Streda, 16. január, 2019 | Meniny má Kristína

Slovenského mäsa sa netreba báť, nabádajú odborníci

Spotreba mäsa ide drasticky dole. Hlavným faktorom je cena, pod pokles sa ale mohol podpísať aj strach ľudí po potravinových škandáloch.

Slovenské mäso.Obavy pri jeho konzumácii mať nemusíme, hovoria odborníci.(Zdroj: (TASR))

Spotreba mäsa ide drasticky dole. Hlavným faktorom je cena, pod pokles sa ale mohol podpísať aj strach ľudí po potravinových škandáloch.

NITRA. Nebáť sa mäsa vyrobeného na Slovensku a konzumovať ho oveľa viac, pretože je zdravé a kvalitné. To je hlavný odkaz organizátorov odborných prednášok, ktoré v Nitre zazneli počas špecializovaného festivalu Agrofilm.

Od mäsa sa časť populácie mohla odkloniť po potravinových škandáloch najrozmanitejšieho druhu. Tie sa v poslednom čase nakopili. Len na oživenie pamäte – iba v posledných niekoľkých rokoch sme v mäse z obchodov ochutnali cestnú posypovú soľ, konské mäso v mäsových výrobkoch, zafarbené bravčové či pokazenú hydinu. Škandály zasiahli aj ďalšie potraviny. Tlak nám stúpol pri správach o antibiotikách v mede či pri sledovaní slepnúcich nešťastníkov, ktorí vypili smrtiaci metanolový drink.

„Pri žiadnom z týchto škandálov však nešlo o slovenskú surovinu alebo o potravinu zo Slovenska,“ upokojuje ľudí Martina Gondeková, odborníčka z Ústavu systémov chovu, šľachtenia a kvality produktov v Centre výskumu živočíšnej výroby Nitra.

Aj napriek tomu spotreba mäsa medzi Slovákmi dramaticky klesá. Ján Huba z centra hovorí, že konzumácia mäsa vyskočila nahor iba u hydiny. „Pri hovädzine bola v roku 1989 ročná spotreba na obyvateľa takmer 20 kíl, teraz je to len 3,6 kila. Pri bravčovine to bolo 50 kíl ročne na jedného obyvateľa, dnes je to iba 30 kíl,“ povedal Ján Huba.

Za klesajúcou spotrebou mäsa u Slovákov ale vonkoncom nestojí jeho neobľúbenosť u národa. Odborník upozorňuje, že hlavným faktorom ovplyvňujúcim spotrebu mäsa, je jeho cena. Kvalitné mäso si bohužiaľ môže dovoliť čoraz menej Slovákov.

V prípade hovädzieho, ktoré zaznamenalo najväčší pokles, je problémom aj zopár ďalších vecí. „Nie sme zvyknutí jesť kvalitnú hovädzinu. U nás sa zvykla jesť vo forme polievok, maximálne varená. Nemáme skúsenosti s prípravou napríklad kvalitných steakov, kde stačí iba veľmi krátky čas na spracovanie mäsa. U nás to jednoducho neletí, gazdinky si povedia, že nech je len hovädzina dobre prepečená, no tým sa mení štruktúra aj hutnosť mäsa. Do úvahy musíme brať tiež to, z ktorej časti zvierať mäso pochádza – nesmieme robiť z najlepšej sviečkovej polievku a z predného hovädzieho sa pokúšať o dobrý steak,“ povedal Ján Huba.

Festival preto návštevníkom ukázal aj menej tradičné spôsoby prípravy mäsa. Rovnako ich naučil, ako na pultoch obchodov rozoznať, ktoré mäso je kvalitné.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  3. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  5. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  7. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  8. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  9. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe?
  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Rozhodujú činy!
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Attract international investors for a reasonable price
  9. Comfort of peaceful living
  10. Neverím, že to môžu byť len prázdne slová
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 11 981
  2. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 10 786
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 154
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 782
  5. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 5 984
  6. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 5 208
  7. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 4 599
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 862
  9. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 851
  10. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 2 261

Hlavné správy z MY Nitra

Sereď: Najmladšia generácia dostala darom indoorové ihrisko

Najmladšia generácia Sereďanov bude mať odteraz príležitosť tráviť chvíle hier na novom indoorovom ihrisku.

Sereď skúša štyroch mladíkov a skúseného Brazílčana

V klube skončili traja legionári, ŠKF testuje niekoľko nových tvárí.

ZLATÉ MORAVCE: Výstava priblíži 100 rokov včelárstva na Zlatomoravecku

Vývoj a technológiu včelárstva priblíži výstava 100 rokov včelárstva na Zlatomoravecku, ktorú otvoria v piatok 18.

Nigérijčan v Nitre sníva o Európskej lige

Taiwo si užil dovolenku doma s najbližšími, pred jarou má s Nitrou smelé plány.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Namiesto obedov zadarmo prišlo ich zdražovanie

Obedy na 1. a 2. stupni od januára zdraželi.

Kamión v priekope, tatra v rodinnom dome. Z okolia Žiliny hlásia problémy

Vodiči hlásia z týchto miest zľadovatené cesty.

Keď Žiarsku chatu otvárali, nemala u nás konkurenciu

Stojí už osemdesiat rokov a pred desaťročím sa o vlások vyhla katastrofe. Možno to nebola ani náhoda.

V Martine platí pre sneh mimoriadna situácia na cestách

​​​​​​​Neustále sneženie sa podpísalo pod zlý stav vozoviek v Martine.

Vybrali SME

Už ste čítali?