Pri svojej druhej kuchárke snažil, aby v nej zostalo to slovenské, ale aby to bolo najmä také svetom zaváňajúce.
NITRA. Známy moderátor, cestovateľ, hudobný dramaturg a gurmán Martin Pyco Rausch predstavil v Nitre svoju novinku Moje jedlo 2.
Čakala na neho krajská knižnica natrieskaná stredoškolákmi. Príjemne prekvapeného hosťa besedy privítal búrlivý potlesk.
V „dvojke“ je odvážnejší
Pred dvoma rokmi debutoval rovnomennou „jednotkou“. Knižka originálnych, zdravých receptov okrem pár rybacích špecialít ponúkla všetko bezmäsité jedlá, keďže moderátor mäso neje už 21 rokov.
Martin všetky recepty sám navaril, nafotil a sám alebo s pomocou rodiny či priateľov aj zjedol. Väčšinou to boli jeho vlastné recepty, doplnené o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich početných cestách po svete.
„Dúfam, že aj v mojej druhej kuchárke napokon budú nejaké svetové recepty, keď sa rozšíria medzi ľuďmi. To je také moje zbožné prianie. Moje jedlo 2 sú ale všetko moje recepty, plus maximálne nejaké inšpirácie niektorými svetovými trendmi, ktoré u nás nie sú ešte veľmi zaužívané. Sú to všetko bezmäsité jedlá, už žiadne ryby, lebo tie mi niektorí vegetariáni pri prvej knižke vyčítali,“ hovorí Martin.
„V „dvojke“ som trošku odvážnejší, viac si verím. Pri vyjdení prvej knihy som bol nesmelý a nebol som si istý, či som dostatočne uveriteľný pre Slovákov kdekoľvek v rámci regiónov. Ale zistil som, že ľudia veľmi radi experimentujú a skúšajú nové chute, preto je táto nová kniha trochu pestrejšia.“
Tak ako pri „jednotke“, aj teraz Martin všetky jedlá uvaril a nafotil sám. Potreboval však aj služby fotografov.
„Na obálku ma nafotili Braňo Šimončík a Klaus Enrique. Klaus je newyorský umelec, ktorý vytvoril mozaiku polovice mojej tváre podľa fotografie v štýle slávneho maliara Giuseppe Arcimbolda. Ten portréty vytváral zobrazením ovocia a zeleniny. Klaus môj zeleninový ksicht dokonca v New Yorku vystavuje, tak sa z toho teším.“
Varenie je čarovanie v kuchyni
Najčastejšími prísadami Martinových jedál sú podľa knihy citrón, olivový olej, cesnak a morská soľ, tieto suroviny dosť výrazne poznačili jeho recepty. V kuchárke ponúka veľa jedál, ktoré Slováci až tak často nevaria, ale vo svete sú bežné. On si ich tak trochu „prionačil“ na svoj spôsob.
„Trebárs taká frittata je niečo medzi dusenou zeleninou, omeletou a zapekaným jedlom. Nič nové som neobjavil, ale na tie chute, ktoré som skombinoval, som tak trochu hrdý,“ usmieva sa moderátor.
„V knihe je mnoho ľahko pripraviteľných dezertov i hlavných jedál. Snažím sa používať dosť lokálnych, až priam endemických surovín ako napríklad bryndza. Snažil som sa ísť tou cestou, aby v knihe zostalo to slovenské, ale aby to bolo najmä také svetom zaváňajúce.“
Bude mať svoju reštauráciu?
Varenie, ktoré má ako absolvent hotelovej akadémie v malíčku, považuje za čarovanie v kuchyni. Najradšej varí sám, aj keď si pozýva k sebe hostí, gro práce v kuchyni sa snaží „odmakať“ osamote. Keďže ho varenie baví, veľakrát mu už napadla myšlienka na vlastnú reštauráciu.
„Som však perfekcionista, nie materialista. Keď už, tak by som mal jednu malú reštauráciu s piatimi stolmi, kde by som stále chcel byť, kde by som sa pozeral kuchárovi do hrnca, či to robí podľa môjho receptu. Chcel by som vítať mojich hostí, pýtať sa ich, či sú spokojní,“ vysvetľuje Martin.
„Ja sa na to fyzicky – neviem, či ešte alebo už – necítim, zdravie je len jedno, a keď chcem popri tom aj moderovať, aj písať, nie je možné mať reštauráciu. A v rámci gastropodnikania na Slovensku nemám ružové okuliare. Ale nikdy nehovorím nikdy, okrem zásadných vecí...“
Martin so svojou novou kuchárkou. FOTO: (ČE)