Tradičná kvalita slovenského medu je známa. Potvrdili ju aj štyri bronzové medaily našich včelárov na svetovej súťaži v Kyjeve.
NITRA. Poctivý slovenský med má vo svete výborné meno. Obhájiť sa ho nedávno podarilo aj štyrom výrobcom medu z nášho kraja, ktorí uspeli na svetovej súťaže Apimondia 2013 v Kyjeve. Jozef Čápek z Nitry, Dušan Líška z Krškán, Ľudovít Gál z Jelenca a Anna Novosadová z Tesárskych Mlynian si z nej priniesli bronzové medaily. Celkovo si Slovensko v súťažilo vybojovalo až 15 medailí, čím sa radí k najúspešnejším krajinám v produkcii kvalitného medu.
Naša oblasť je špecifická
„Každý z nás bol prihlásený v inej kategórii. Ja som v kategórii kryštalický med súťažil s pastovým bielym repkovým,“ hovorí 30-ročný Nitran Jozef Čápek, ktorý sa tejto súťaže zúčastnil po prvýkrát. Včelám a výrobe medu sa však venuje už osem rokov a za sebou má aj množstvo domácich úspechov. Za svoj med si napríklad z Agrokomplexu tento i minulý rok odniesol 1. miesto v súťaži o najlepší med, medovinu a medovníky.
„Naši včelári sú svedomití, s láskou sa starajú o svoje včely. Navyše je naša oblasť svojím rastlinstvom špecifická, dajú sa tu získať rôzne druhy medov,“ povedal nám nitriansky včelár na otázku, čím to je, že slovenský med má také výnimočné kvalitatívne i chuťové vlastnosti.
„Úspech vo svete majú nielen naše kvetové, ale aj medovicové medy. Tieto tmavé, až čierne medy s vysokým obsahom minerálnych látok nie sú z kvetov, ale výlučkov vošiek, puklíc a mér na strome, preto neobsahujú peľ a sú vhodné aj pre alergikov, “ vysvetli Čápek.
Ako rozoznáte pravý med?
Med je už oddávna tradičnou súčasťou štedrovečerného stola. Hoci dnes máme na výber medy mnohých druhov, z rôznych krajín i rôznej ceny, nie všetky sú kvalitné a pri kúpe si treba dať pozor. Kontroly neraz odhalili pančovaný med napríklad z Číny, Argentíny aj iných krajín. Zákazník často kúpil lacný „med“, ktorý so skutočným medom mal len málo spoločné, väčšinu z neho tvoril prídavok cukru či sirupu.
Jozef Čápek poradil niekoľko tipov, ako pravý med rozoznať od falošného. „Pravý med kryštalizuje, okrem agátového, ktorý bez kryštalizácie vydrží aj niekoľko rokov. Samozrejme, tento fakt nám pri kúpe medu veľmi nepomôže,“ vysvetľuje včelár.
„Je dobré sa orientovať podľa hustoty. Keď pohár s pravým medom otočíte hore dnom, vytvorí sa veľká bublina, ktorá pomaly stúpa hore. Pri falošnom mede ide hore rýchlejšie, alebo sa vytvorí viac bublín. Keď pravý med pustíte do vody, klesá na dno nádoby a drží pokope, pančovaný med sa naopak pomerne rýchlo rozpíja do vodného prostredia.“
Za drahší med môže neskorá jar
Na nepravý med poukazuje nielen nie typická medová farba a chuť, ale aj podozrivo nízka cena. „Tento rok je medu menej ako minulý rok, preto išli ceny hore. Kým vlani sa cena za kilogram čistého medu podľa druhu pohybovala od 5 do 8 eur, teraz je to 5,50, 6 až 10 eur,“ konštatuje Jozef Čápek.
„Za to, že je medu menej, môže neskorá jar s rýchlym nástupom vegetačného obdobia. Včely na takéto podmienky neboli pripravené. Kým sa dostali do takej sily, že mohli zbierať med nielen pre seba ale aj pre človeka, repky a ovocné stromčeky už pomaly odkvitli.“