Okrem jedla je hlavným hrdinom knižky receptov pán Potten, ktorý v rozprávkach o jedle zažíva rôzne príhody.
NITRA. Trio známych osobností sa spojilo a vytvorilo knižku, ktorá má ambíciu osloviť malých i veľkých. Moderátorky Lenka Šóošová, Barbora Rakovská a spevák Robo Papp sa stali autormi vydarenej knižky receptov a rozprávok príznačne nazvanej Z hrnca do rozprávky. Všetci traja ju predstavili počas autogramiády v nitrianskom kníhkupectve Panta Rhei.
Kniha ponúka súbor domácich receptov vytiahnutých priamo z kuchýň autorov. Tí sa so svojimi receptami rozhodli podeliť so všetkými rodičmi, ktorí si často kladú otázku, čo navariť. Nezabudli ani na najmenších, a tak je knižka plná receptov zároveň ilustrovanou rozprávkovou kuchárkou pre deti aj dospelých. Autorom kresieb je Peter Stankovič, fotografie robil Martin Fridner.
Miluje karfiol s vajíčkom
„Rozmýšľali sme nad tým, čo by sme mohli vymyslieť, a keďže všetci traja máme deti, tak sme si povedali, že urobíme niečo pekné pre deti a rodičov,“ hovorí Lenka Šóošová. „Text knihy je rozdelený na štyri ročné obdobia - každé z nich má svoju rozprávku a dvanásť receptov. Nechýbajú tu sekcie pre oteckov a príhovory doktorky o zdravej výžive.“
Lenka je matkou 3-ročného Riška a v knihe sú aj recepty, ktorému mu doma varieva. „Jeho najobľúbenejším jedlom je karfiol s vajíčkom, to priam miluje,“ prezrádza Lenka.
Rozprávky „testovala“ na dcérke
Knižku podľa Rakovskej koncipovali tak, aby sa na prvý pohľad páčila deťom a na druhý rodičom. Aby obom ponúka niečo viac ako len recepty a spríjemnila im ideu spoločného varenia a jedenia. Barbora má v knihe okrem receptov aj vlastné rozprávky.
„Sú inšpirované najmä jedlom, ale aj našou hlavnou postavou – pánom Pottenom, ktorý v súvislosti s jedlom zažíva v rozprávkach rôzne príhody,“ vraví moderátorka.
Je maminou 4-ročnej Amie, ktorej sa jej rozprávky veľmi páčia. „Počula ich už dávnejšie, vlastne som ich na nej „testovala“. Keď u nej prešli, vedela som, že to bude v pohode,“ prezrádza Barbora. „My dve spolu varíme a pečieme veľmi často. Amia je rada v kuchyni a je aj dobrý jedák. Obľubuje klasiku – ryžu s mäsom, cestoviny, ale i takú zdravú pizzu, ktorej recept je aj v knižke.“
Má blog o varení
Každý z autorov prispel do knižky približne rovnakým počtom receptov. Sú tu napríklad recepty na hráškovú, mrkvovú, tekvicovú či špenátovú polievku, pečenú kačku či holuba s plnkou, guľky z mletej diviny, králika so zeleninou, cvikľové či špargľové rizoto, falošnú tresku, lievance s ovocím, Hugov zdravý koláč alebo banánovú bábovku s čokoládou.
„Moje recepty možno nie sú vyslovene zdravé, ale skôr také domáce veci, dosť napríklad aj z mäsa,“ vraví Robo, otec 4,5-ročnej Isabelly. „Ona dosť málo papá, ale odkedy máme túto knihu, veľmi rada mi pri varení pomáha, samozrejme, v takých veciach, kde sa nemôže porezať. A čo má najradšej? To by som ani nemal hovoriť - párky! Ale napríklad aj pečenú kačicu, ktorej recept som tiež dal do knižky. Mimochodom, všetky recepty v nej som aj vlastnoručne uvaril. Mám svoj blog o varení a dosť sa tejto oblasti venujem.“
Sympatická trojica na knižke pracovala rok a pol. „Preto tak dlho, lebo sme mali trochu problémy vzájomne sa zladiť kvôli svojim pracovným povinnostiam. A je to asi aj dobre, lebo postupne sme spolu prichádzali na to, ako by knižka mala vyzerať,“ dodal k novinke Robo Papp.