Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Slovenského mäsa sa netreba báť, nabádajú odborníci

Spotreba mäsa ide drasticky dole. Hlavným faktorom je cena, pod pokles sa ale mohol podpísať aj strach ľudí po potravinových škandáloch.

Slovenské mäso.Obavy pri jeho konzumácii mať nemusíme, hovoria odborníci.Slovenské mäso.Obavy pri jeho konzumácii mať nemusíme, hovoria odborníci. (Zdroj: (TASR))

Spotreba mäsa ide drasticky dole. Hlavným faktorom je cena, pod pokles sa ale mohol podpísať aj strach ľudí po potravinových škandáloch.

NITRA. Nebáť sa mäsa vyrobeného na Slovensku a konzumovať ho oveľa viac, pretože je zdravé a kvalitné. To je hlavný odkaz organizátorov odborných prednášok, ktoré v Nitre zazneli počas špecializovaného festivalu Agrofilm.

Od mäsa sa časť populácie mohla odkloniť po potravinových škandáloch najrozmanitejšieho druhu. Tie sa v poslednom čase nakopili. Len na oživenie pamäte – iba v posledných niekoľkých rokoch sme v mäse z obchodov ochutnali cestnú posypovú soľ, konské mäso v mäsových výrobkoch, zafarbené bravčové či pokazenú hydinu. Škandály zasiahli aj ďalšie potraviny. Tlak nám stúpol pri správach o antibiotikách v mede či pri sledovaní slepnúcich nešťastníkov, ktorí vypili smrtiaci metanolový drink.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri žiadnom z týchto škandálov však nešlo o slovenskú surovinu alebo o potravinu zo Slovenska,“ upokojuje ľudí Martina Gondeková, odborníčka z Ústavu systémov chovu, šľachtenia a kvality produktov v Centre výskumu živočíšnej výroby Nitra.

Aj napriek tomu spotreba mäsa medzi Slovákmi dramaticky klesá. Ján Huba z centra hovorí, že konzumácia mäsa vyskočila nahor iba u hydiny. „Pri hovädzine bola v roku 1989 ročná spotreba na obyvateľa takmer 20 kíl, teraz je to len 3,6 kila. Pri bravčovine to bolo 50 kíl ročne na jedného obyvateľa, dnes je to iba 30 kíl,“ povedal Ján Huba.

Za klesajúcou spotrebou mäsa u Slovákov ale vonkoncom nestojí jeho neobľúbenosť u národa. Odborník upozorňuje, že hlavným faktorom ovplyvňujúcim spotrebu mäsa, je jeho cena. Kvalitné mäso si bohužiaľ môže dovoliť čoraz menej Slovákov.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade hovädzieho, ktoré zaznamenalo najväčší pokles, je problémom aj zopár ďalších vecí. „Nie sme zvyknutí jesť kvalitnú hovädzinu. U nás sa zvykla jesť vo forme polievok, maximálne varená. Nemáme skúsenosti s prípravou napríklad kvalitných steakov, kde stačí iba veľmi krátky čas na spracovanie mäsa. U nás to jednoducho neletí, gazdinky si povedia, že nech je len hovädzina dobre prepečená, no tým sa mení štruktúra aj hutnosť mäsa. Do úvahy musíme brať tiež to, z ktorej časti zvierať mäso pochádza – nesmieme robiť z najlepšej sviečkovej polievku a z predného hovädzieho sa pokúšať o dobrý steak,“ povedal Ján Huba.

Festival preto návštevníkom ukázal aj menej tradičné spôsoby prípravy mäsa. Rovnako ich naučil, ako na pultoch obchodov rozoznať, ktoré mäso je kvalitné.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 190
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 894
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 823
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 932
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 460
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 310
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 924
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 640
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 294
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Nemocnica v Zlatých Moravciach má niekoľko pozitívnych zamestnancov

Deficit zdravotníckeho personálu nemocnica pociťuje nielen v období pandémie.

Ilustračné foto.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

 Vajda Činko (v strede) s blízkymi.

V Nitrianskom kraji evidujú nárast detskej pornografie. Na jej šírení sa podieľajú aj deti

Natáčajú sa chlapci aj dievčatá. Niektoré ponúkajú záujemcom zábery za 3-4 eurá.

Ilustračné foto.

Staré divadlo je pripravené hrať okamžite, otázkou je pre koho

Divadlo hralo najmä organizované predstavenia pre školy a škôlky. Tým sa v súčasnosti hromadné podujatia neodporúčajú.

Martin Kusenda, riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Pri nehode v centre Zvolena vyhasol ľudský život

Nehoda sa stala v blízkosti Zvolenského zámku.

Pátrajú po dvoch odsúdených mužoch

Obaja hľadaní pochádzajú z Hlohovca.

Už ste čítali?