Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Slovenského mäsa sa netreba báť, nabádajú odborníci

Spotreba mäsa ide drasticky dole. Hlavným faktorom je cena, pod pokles sa ale mohol podpísať aj strach ľudí po potravinových škandáloch.

Slovenské mäso.Obavy pri jeho konzumácii mať nemusíme, hovoria odborníci.(Zdroj: (TASR))

Spotreba mäsa ide drasticky dole. Hlavným faktorom je cena, pod pokles sa ale mohol podpísať aj strach ľudí po potravinových škandáloch.

NITRA. Nebáť sa mäsa vyrobeného na Slovensku a konzumovať ho oveľa viac, pretože je zdravé a kvalitné. To je hlavný odkaz organizátorov odborných prednášok, ktoré v Nitre zazneli počas špecializovaného festivalu Agrofilm.

Od mäsa sa časť populácie mohla odkloniť po potravinových škandáloch najrozmanitejšieho druhu. Tie sa v poslednom čase nakopili. Len na oživenie pamäte – iba v posledných niekoľkých rokoch sme v mäse z obchodov ochutnali cestnú posypovú soľ, konské mäso v mäsových výrobkoch, zafarbené bravčové či pokazenú hydinu. Škandály zasiahli aj ďalšie potraviny. Tlak nám stúpol pri správach o antibiotikách v mede či pri sledovaní slepnúcich nešťastníkov, ktorí vypili smrtiaci metanolový drink.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Pri žiadnom z týchto škandálov však nešlo o slovenskú surovinu alebo o potravinu zo Slovenska,“ upokojuje ľudí Martina Gondeková, odborníčka z Ústavu systémov chovu, šľachtenia a kvality produktov v Centre výskumu živočíšnej výroby Nitra.

Aj napriek tomu spotreba mäsa medzi Slovákmi dramaticky klesá. Ján Huba z centra hovorí, že konzumácia mäsa vyskočila nahor iba u hydiny. „Pri hovädzine bola v roku 1989 ročná spotreba na obyvateľa takmer 20 kíl, teraz je to len 3,6 kila. Pri bravčovine to bolo 50 kíl ročne na jedného obyvateľa, dnes je to iba 30 kíl,“ povedal Ján Huba.

Za klesajúcou spotrebou mäsa u Slovákov ale vonkoncom nestojí jeho neobľúbenosť u národa. Odborník upozorňuje, že hlavným faktorom ovplyvňujúcim spotrebu mäsa, je jeho cena. Kvalitné mäso si bohužiaľ môže dovoliť čoraz menej Slovákov.

V prípade hovädzieho, ktoré zaznamenalo najväčší pokles, je problémom aj zopár ďalších vecí. „Nie sme zvyknutí jesť kvalitnú hovädzinu. U nás sa zvykla jesť vo forme polievok, maximálne varená. Nemáme skúsenosti s prípravou napríklad kvalitných steakov, kde stačí iba veľmi krátky čas na spracovanie mäsa. U nás to jednoducho neletí, gazdinky si povedia, že nech je len hovädzina dobre prepečená, no tým sa mení štruktúra aj hutnosť mäsa. Do úvahy musíme brať tiež to, z ktorej časti zvierať mäso pochádza – nesmieme robiť z najlepšej sviečkovej polievku a z predného hovädzieho sa pokúšať o dobrý steak,“ povedal Ján Huba.

Festival preto návštevníkom ukázal aj menej tradičné spôsoby prípravy mäsa. Rovnako ich naučil, ako na pultoch obchodov rozoznať, ktoré mäso je kvalitné.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 966
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 17 175
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 15 801
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 995
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 763
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 460
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 617
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 498
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 952
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 013

Hlavné správy z MY Nitra

Krajské cesty opravia firmy Eurovia SK a Doprastav

Práce budú stáť 2,87 milióna eur.

Nitrianska MHD skúša kĺbový elektrobus

Skúšobná prevádzka bude trvať tri až štyri týždne. Jazda v ňom bude bezplatná.

Čo povedal Galádovi majiteľ AS Trenčín?

Nitrania uspeli na pôde Trenčína. Teraz ich čaká anglický týždeň. Podarí sa im prebojovať do jarných bojov Slovnaft Cupu?

Debutant z Kanady nikdy nehral v takej atmosfére

Vôbec prvý hokejový zápas na starom kontinente odohral v piatok novic v drese s corgoňom na hrudi Kale Kerbashian.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pardavý: Maďarské tímy? Nie som rád, že sú tu

Asistent trénera Dukly má na maďarské tímy svoj názor.

Univerzita sa sporí s firmou pre internát. Budú sa študenti sťahovať?

Vysokoškoláci sa možno raz vrátia do budovy, ktorá je už roky prázdna.

V Tichej doline našli zvyšky upytliačeného medveďa

Dolinu považujú odborníci za miesto, kde majú medvede u nás najlepšie podmienky. Vedia to aj pytliaci.

AKTUALIZOVANÉ 8:00

Na D1 pri Blatnom hlásia nehodu, rátajte so zdržaním

Už dve nehody sa stali na diaľnici D1 z Trnavy do Bratislavy dnes ráno.

Vybrali SME

Už ste čítali?