Štvrtok, 6. máj, 2021 | Meniny má HermínaKrížovkyKrížovky

Pyco sa teší, že svoj „zeleninový ksicht“ má aj v New Yorku

Pri svojej druhej kuchárke sa snažil, aby v nej zostalo to slovenské, ale aby to bolo najmä také svetom zaváňajúce.

V krajskej knižnici Martin Pyco Rausch besedoval so stredoškolákmi.V krajskej knižnici Martin Pyco Rausch besedoval so stredoškolákmi. (Zdroj: (ČE))

Pri svojej druhej kuchárke snažil, aby v nej zostalo to slovenské, ale aby to bolo najmä také svetom zaváňajúce.

NITRA. Známy moderátor, cestovateľ, hudobný dramaturg a gurmán Martin Pyco Rausch predstavil v Nitre svoju novinku Moje jedlo 2.

Čakala na neho krajská knižnica natrieskaná stredoškolákmi. Príjemne prekvapeného hosťa besedy privítal búrlivý potlesk.

V „dvojke“ je odvážnejší

Pred dvoma rokmi debutoval rovnomennou „jednotkou“. Knižka originálnych, zdravých receptov okrem pár rybacích špecialít ponúkla všetko bezmäsité jedlá, keďže moderátor mäso neje už 21 rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

Martin všetky recepty sám navaril, nafotil a sám alebo s pomocou rodiny či priateľov aj zjedol. Väčšinou to boli jeho vlastné recepty, doplnené o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich početných cestách po svete.

„Dúfam, že aj v mojej druhej kuchárke napokon budú nejaké svetové recepty, keď sa rozšíria medzi ľuďmi. To je také moje zbožné prianie. Moje jedlo 2 sú ale všetko moje recepty, plus maximálne nejaké inšpirácie niektorými svetovými trendmi, ktoré u nás nie sú ešte veľmi zaužívané. Sú to všetko bezmäsité jedlá, už žiadne ryby, lebo tie mi niektorí vegetariáni pri prvej knižke vyčítali,“ hovorí Martin.

„V „dvojke“ som trošku odvážnejší, viac si verím. Pri vyjdení prvej knihy som bol nesmelý a nebol som si istý, či som dostatočne uveriteľný pre Slovákov kdekoľvek v rámci regiónov. Ale zistil som, že ľudia veľmi radi experimentujú a skúšajú nové chute, preto je táto nová kniha trochu pestrejšia.“

Skryť Vypnúť reklamu

Tak ako pri „jednotke“, aj teraz Martin všetky jedlá uvaril a nafotil sám. Potreboval však aj služby fotografov.

„Na obálku ma nafotili Braňo Šimončík a Klaus Enrique. Klaus je newyorský umelec, ktorý vytvoril mozaiku polovice mojej tváre podľa fotografie v štýle slávneho maliara Giuseppe Arcimbolda. Ten portréty vytváral zobrazením ovocia a zeleniny. Klaus môj zeleninový ksicht dokonca v New Yorku vystavuje, tak sa z toho teším.“

Varenie je čarovanie v kuchyni

Najčastejšími prísadami Martinových jedál sú podľa knihy citrón, olivový olej, cesnak a morská soľ, tieto suroviny dosť výrazne poznačili jeho recepty. V kuchárke ponúka veľa jedál, ktoré Slováci až tak často nevaria, ale vo svete sú bežné. On si ich tak trochu „prionačil“ na svoj spôsob.

Skryť Vypnúť reklamu

„Trebárs taká frittata je niečo medzi dusenou zeleninou, omeletou a zapekaným jedlom. Nič nové som neobjavil, ale na tie chute, ktoré som skombinoval, som tak trochu hrdý,“ usmieva sa moderátor.

„V knihe je mnoho ľahko pripraviteľných dezertov i hlavných jedál. Snažím sa používať dosť lokálnych, až priam endemických surovín ako napríklad bryndza. Snažil som sa ísť tou cestou, aby v knihe zostalo to slovenské, ale aby to bolo najmä také svetom zaváňajúce.“

Bude mať svoju reštauráciu?

Varenie, ktoré má ako absolvent hotelovej akadémie v malíčku, považuje za čarovanie v kuchyni. Najradšej varí sám, aj keď si pozýva k sebe hostí, gro práce v kuchyni sa snaží „odmakať“ osamote. Keďže ho varenie baví, veľakrát mu už napadla myšlienka na vlastnú reštauráciu.

„Som však perfekcionista, nie materialista. Keď už, tak by som mal jednu malú reštauráciu s piatimi stolmi, kde by som stále chcel byť, kde by som sa pozeral kuchárovi do hrnca, či to robí podľa môjho receptu. Chcel by som vítať mojich hostí, pýtať sa ich, či sú spokojní,“ vysvetľuje Martin.

„Ja sa na to fyzicky – neviem, či ešte alebo už – necítim, zdravie je len jedno, a keď chcem popri tom aj moderovať, aj písať, nie je možné mať reštauráciu. A v rámci gastropodnikania na Slovensku nemám ružové okuliare. Ale nikdy nehovorím nikdy, okrem zásadných vecí...“

Martin so svojou novou kuchárkou. FOTO: (ČE)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  2. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  3. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  4. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  6. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  7. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  8. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  9. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička
  10. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť
  1. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  2. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  4. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  5. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  6. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  7. Ako zabezpečiť vhodné podmienky na dôstojnú prácu?
  8. Moderná drevostavba s vlastným rukopisom
  9. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  10. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 57 965
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 18 304
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 14 512
  4. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 11 431
  5. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 10 279
  6. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 8 449
  7. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 7 460
  8. Tipy od delegátky: Egypt má veľa turistami neobjavených miest 7 094
  9. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 045
  10. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 6 983
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

ilustračné foto

Výroba v automobilkách prebieha napriek celosvetovému nedostatku polovodičov v štandardnom režime.

4 h
Ilustračné.

Úlohou amatérskych aj profesionálnych fotografov je čo najlepšie zachytiť krásy a tradície regiónu.

5 h
Ilustračné foto.

Vrecko s kryštalickou látkou mala schované v spodnej bielizni.

5 h
Testovanie na koronavírus.

Krízový štáb rozhodoval aj o konaní Vrábeľského jarmoku.

5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľudia berú zdravie na ľahkú váhu a sú málo informovaní o možných rizikách, tvrdí Oleksandr Olashyn.

4. máj

Mercedes vyletel zo zákruty. Na mieste, kde sa stala nehoda, osadili bicykel duchov.

2. máj

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Zraneného chlapca letecky transportovali do banskobystrickej nemocnice.

5. máj

Už ste čítali?