Pondelok, 17. máj, 2021 | Meniny má GizelaKrížovkyKrížovky

Recepty nitrianskych starých mám posypali bylinkami

Bryndzové halušky v knižke nenájdete. Zato v nej objavíte recept na gerheň, ríteše, ludáš kašu či domáce pivo.

Knihu do života uviedli bylinkami - zľava Ivan Godál, Anzelma Hlôšková a Boris Kováč.Knihu do života uviedli bylinkami - zľava Ivan Godál, Anzelma Hlôšková a Boris Kováč. (Zdroj: (ČE))

NITRA. Bylinkami z vlastnej záhradky posypali svoju knižku manželia Hlôškovci, keď ju v kaviarni Divadla Andreja Bagara uviedli do života. Ako povedal Ivan Godál, predseda Literárneho klubu Janka Jesenského, Recepty nitrianskych starých mám je síce útla knižôčka, ale hodnotná, dokonca sa vraj z nej dá pribrať, toľko je v nej dobrôt. Zopár z nich z kuchyne Hlôškovcov mohli návštevníci ochutnať priamo na akcii.

Šikovný receptár do kuchyne

Knižka receptov doplnená fotografiami je spoločným dielom Milana a Anzelmy Hlôškovcov z Nitry. Pracovali na nej od marca do konca augusta 2014. Prácu na knihe, v kuchyni i fotografovanie prispôsobovali dozrievaniu sezónnych plodín vo svojej záhradke v Krškanoch. K napísaniu knižky ich priviedol návrh vydavateľa Borisa Kováča zo Starého Tekova, s ktorým už predtým spolupracovali na publikácii Recepty tekovských starých mám.

Skryť Vypnúť reklamu

„V knihe Recepty nitrianskych starých mám je vyše 270 receptov. Tento typ knižky nemal tendenciu byť honosnou kuchárskou knihou, je to skôr taký šikovný receptár do kuchyne,“ vysvetľuje Anzelma Hlôšková, skúsená pestovateľka, bylinkárka, hubárka, ale aj znalkyňa a zberateľka kameňov a minerálov.„Záujemca v knihe nájde hojne receptov jedál typických pre okolie Nitry a náš región, ale i dosť pokrmov, ktoré sa varia aj v iných častiach Slovenska. No ako sa hovorí, dve kuchárky z rovnakých surovín to isté jedlo nenavaria.“

Po domácky zdravšie

Suroviny na recepty sú bežne dostupné, také, aké si kedysi ľudia dopestovali v záhrade alebo kúpili na trhu. Jedlá z nich bude vedieť uvariť aj menej skúsená kuchárka. „Používame hlavne zemiaky, múku, kukuricu, tekvicu, cibuľu, trochu menej papriku, paradajky, kapustu, ale aj ďalšie druhy sezónnej zeleniny a ovocia, najmä jablká, slivky, ríbezle. Samozrejme, nechýbajú mäsité jedlá, ktoré sa pripravovali z doma dochovaných zvierat ako kurence, sliepky, kačice, husi či zajace, prípadne ošípané. Veľa sa kedysi z domácich zdrojov používalo mlieka, masla či masti. Treba tiež spomenúť huby, ktoré nebol problém v našom regióne nazbierať,“ pokračuje autorka.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na trhu predávali skúsení hubári, ktorí na to mali osvedčenie. Tí približne v 70. rokoch minulého storočia museli chodiť na prednášky mykológov do niekdajšieho vlastivedného múzea, chodili do terénu a robili skúšky.“

V knihe čitateľ nájde aj informácie o tom, čo všetko sa zmenilo. Kvalita surovín a potravín je nižšia ako kedysi – na trhoch aj v obchodnej sieti. „Dnes už na trhu živé domáce kura nekúpite. Preto je veľkou výhodou, keď si doma môžete dochovať zvieratá či dopestovať bylinky, zeleninu alebo ovocie. Niet nad domáce produkty. Ľudia to už zistili a pomaly sa k domácemu pestovaniu a chovu vracajú. Hoci to bude drahšie ako zo supermarketu, no určite zdravšie. Navyše, takto ľudia niečo spravia aj pre svoj zdravotný stav – sú v pohybe a na čerstvom vzduchu,“ zhodnotila pani Hlôšková.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradičné i novšie

Do knihy pani Anzelma zaradila množstvo vlastných receptov, receptov, ktoré si pamätala, ďalšie objavila v kuchárskych knihách a písankách svojej mamy či starej mamy. „Mnohé recepty sú pôvodné, niektoré sú vzhľadom na lepšiu zrozumiteľnosť upravené či prepísané. Typické pre našu oblasť boli napríklad fazuľová polievka na sladko so zeleninou a slížami, niekedy aj polievka s údeným mäsom a krúpami, rezance, halušky, lokše, vyprážaná kalorická bomba – drapáky, žobrácka a ludáš kaša, olejový smotanový koláč, oškvarkové ríteše či koláč gerheň z kukuričnej múky – na slano aj na sladko,“ pokračuje autorka.

