Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír

Recepty nitrianskych starých mám posypali bylinkami

Bryndzové halušky v knižke nenájdete. Zato v nej objavíte recept na gerheň, ríteše, ludáš kašu či domáce pivo.

Knihu do života uviedli bylinkami - zľava Ivan Godál, Anzelma Hlôšková a Boris Kováč.(Zdroj: (ČE))

NITRA. Bylinkami z vlastnej záhradky posypali svoju knižku manželia Hlôškovci, keď ju v kaviarni Divadla Andreja Bagara uviedli do života. Ako povedal Ivan Godál, predseda Literárneho klubu Janka Jesenského, Recepty nitrianskych starých mám je síce útla knižôčka, ale hodnotná, dokonca sa vraj z nej dá pribrať, toľko je v nej dobrôt. Zopár z nich z kuchyne Hlôškovcov mohli návštevníci ochutnať priamo na akcii.

Šikovný receptár do kuchyne

Knižka receptov doplnená fotografiami je spoločným dielom Milana a Anzelmy Hlôškovcov z Nitry. Pracovali na nej od marca do konca augusta 2014. Prácu na knihe, v kuchyni i fotografovanie prispôsobovali dozrievaniu sezónnych plodín vo svojej záhradke v Krškanoch. K napísaniu knižky ich priviedol návrh vydavateľa Borisa Kováča zo Starého Tekova, s ktorým už predtým spolupracovali na publikácii Recepty tekovských starých mám.

Článok pokračuje pod video reklamou

„V knihe Recepty nitrianskych starých mám je vyše 270 receptov. Tento typ knižky nemal tendenciu byť honosnou kuchárskou knihou, je to skôr taký šikovný receptár do kuchyne,“ vysvetľuje Anzelma Hlôšková, skúsená pestovateľka, bylinkárka, hubárka, ale aj znalkyňa a zberateľka kameňov a minerálov.„Záujemca v knihe nájde hojne receptov jedál typických pre okolie Nitry a náš región, ale i dosť pokrmov, ktoré sa varia aj v iných častiach Slovenska. No ako sa hovorí, dve kuchárky z rovnakých surovín to isté jedlo nenavaria.“

Po domácky zdravšie

Suroviny na recepty sú bežne dostupné, také, aké si kedysi ľudia dopestovali v záhrade alebo kúpili na trhu. Jedlá z nich bude vedieť uvariť aj menej skúsená kuchárka. „Používame hlavne zemiaky, múku, kukuricu, tekvicu, cibuľu, trochu menej papriku, paradajky, kapustu, ale aj ďalšie druhy sezónnej zeleniny a ovocia, najmä jablká, slivky, ríbezle. Samozrejme, nechýbajú mäsité jedlá, ktoré sa pripravovali z doma dochovaných zvierat ako kurence, sliepky, kačice, husi či zajace, prípadne ošípané. Veľa sa kedysi z domácich zdrojov používalo mlieka, masla či masti. Treba tiež spomenúť huby, ktoré nebol problém v našom regióne nazbierať,“ pokračuje autorka.

„Na trhu predávali skúsení hubári, ktorí na to mali osvedčenie. Tí približne v 70. rokoch minulého storočia museli chodiť na prednášky mykológov do niekdajšieho vlastivedného múzea, chodili do terénu a robili skúšky.“

V knihe čitateľ nájde aj informácie o tom, čo všetko sa zmenilo. Kvalita surovín a potravín je nižšia ako kedysi – na trhoch aj v obchodnej sieti. „Dnes už na trhu živé domáce kura nekúpite. Preto je veľkou výhodou, keď si doma môžete dochovať zvieratá či dopestovať bylinky, zeleninu alebo ovocie. Niet nad domáce produkty. Ľudia to už zistili a pomaly sa k domácemu pestovaniu a chovu vracajú. Hoci to bude drahšie ako zo supermarketu, no určite zdravšie. Navyše, takto ľudia niečo spravia aj pre svoj zdravotný stav – sú v pohybe a na čerstvom vzduchu,“ zhodnotila pani Hlôšková.

