovia najstarší zachovaný erb Nitry, bol na Tureckej bráne Foto 222
  10. Haládiková: Víťazstvo hreje 187

Najčítanejšie správy

Nitra

Orbis v centre Nitry: Začínajú sa búracie práce

Časť skeletu bývalého kultúrneho domu zostane stáť. Jeho stav musí ešte odobriť statik.

Len 18-ročný Nitran predbehol 47 hudobných fotografov sveta

Tretí najlepší hudobný fotograf za rok 2017 je Pavel Kuna z Nitry. Bol najmladším v rebríčku, dokonca za sebou nechal aj svetoznámeho amerického fotografa a filmára Rory Kramera.

Cestu smrti už v kraji nemáme, kritické úseky áno

Vlani na cestách v Nitrianskom kraji zomrelo tridsať ľudí. Je to menej ako rok predtým.

Ovzdušie v meste je znečistené, okresný úrad vyzval na obmedzenie dopravy

Zlé rozptylové podmienky v Nitre súvisia s nepriaznivým počasím, kedy pretrvávajú nízke teploty a bezvetrie.

Mesto vypísalo súťaž na výstavbu 220 nájomných bytov na Tehelnej ulici

Predpokladaná hodnota zákazky je 15 miliónov eur s DPH. Budúci zhotoviteľ má financovať celú zákazku a mesto od neho odkúpi už hotové, skolaudované byty.

Blízke regióny

Kúpalisku už niekoľko rokov hrozí výbuch plynu. Riešia to až teraz

Voda z vrtu obsahuje veľa horľavého plynu. Hrozí riziko výbuchu, kúpalisko môžu zavrieť. Problém je známy už niekoľko rokov, až teraz sa však priblížilo riešenie.

El Maestrovi sa model ligy nepáči. Život v Trnave si obľúbil a chce vyššie návštevy na štadióne

Tréner Spartaka Trnava Nestor El Maestro sa už spolu so svojimi zverencami nevie dočkať štartu jesennej časti. S hráčmi komunikuje v štyroch jazykoch a medzi jeho záľuby patrí navštevovanie kaviarní.

Poznáme nehodové úseky v Trnavskom kraji. Kde zvýšiť opatrnosť? (mapy)

Čo sa týka nehodovosti, je Trnavský kraj v rámci Slovenska na chvoste, počtom smrteľných nehôd však minulý rok obsadil prvú priečku. V kraji nafúkalo aj viac ako 800 šoférov.

Vznikne pri Dvoroch nad Žitavou nové prírodné kúpalisko?

Investíciou za 200-tisíc eur si stavebný podnikateľ chce splniť sen. Ráta s tým, že peniaze sa mu nevrátia.

Obnova paláca Stephaneum má po viacročnej prestávke pokračovať

V cirkevnej budove v historickom centre Trnavy má byť v budúcnosti arcidiecézne múzeum, archív a knižnica.

Všetky správy

Slováci prehrali s USA aj druhýkrát a na olympiáde končia

Slovenskí hokejisti dostali päť gólov.

Chcel si vziať život. Záchranka ho nechala tak, do rána zomrel

Úmrtie bezdomovca z ubytovne Resoty Antona Srholca prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Hokej - Program, tabuľky, skupiny - Zimná olympiáda 2018 (ZOH 2018)

Hokejový turnaj sa začína v stredu 14. februára 2018. Slovensko doň vstúpi zápasom proti Olympijským športovcom z Ruska.

Po razii polície si desiatky robotníkov balia kufre

Kontrola na stavenisku v Košiciach odhalila čiernu prácu.

Trafikanti reformy neurobia

Stále patríme medzi úspešnejšie postkomunistické krajiny, ale zdroje úspechu postupne vyprchávajú a perspektíva sa zhoršuje.