NITRA. Kupecká ulica minulý piatok žila tekvicami. Tradičné jesenné plody sa tu vyrezávali ale v mnohých podobách aj jedli. Mohli ste ochutnať tekvicové polievky, tekvicový slaný i sladký koláč, tekvicovú nátierku, zalúskať si tekvicové jadierka... So skúsenosťami sa podelili foodblogeri, umelecky zdatní tvorcovia ponúkali svoje handmade výrobky.
Variť tekvicovú polievku sa podujala herečka Eva Pavlíková. „Je to polievka z tekvice hokkaido. Podusím na masle cibuľu, pridám neošúpané na kocky nakrájané hokkaido, zalejem a varím. Dochutím vegetou, zeleninovým bujónom a zázvorom. Uvarené rozmixujem, pridám smotanu, tekvicové semienka a tekvicový olej," prezradila herečka. Neskôr varešku vymenila za mikrofón, na akcii účinkovala spolu so Samom Kšiňanom, Jamestownom a ďalšími.
Piatok tekvicového vlani po prvý raz zorganizovali spriatelené prevádzky na Kupeckej ulici. Spojili sa aj tento rok, aby na vlastné náklady originálne oživili centrum mesta.
„Tekvice na vyrezávanie sme začali zbierať už asi dva týždne pred akciou. Ľudia si ich u nás mohli zameniť za kávu, čaj, pivo, knihu či iné veci. Získali sme takto približne päťdesiat tekvíc, ktoré sa dnes vyrezávali. Hodnotila ich komisia, autorov tých najkrajších tekvicových strašiakov sme odmenili darčekmi z našich prevádzok,“ povedala Alena Rjabininová z kníhkupectva Pod Vŕškom.
Kupecká ulica žije dnes do 19. h sviatkom "Piatok tekvicového".
Eva Pavlíková pripravuje tekvicovú polievku z hokkaida - zhruba 10 litrov.
Sladké mafiny z cukety.
Vyrezalo sa okolo 50 tekvíc.
A takto krásne vyzerali večer... FOTKY: (ČE)