Zákazníkov podľa predávajúcich odrádzajú vyššie ceny aj platené parkovanie v okolí trhov.
NITRA. Farmárske trhy po prvýkrát v centre Nitry otvorili v apríli tohto roka, kvalitné slovenské produkty prilákali na Svätoplukovo námestie stovky ľudí. S príchodom leta a prázdnin však stánky očividne zredli, ubudlo nielen predajcov, ale aj kupujúcich.
Menej kupujúcich
„O dosť menej ľudí chodí, sledujem to. Možno to spôsobili dovolenky, ale je to zrejme aj nižšou kúpnou silou obyvateľstva,“ zamýšľa sa Ján Pelec, predajca mäsových výrobkov.
„Navyše sa kupujúci sťažujú na platené parkovanie v okolí trhov. Často nemajú miesto, hľadajú inde, potom zas hľadajú automat... To si radšej idú nakúpiť do obchodných centier.“
Menej ľudí i predajcov potvrdila stánkarka Elena Cibulová, predávajúca delikatesy z diviny. „Apríl a máj bol veľmi dobrý, ale leto je slabé. Viacerí podnikatelia, ktorým sa tu už neoplatilo predávať, neprišli. Vidíte, zo začiatku tu boli aj 3-4 stánky so zeleninou, teraz len jeden,“ hovorí Elena Cibulová. „Určite je tu aj menej kupujúcich. Sú dovolenky, keď je veľmi teplo alebo prší, ľuďom sa nechce prísť. Možno ich odrádzajú aj vyššie ceny, ale my predávame kvalitné slovenské produkty. Kolegovia však vravia, že od septembra to bude zase lepšie.“
V Nitre každý utorok
Farmárske trhy sa na námestí v Nitre konajú od apríla každý utorok od 8. do 18. hodiny. Spočiatku na nich predávali slovenskí i českí predajcovia, ľudia si mohli kúpiť rôzne domáce špeciality – mäso, jaternice, klobásy, oškvarky, domácu masť, pekárenské výrobky, valašské frgále, džemy, zaváraniny, moštěnické sirupy z Moravy, vína, sušené ovocie, syrové špeciality, bryndzu, koreniny, bylinky, med... Nechýbali ani výrobky z dreva, kože, kožušín, sviečky či črepníkové rastliny.
Dnes si na trhoch kúpite najmä mäso a mäsové výrobky, zeleninu, chlieb, pečivo, koláče, koreniny, bylinky, syrové špeciality a občas remeselnícky tovar.
Mali by byť kačice, husi aj ryby
Ako budú Farmárske trhy vyzerať v ďalších mesiacoch a či ponúknu aj niečo nové, sme sa spýtali Vladimíra Novotného. Ako organizátor trhov potvrdil, v lete je podľa jeho skúseností menší dopyt kupujúcich, niektorí predajcovia si preto radšej užívajú dovolenku. „Stánkari chýbajú nielen preto, že by sa im slabší letný predaj finančne už nevyplatil. Ich tržby sa odvíjajú od nájomného za predajné miesto, ktoré je v každom meste iné, majú rôzne aj svoje celkové náklady na prevádzku stánku,“ vysvetľuje Novotný.
„Od septembra však budú Farmárske trhy určite väčšie. Okrem stabilných predajcov pribudnú stánky s tradičnými jesennými plodinami, prihlásili sa noví pekári, predávať by sa mali vykŕmené kačice, husi, domáce vajíčka a sladkovodné ryby z Južných Čiech.“
Pribudli Zlaté Moravce
Farmárske trhy sa na Slovensku zorganizujú od minulého roka – rozbehli sa najprv v mestách Poprad, Liptovský Mikuláš, Žilina, Prievidza, od tohto roka sa pridali Topoľčany (každý pondelok) a Nitra (každý utorok). „Už skôr sme avizovali aj Farmárske trhy v Leviciach a Nových Zámkov, rokovania však ešte stále trvajú a neodvažujem sa odhadnúť termín, kedy tam trhy otvoríme,“ hovorí ich organizátor Vladimír Novotný.
„Už teraz však viem, že od septembra budú predajcovia svoj tovar ponúkať aj v Zlatých Moravciach, kde sme potrebné formality dohodli za jeden deň. Farmárske trhy tu budú každý druhý pondelok – „na striedačku“ s Topoľčanmi.“