Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Zimný festival jedla: Prekvapili dusené kohútie hrebienky

Zlatý kľúčik bol jedinou reštauráciou z Nitrianskeho kraja, ktorá sa zapojila do Zimného festivalu jedla.

Karol Knížat ochutnáva kohútie hrebienky.Karol Knížat ochutnáva kohútie hrebienky. (Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)

NITRA. To najlepšie, čo ponúka slovenská kuchyňa a šéfkuchári špičkových slovenských reštaurácií, si mohli vychutnať hostia Zimného festivalu jedla. Zapojilo sa doň 35 reštaurácií z celej republiky, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom gastronomickom bedekri Gurmán na Slovensku 2013.

Organizátori druhého ročníka festivalu sľúbili návštevníkom „blažený pocit z lahodného jedla, atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu“. Okrem perfektne pripraveného jedla a skvelej obsluhy podujatie garantuje aj zvýhodnené festivalové ceny.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetci špičkoví slovenskí kuchári dostali za úlohu pripraviť tri chody v kategóriách chute regiónov, špecialita šéfkuchára a recepty našich mám.

Z Nitrianskeho kraja sa vo vyberanej spoločnosti ocitla iba jediná reštaurácia – nachádza sa v hoteli Zlatý kľúčik v Nitre a už od roku 1994 ju vedie šéfkuchár Mario Dani. Ten vyrukoval s neobvyklým jedlom, ktorým zaujal organizátorov festivalu aj hostí hotela – servíroval dusené kohútie hrebienky. Pripravil ich na smotane a podával ich so žemľovým fondánom. Podobne ako hostia, ani samotný Mario Dani o takomto jedle nikdy predtým nepočul. „Ponúkli mi kohútie hrebienky a pre mňa to bola výzva. Ich príprava bola aj o experimentovaní,“ priznáva.

Hlavné jedlo v Daniho podaní boli rolované prsia z perličky plnené grilovanou zeleninou a prosciuttom, k tomu letný šalát a chrenová omáčka z čerstvého chrenu.
Festivalové menu uzavrel šéfkuchár Zlatého kľúčika čokoládovým pudingom z kvalitnej 80%-nej čokolády s čučoriedkovým želé a vanilkovým prelivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hosť festivalu Karol Knížat bol výberom jedla „ohromený“. Zaujala ho skladba trojchodového festivalového menu a hlavne – kohútie hrebienky, ktoré mal na jazyku po prvý raz v živote. Ako priznal, nebol si istý, čo konzumuje, kým jedlo na tanieri nepopísal čašník.

„Milo ma prekvapilo kreatívne myslenie šéfkuchára,“ zhodnotil Karol Knížat večeru v podaní Maria Daniho.

Hosť Zimného festivalu jedla Karol Knížat vyzdvihol kreativitu šéfkuchára zo Zlatého kľúčika Maria Daniho.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Dezert - čokoládový puding z kvalitnej osemdesiatpercentnej čokolády s čučoriedkovým želé a vanilkovým prelivom.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 181
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 389
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 800
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 546
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 364
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 253
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 312
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 265
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 186
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 135
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Odberné miesto na Hlavnej ulici, v budove bývalej banky. Ako dobrovoľníčka tu pomáhala poslankyňa Dagmar Tóthová Skačanová.
AKTUALIZOVANÉ o 16.42

V Nitre prerobili pre covid pacientov už aj časť detskej kliniky

Vedenie nemocnice uvažuje nad možnosťou, že reprofilizuje aj lôžka na oddelení malých detí. Vypomôcť majú v takom prípade v Banskej Bystrici.

Riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Administratívu urýchlila nová aplikácia. Mal ju inštalovanú aj Igor z Nitry.

Ščasný: Musíme sa posilniť, s týmto by sme v lige neuspeli

Nitra na štarte prípravy porazila Púchov 2:1. Nastúpil aj 19-ročný odchovanec Dortmundu.

Tréner Nitry Michal Ščasný.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

V Topoľčanoch začali s očkovaním

Topoľčianska nemocnica začala s očkovaním svojich zamestnancov. K 15. januáru zaočkovala spolu 320 ľudí – zamestnancov nemocnice a ďalších zdravotníkov z mesta Topoľčany.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?