Piatok, 17. august, 2018 | Meniny má Milica

Slovenského mäsa sa netreba báť, nabádajú odborníci

Spotreba mäsa ide drasticky dole. Hlavným faktorom je cena, pod pokles sa ale mohol podpísať aj strach ľudí po potravinových škandáloch.

Slovenské mäso.Obavy pri jeho konzumácii mať nemusíme, hovoria odborníci.(Zdroj: (TASR))

Spotreba mäsa ide drasticky dole. Hlavným faktorom je cena, pod pokles sa ale mohol podpísať aj strach ľudí po potravinových škandáloch.

NITRA. Nebáť sa mäsa vyrobeného na Slovensku a konzumovať ho oveľa viac, pretože je zdravé a kvalitné. To je hlavný odkaz organizátorov odborných prednášok, ktoré v Nitre zazneli počas špecializovaného festivalu Agrofilm.

Od mäsa sa časť populácie mohla odkloniť po potravinových škandáloch najrozmanitejšieho druhu. Tie sa v poslednom čase nakopili. Len na oživenie pamäte – iba v posledných niekoľkých rokoch sme v mäse z obchodov ochutnali cestnú posypovú soľ, konské mäso v mäsových výrobkoch, zafarbené bravčové či pokazenú hydinu. Škandály zasiahli aj ďalšie potraviny. Tlak nám stúpol pri správach o antibiotikách v mede či pri sledovaní slepnúcich nešťastníkov, ktorí vypili smrtiaci metanolový drink.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Pri žiadnom z týchto škandálov však nešlo o slovenskú surovinu alebo o potravinu zo Slovenska,“ upokojuje ľudí Martina Gondeková, odborníčka z Ústavu systémov chovu, šľachtenia a kvality produktov v Centre výskumu živočíšnej výroby Nitra.

Aj napriek tomu spotreba mäsa medzi Slovákmi dramaticky klesá. Ján Huba z centra hovorí, že konzumácia mäsa vyskočila nahor iba u hydiny. „Pri hovädzine bola v roku 1989 ročná spotreba na obyvateľa takmer 20 kíl, teraz je to len 3,6 kila. Pri bravčovine to bolo 50 kíl ročne na jedného obyvateľa, dnes je to iba 30 kíl,“ povedal Ján Huba.

Za klesajúcou spotrebou mäsa u Slovákov ale vonkoncom nestojí jeho neobľúbenosť u národa. Odborník upozorňuje, že hlavným faktorom ovplyvňujúcim spotrebu mäsa, je jeho cena. Kvalitné mäso si bohužiaľ môže dovoliť čoraz menej Slovákov.

V prípade hovädzieho, ktoré zaznamenalo najväčší pokles, je problémom aj zopár ďalších vecí. „Nie sme zvyknutí jesť kvalitnú hovädzinu. U nás sa zvykla jesť vo forme polievok, maximálne varená. Nemáme skúsenosti s prípravou napríklad kvalitných steakov, kde stačí iba veľmi krátky čas na spracovanie mäsa. U nás to jednoducho neletí, gazdinky si povedia, že nech je len hovädzina dobre prepečená, no tým sa mení štruktúra aj hutnosť mäsa. Do úvahy musíme brať tiež to, z ktorej časti zvierať mäso pochádza – nesmieme robiť z najlepšej sviečkovej polievku a z predného hovädzieho sa pokúšať o dobrý steak,“ povedal Ján Huba.

Festival preto návštevníkom ukázal aj menej tradičné spôsoby prípravy mäsa. Rovnako ich naučil, ako na pultoch obchodov rozoznať, ktoré mäso je kvalitné.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 033
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 7 768
  3. Najkrajšie americké národné parky 4 863
  4. Vizuálny smog je problém 4 480
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 002
  6. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 715
  7. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 535
  8. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 2 243
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 131
  10. Keď Slováci krotia morský vietor 1 871

Hlavné správy z MY Nitra

Kanonierka Trepáčová do Dánska

Na svetovom šampionáte sa Slovenky tešili z dvoch víťazstiev, stačilo to na 19. miesto.

Projekt na kaštieľ neprešiel. Verzie, prečo nedostane Sereď dotáciu, sa rozchádzajú

Išlo o takmer milión eur, ktoré malo mesto dostať z ministerstva kultúry.

V Nitrianskom kraji sa ubytovalo iba šesť percent z návštevníkov Slovenska

Cudzinci spravili hotelierom polovicu zo všetkých tržieb.

Na výstavu Agrokomplex bude počas víkendu premávať retrobus

Návštevníci výstavy sa budú môcť odviezť autobusom Karosa ŠL 11 Turist z roku 1975.

Mesto stavia podľa poslankyne športovú halu načierno, preskúmať to má generálna prokuratúra

Mestská poslankyňa Renáta Kolenčíková chce, aby súd nariadil mestu, aby nepokračovalo v stavbe.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Skoro nadránom zasiahlo Považie zemetrasenie

Ľuďom sa pred pol štvrtou triasli postele, aj okná. Škody hlásené zatiaľ nie sú.

Policajný kynológ radí: Čo robiť pri útoku psa

Ako sa brániť a aké varovné signály si všímať?

AKTUÁLNE: Mŕtvy muž na opatovskom moste

Rušný záver dňa v centre Novohradu.

Na Sliač priletí aj jeden z najlepších strojov druhej svetovej vojny

Lákadlom tohtoročných leteckých dní sú najmä historické lietadlá a akrobatické skupiny.

Vybrali SME

Už ste čítali?