K špecialitám kraja patrí kohútí perkelt, paprikáš zo sumca i dulový syr

Identifikovať jedlá, ktoré sú typické výlučne pre Nitriansky kraj, je pomerne ťažké.

NITRA. Tradičná kuchyňa v Nitrianskom kraji i v jeho jednotlivých mikroregiónoch je veľmi bohatá a pestrá. Podľa riaditeľa Regionálneho združenia Váh-Dunaj-Ipeľ Daniela Balka je to podmienené hlavne úrodnou pôdou a poľnohospodárskym charakterom celého regiónu. Ľudia tu dokázali vypestovať pestrejšiu škálu produktov ako napríklad v horských severných oblastiach Slovenska. Vypestované plodiny sa využívali v rôznych receptoch, ale aj na chov husí, kačíc a ďalších hospodárskych zvierat. Cez Nitriansky kraj preteká množstvo veľkých i menších vodných tokov, kde sa lovili ryby, ktoré sú tiež neodmysliteľnou súčasťou tradičných receptov z tohto regiónu, hovorí Balko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Identifikovať jedlá, ktoré sú typické výlučne pre Nitriansky kraj, je však podľa jeho slov pomerne ťažké, pretože mnohé z nich sú univerzálne na celom území strednej Európy. Ide napríklad o rôzne guláše, perkelty a paprikáše. Dnes je ťažké identifikovať, ktorý konkrétny recept pochádza z nitrianskeho regiónu. Sú však niektoré takéto jedlá, ktoré sú pre tento región typické svojimi prísadami alebo spracovaním. Je to napríklad tradičný kohútí perkelt z obce Imeľ, paprikáš zo sumca alebo Jókaiho fazuľová polievka s rezancami, ktorá sa dodnes varí v mnohých domácnostiach v okolí Komárna, vysvetľuje Balko.

K tradičným jedlám z juhu Nitrianskeho kraja patrí napríklad aj slaný svadobný koláč Kúcsos, ktorý sa lámal a rozdával ľuďom počas svadobného sprievodu obcou. Zvyšky z neho sa potom jedli spolu so svadobnou polievkou. Zaujímavý je aj koláč točený na trstine z obce Nesvady, ktorý sa robí podobne ako skalický trdelník, ale jeho chuť je iná. Typickým pre kuchyňu v nitrianskom regióne je aj časté používanie papriky, ktorá sa nevyužívala iba ako korenie, ale aj ako plnka do slaného koláča, hovorí Balko.

SkryťVypnúť reklamu

Plodinou, ktorá sa mimo Nitrianskeho kraja používa iba zriedka, je podľa jeho slov aj dula. Tú spolu s jedlými gaštanmi vysádzali v minulosti na obsadených územiach Turci. Hranica výskytu dúl je tak vlastne aj hranica niekdajšieho dosahu Osmanskej ríše. V Nitre sa stále pestujú na úpätí Zobora, ale rastú aj v Jelšovciach, v Štitároch a v okolitých obciach. Surová dula nie je veľmi konzumovateľná, aj keď nádherne vonia. Preto sa z nej robili kompóty, koláče, marmelády, poznamenáva Balko. Tradičným receptom z nitrianskeho regiónu je napríklad dulový syr, čo je vlastne niekoľko dní sušený rôsol ochutený orechmi či mandľami.

Súčasťou tradičnej gastronómie v nitrianskom regióne bolo aj rozdeľovanie jedál na letné a zimné. Kým pre tie letné bolo typické využívanie pestrej škály surovín a rýchla príprava, zimné jedlá sa varili dlhšie. V tomto období bolo viacej času na varenie a zároveň sa popritom aj dlhšie vykurovala kuchyňa. Varenie i používanie sezónnych potravín bolo kedysi súčasťou cyklov v prírode. Príprava niektorých zložitejších pokrmov, či už šlo o zabíjačku, alebo pečenie niektorých druhov koláčov, sa stávala tiež príležitosťou na rôzne rodinné, ale aj väčšie spoločenské stretnutia a udalosti, dodáva Balko.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 896
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 951
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 632
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 813
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 308
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 702
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu