Slováci zjedia ročne 39 kíl chleba.
NITRA. Nitrianski pekári z firmy Penam upiekli minulý týždeň bochník, aký ešte Slovensko nevidelo. Na dĺžku mal 2,29 metra, široký bol 83 centimetrov a vážil ťažko uveriteľných 36 kíl!
Chlieb hneď po vytiahnutí z pece odmeral komisár. Potvrdil, že ide o najväčší na Slovensku vyrobený bochník. Výtvor pekárov sa tak okamžite dostal do Knihy slovenských rekordov. Pre zaujímavosť - v nej je aj rekordný osúch, ktorý Nitrania vyrobili vlani. Meral 2,77 metra a široký bol 1,1 metra.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Na výrobu klasického pšenično-ražného chleba bolo treba 21 kíl múky, 260 gramov droždia, 400 gramov soli a ďalšie ingrediencie, ktoré pekárne odmietli prezradiť, pretože postupy sú ich výrobným tajomstvom.
Mega bochník pripravoval tím pekárov pod vedením Alžbety Kossuthovej, technologičky pekárne Nitra. Pre predstavu - megachlieb bol taký veľký, ako 36 kilových chlebíkov, ktoré bežne dostať kúpiť v obchodoch.
Cesto spracoval stroj, traja ľudia ho potom ručne váľali. Aby mal chlieb pekný tvar, pekárne si preň pripravili špeciálnu formu, v ktorej nakysol a upiekol sa.
Pekárne vypočítali, že z maxi chleba sa dá pripraviť 1 800 obložených chlebíkov, 900 vajíčkových chlebov, 468 školských desiat, 7 200 kanapiek a 18 000 krutónov.
Rekordne veľký chlieb pripravili pri príležitosti Svetového dňa chleba.
Pre Slovákov je chlieb stále jednou zo základných potravín, zjeme ho v priemere 39 kíl ročne.