Tradičné i novšie

Do knihy pani Anzelma zaradila množstvo vlastných receptov, receptov, ktoré si pamätala, ďalšie objavila v kuchárskych knihách a písankách svojej mamy či starej mamy. „Mnohé recepty sú pôvodné, niektoré sú vzhľadom na lepšiu zrozumiteľnosť upravené či prepísané. Typické pre našu oblasť boli napríklad fazuľová polievka na sladko so zeleninou a slížami, niekedy aj polievka s údeným mäsom a krúpami, rezance, halušky, lokše, vyprážaná kalorická bomba – drapáky, žobrácka a ludáš kaša, olejový smotanový koláč, oškvarkové ríteše či koláč gerheň z kukuričnej múky – na slano aj na sladko,“ pokračuje autorka.

„V knižke nenájdete bryndzové halušky ani špeciality z iných regiónov, ale mnohé z receptov – napríklad na polievky, prívarky či múčne jedlá - sa v rámci Slovenska prelínajú.“

V publikácii sú tiež recepty na lekváre, sirupy, liehoviny, zaujímavý je napríklad recept na mentolovú pálenku a domáce pivo, ďalej sladké jedlá, koláče a zákusky. Medzi novšími sú aj tie tradičné, ktoré sa aj napriek novinkám robia doteraz. „Napríklad koláče z kysnutého cesta s ovocím, makom, orechmi i tvarohom, bratislavské rožky či ťahaná štrúdľa, ktorá obyčajne bývala maturitou kuchárky. Je tu však recept od mojej mamky na jednoduchšiu vaľkanú štrúdľu.“

Fotografoval jedlá aj plodiny

Recepty jedál v knihe dopĺňajú rôzne rady a návody, veľký prehľad korenín, recepty na bylinkové čaje a ľudové liečivá, ktoré pani Hlôšková sama vyrába. Sú tu tiež zvyky a obyčaje regiónu. „Nechýba vyše 120 mojich fotiek, najmä jedál, ktoré pripravila manželka, ale tiež sezónnej zeleniny, ovocia aj byliniek z našej záhradky,“ hovorí Milan Hlôška. „Knihu som spestril aj fotografiami starej i novšej Nitry. Časť snímok starého mesta pochádza z rodinného archívu Dokupilovcov.“

Manželia Hlôškovci so svojou spoločnou knihou, ktorú minulý týždeň predstavili v kaviarni DAB.

Podujatie pripravil Literárny klub Janka Jesenského. FOTKY: (ČE)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 310
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 408
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 325
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 283
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 916
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 595
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 797
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 346
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 261
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 763

Hlavné správy z MY Nitra

Rekonštrukciu Univerzitného mosta opäť odsunuli. Práce ani v tomto roku nezačnú

Víťaza súťaže plánujú vybrať do konca kalendárneho roka. Naposledy sa hovorilo o júli.

Nitre chýbajú desaťtisíce ľudí, časť už ani nechodí na konkurzy

V Nitrianskom kraji sú tisícky voľných pracovných miest. Najväčší dopyt je po operátoroch a montéroch strojov a zariadení.

Víťaz Tesárskej penalty premenil 29 jedenástok

V Tesárskych Mlyňanoch sa v sobotu konal tretí ročník penaltovej súťaže.

Investor musí zbúrať celý Orbis, skelet nie je bezpečný

Statik neodporučil stáť pod stropom ani minútu. Má obavy, že spadne.

Vystavujú anglický maják, v ktorom videli ducha

Diorámy dopĺňajú lode. Najväčšia vystavená plachetnica má dĺžku 5,5 m, výškou sťažňov 9 m a hmotnosť 450 kg.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Investor musí zbúrať celý Orbis, skelet nie je bezpečný

Statik neodporučil stáť pod stropom ani minútu. Má obavy, že spadne.

Motorkár narazil na obrubník, zraneniam podľahol

Motorkár utrpel veľmi ťažký úraz hlavy, bol v bezvedomí. Po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Vežu v Bojniciach navštívili prví turisti. Pozrite sa na ten úžasný výhľad

Vyhliadková veža v Bojniciach je v skúšobnej prevádzke.

Pohyby v FC Nitra

Prvý zápas s Trenčínom je odložený na neurčito. Na pozíciách v klube došlo k zmenám.

Vybrali SME

Už ste čítali?