NITRA. Za svoje medovnikárske umenie má Andrea Pribilincová z Nitry ďalšie ocenenie. Na svetovom kulinárskom pohári v Luxemburgu získala zlatú medailu v kategórii cukrárska artistika.
Andrea súťažila s dielom Secesia, ktoré venovala pamiatke českého maliara Alfonza Muchu. „Inšpirovala som sa jeho svetoznámymi maľbami z kolekcie Časti dňa. Podľa originálov na internete som ich ručne maľovala potravinárskymi farbami.“
Súčasťou kompozície je aj modelovaná medovníková socha. „Známu Muchovu maľbu Súmrak som pretvorila do plastickej podoby,“ vysvetľuje Andrea.
Tretinu času pracovala na maľbách
Pri tvorbe použila výlučne medovníkové cesto, bielkovú polevu a potravinárske farby.
„Jednotlivé steny sú prepojené plastickými piliermi, ktoré sú zdobené modelovanými ružičkami a inými kvetmi. Zhora je dielo prekryté strieškou z ornamentálnej mriežky a modelovaných ružičiek.“
Andrea na sladkom umeleckom výtvore pracovala 133 hodín, z toho 46 hodín venovala maľbám. Zvládla to za dva mesiace, popri práci a starostlivosti o dve deti.
Cestovalo rozložené
Celé dielo váži približne deväť kíl, jeho rozmery sú 60 krát 40 krát 47 centimetrov. „Keďže som chcela eliminovať prípadné poškodenia počas prevozu, do Luxemburgu dielo cestovalo v rozloženom stave,“ prezradila Andrea.
Po trinásťhodinovej ceste autom ho potom celú noc skladala a dokončovala.
Ocenenie z Luxemburgu považuje Andrea za svoj najvýznamnejší úspech. S medovníkmi pracuje len štyri roky, a už stihla získať dve zlaté medaily a jednu striebornú zo svetovej olympiády.
Za Secesiu z medovníka získala Andrea Pribilincová zlatú medialu v kategórii cukrárska artistika. Foto: archív A. P.
Andrea Pribilincová: Nestačí mať len sny a talent
Na prvé priečky v cukrárskych súťažiach jej stačil rok, na striebornú medailu v medzinárodnej olympiáde dva roky. Medovnikárka Andrea nám prezradila svoj recept na úspech aj na výrobu základného cesta.
Na nedávnej medzinárodnej súťaži získali slovenské perníky dve zlaté a jednu striebornú medailu. Zdá sa, akoby sme boli medovníkovou veľmocou...
Pravdupovediac, v tejto brandži som relatívne nováčik, navyše samouk, takže neviem s istotou povedať, či je ešte nejaká krajina, ktorá by sa mohla pochváliť takou veľkou zbierkou medailí za medovníky ako Slovensko. Čo sa týka olympiády v Erfurte, tento rok sme zožali dosiaľ najväčší úspech. Ale opravím vás, nesúťažili sme s perníkmi, ale medovníkmi!
Medzi tým je nejaký rozdiel?
Áno, do perníčkov ide varený med, do medovníčkov surový. V niektorých receptoch je jeho pomer k múke väčší, inde menší, ale med tam musí byť vždy.
Celý rozhovor s Andreou Pribilincovou >>
Silvia Gašparcová