„V knižke nenájdete bryndzové halušky ani špeciality z iných regiónov, ale mnohé z receptov – napríklad na polievky, prívarky či múčne jedlá - sa v rámci Slovenska prelínajú.“

V publikácii sú tiež recepty na lekváre, sirupy, liehoviny, zaujímavý je napríklad recept na mentolovú pálenku a domáce pivo, ďalej sladké jedlá, koláče a zákusky. Medzi novšími sú aj tie tradičné, ktoré sa aj napriek novinkám robia doteraz. „Napríklad koláče z kysnutého cesta s ovocím, makom, orechmi i tvarohom, bratislavské rožky či ťahaná štrúdľa, ktorá obyčajne bývala maturitou kuchárky. Je tu však recept od mojej mamky na jednoduchšiu vaľkanú štrúdľu.“

Fotografoval jedlá aj plodiny

Recepty jedál v knihe dopĺňajú rôzne rady a návody, veľký prehľad korenín, recepty na bylinkové čaje a ľudové liečivá, ktoré pani Hlôšková sama vyrába. Sú tu tiež zvyky a obyčaje regiónu. „Nechýba vyše 120 mojich fotiek, najmä jedál, ktoré pripravila manželka, ale tiež sezónnej zeleniny, ovocia aj byliniek z našej záhradky,“ hovorí Milan Hlôška. „Knihu som spestril aj fotografiami starej i novšej Nitry. Časť snímok starého mesta pochádza z rodinného archívu Dokupilovcov.“

Manželia Hlôškovci so svojou spoločnou knihou, ktorú minulý týždeň predstavili v kaviarni DAB.

Podujatie pripravil Literárny klub Janka Jesenského. FOTKY: (ČE)

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  2. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  3. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  4. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  5. Príbehy investorov: Na čo si dávať pozor?
  6. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  7. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80%
  8. Aká je pravda o francúzskych autách?
  9. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  10. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  1. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  2. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  3. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  4. Bakalárske študijné programy na FVT
  5. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  6. McDonald’s spustil službu McDelivery už aj v Prešove
  7. Slovak model of the short - time work (Kurzarbeit)
  8. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  9. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  10. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 13 427
  2. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 881
  3. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 9 275
  4. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 927
  5. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 324
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 089
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 457
  8. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 751
  9. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 5 674
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 625
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Ilustračné foto

Návštevník musí byť zaočkovaný, mať negatívny test alebo potvrdenie o prekonaní koronavírusu.

6 h
Atypický obrázok: Marek Slovák sa v drese Košíc teší z gólu do siete Nitry. Pohyblivý center sa vracia na východ. Doma bude corgoňom chýbať, v uplynulej sezóne bol útočníkom s najvyrovnanejšou formou aj druhým najproduktívnejším hráčom tímu.

Miláčik tribún bude otcom a aj preto odchádza.

4 h
Začínajú sa MS v hokeji 2021. Pozrite si športový TV program.

Slováci v ére samostatnosti idú na svetový hokejový šampionát už po 25-krát. Aké sú ich šance a čo všetko ich na tomto športovom podujatí čaká, aj o tom je mimoriadna príloha, ktorú nájdete tento týždeň v týždenníkoch MY na celom Slovensku.

16. máj
Krásne mesto, krásny štadión, krásna história, ale jeden veľký futbalový hlavybôľ.

Futbalisti rekordne piatykrát v histórii vypadli do druhej slovenskej ligy.

11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Stokilovú šelmu zazrela aj lesníkova manželka. Bola len dvesto metrov od okraja dediny.

16. máj

Za posledných 24 hodín stúpla hladina o 42 centimetrov.

8 h

Jedno nešťastie sa stalo v prírode, druhé v bytovke.

11 h

Na najvyššom podlaží sú kancelárske priestory. Reštaurácia na prízemí bude mať vonkajšie sedenie.

13 h

Už ste čítali?