Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Konzumovať potraviny vyrobené doma má opodstatnenie, tvrdí potravinár

Svet by sa mal vrátiť k tomu, že ľudia budú jesť najmä potraviny, ktoré sú vyprodukované v oblasti, v ktorej žijú.

Výrobky z čerstvého mäsa majú určite inú chuť ako výrobky z dovezeného mäsa, niekoľko mesiacov zmrazeného. Zámer ministra pôdohospodárstva, predávať na domácom trhu 80 percent výrobkov vyrobených na Slovensku, má svoju logiku a opodstatnenie. Naplniť však tento zámer bude veľmi ťažké, uviedol počas tohtoročnej medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex v Nitre Stanislav Šilhár z Výskumného ústavu potravinárskeho. Sériu odborných diskusných stolov, ktoré priblížili odborné a aktuálne témy z poľnohospodárskej problematiky širokej verejnosti, pripravilo na veľtrhu Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v spolupráci s Agroinštitútom Nitra a internetovým portálom polnoinfo.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa Šilhára by si mal spotrebiteľ u mäsových výrobkov všímať na etikete predovšetkým podiel mäsa vo výrobku. Po vstupe do Európskej únie sme začali súťažiť na trhu s výrobkami napríklad z Nemecka, kde je tá chémia na skutočne krásnej úrovni. Sú v tom vynikajúci a ponúkli nám také aditívne látky a prísady, že v podstate saláma s desaťpercentným podielom mäsa vyzerá ako mäsová. Zvyšok tvorí voda a prídavné látky, zhodnotil súčasnú situáciu na trhu. Je presvedčený, že len spotrebiteľ môže rozhodnúť, čo bude obchodník ponúkať. Kým bude zákazník ochotný kúpiť čo len o cent lacnejší výrobok dovezený zďaleka, dovtedy sa to nepohne. Pritom medzi menej kvalitnými a kvalitnými výrobkami nie je taký finančný rozdiel, aby to ohrozilo ekonomiku rodiny. Ak si kúpi salámu s 80-percentným podielom vody, o desať percent lacnejšou od salámy, v ktorej je skutočne mäso, to je predsa veľmi drahá voda, to určite nie je ekonomické, tvrdí Šilhár.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade mliečnych výrobkov odporúča preferovať prírodne fermentované výrobky typu ovčí syr zo surového mlieka, bryndza či jogurt fermentovaný jogurtovou kultúrou, ktorá má deklarovaný účinok. Nevidím potrebu zahusťovať jogurty škrobom, vyrábať ich z odtučneného mlieka a nahrádzať mliečny tuk. Najnovšie vedecké poznatky hovoria, že mliečny tuk vôbec nie je taký nebezpečný, neprijateľný pre zdravú výživu, ako sa hovorilo, práve naopak. Podľa Šilhára je kvalita potravín na Slovensku pod prísnou kontrolou a spotrebiteľ sa nemusí báť, že by mu výrobok mohol ublížiť. Iné je to, čo spotrebiteľ hľadá u jednotlivého druhu výrobku. Ťažko povedať, že jeden výrobok je lepší a druhý horší, záleží na tom, čo spotrebiteľ od konkrétneho výrobku čaká. Ovčie či kozie mlieko a výrobky z nich však považujem za kúsok lepšie ako výrobky z kravského mlieka. Je to preto, že ovce a kozy sa u nás iba pasú, mlieko je generované zo zdroja, ktorý je úplne prirodzený, plný pozitívnych mikroorganizmov, na ktoré sme zvyknutí. Zároveň odporúča spotrebiteľovi preferovať výrobky s kratšou dobou spotreby. Je menej pravdepodobné, že u nich prišlo k neželateľným zmenám. Naše kontroly však potvrdili, že aj jogurty s dlhšou dobou trvanlivosti obsahujú žiaduce baktérie, že v nich prežívajú. Prirodzený systém však takto nebol nastavený, skonštatoval Šilhár.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 011
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 019
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 076
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 194
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 337
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 818
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 564
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 285
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 282
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Celoplošné testovanie v Nitre: Prihlásilo sa už vyše päťsto dobrovoľníkov

Krajský lekár Ľubomír Ševčík hovorí, že najťažšie zrejme bude zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Vyzýva ich, aby sa prihlásili.

Tradičné vianočné mestečko v Nitre nebude, neurobia ani klzisko na Župnom námestí

Mesto do poslednej chvíle verilo, že vianočné trhy budú. Vybralo aj predajcov.

Vlani boli mestské vianočné trhy len na Svätoplukovom námestí. Tento rok sa malo konať na troch miestach.

Kraj renovuje ďalšiu časť šalianskej polikliniky

Bez rekonštrukcií zatiaľ zostáva nemocničná časť. Podľa Prekopovej je o tomto objekte naďalej predčasné hovoriť.

Od pondelka pokračuje proces so starostom Dolného Chotára

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje od pondelka (26. 10.) pojednávanie so starostom Dolného Chotára Františkom D. a spol.

Starosta Dolného Chotára František Dora.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?